Foto: Starsport

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Igokeu rezultatom 76:61 i tako poveli sa 1-0 u polufinalnoj seriji ABA lige.

Sam početak meča nagoveštavao je da će borba biti neizvesna, pošto nijedna ekipa nije uspela da napravi osetniju razliku u prvih deset minuta. Trojkom Korija Voldena Zvezda je otišla na 13:9, ali su Stefan Pot, Edin Atić i Marko Jošilo držali Igose dovojlno blizu, a nakon četiri vezana poena Jovanovića nakon prve deonice rezultat je bio 20:20.

PROČITAJTE JOŠ

Crveno-beli su drugu deonicu otvorili serijom 4-0, ali se potom raspucao Stiven Grej, pogodio dve trojke, jednu Atić, te je Igokea stigla do 29:24. Trojkama Dejana Davidovca i Džordana Lojda Zvezda je uspela da poravna, a potom preko Lojda stigne i do 33:30. Već u narednom napadu Jošilo je trojkom izjednačio, a u naredna dva napada su Entoni Klemos i Džeki Karmajkl doneli +6 Igosima.

Zvezda je uspela da poenima sa penala priđe na 40:39, no za 12 sekundi Igokea je preko Klemonsa i Karmajkla alej-up akcijom okončala deonicu sa 42:39.

U trećoj deonici Igokea je sve do polovine uspevala da čuva prednost, ali je od rezultata 51:49 za goste Branko Lazić preuzeo stvari u svoje ruke, pogodio trojku za 56:53, deonica je okončana 56:55.

U završnom kvartalu, međutim, nije bilo nikakve nedoumice. Odlična odbrana Zvezde, 20 ubačenih poena uz tek šest primljenih rezultirali su pobedom od 15 poena razlike.

Prednjačio je Džordan Lojd, koji je pogodio trojku uz faul, potom vezao još nekoliko pogodaka, i bio ključni faktor koji je prelomio meč u korist crveno-belih.

Susret je završio sa 21 poenom.

Pored Lojda istakli su se Volden sa 13 poena, Dobrić sa 12, Lazić sa 10, te Noko sa devet skokova.

Kod Igokee najbolji je bio Atić sa 15, Jovanović je dodao devet, a Jošilo osam.

Revanš se igra ovog petka u Laktašima, a eventualna majstorica bi se igrala 11. maja u Beogradu. U drugom polufinalu sastaju se Budućnost i Mornar, a prvi meč igra se ovog ponedeljka od 21 čas.

Crvena zveza – Igokea 76:61 (20:20. 19:22, 17:13, 20:6)

Dvorana: Aleksandar Nikolić Gledalaca: Bez prisustva publike Sudije: Saša Pukl, Miloš Koljenšić, Mario Majkić

Crvena zvezda: Hol 6, Volden 13, Lojd 21, Uskoković, Davidovac 7, Lazić 10, Rit, Radanov, Dobrić 12, Simonović 2, Kuzmić 1, Noko 4

Igokea: Vulić, Klemons 6, Atić 15, Jovanović 9, Grej 6, Jošilo 8, Talić, Ilić 4, Pot 6, Karmajkl 7, Fundić

Kraj meča

Pobeda Crvene zvezde 76:61!

39′ Nova greška Klemonsa

Peta izgubljena lopta, a kako je do kraja ostalo još manje od 90 sekundi, Igokei je potrebno više od čuda kako bi nadoknadila 15 poena minusa.

38′ Crveno-beli čuvaju prednost

Pogodio je dva penala Lojd, sa druge strane Jovanović jedan, a poenima Lojda Zvezda je otišla na +15.

36′ Zvezda na +12

Promašili su gosti šut za tri nakon odlične odbrane Zvezde, Noko je uspeo da „provuče“ pas za Lojda koji je fauliran, pogodio tom prilikom i trojku, pa su domaći otišli na +12.

35′ Volden 2/2 sa penala, Zvezda na +8, nesportska Simonovića

Iskoristio je oba slobodna bacanja Volden i Zvezdu odmakao na 66:58, ali je bespotrebnom nesportskom ličnom greškom pri duelu sa Jovanovićem Simonović Igokei pružio priliku da se vrati u utakmicu. Jošilo je pogodio oba penala, 66:60. Nisu poentirali gosti, jest4e Volden sa druge strane, 68:60.

33′ Lojd za maksimalnu prednost Zvezde

Loša dva napada Jovanovića, jedan je Lojd završio poenima kojima su crveno-beli otišli na 64:58, a drugi promašaj bivšeg centra Zvezde Volden je iskoristio da izvuče četvrtu timsku ličnu grešku Igosa. U nastavku napada Lojd nije uspeo da poentira.

32′ Težak pad Džordana Lojda

Nakon trojke Pota kojom su gosti prišli na 59:58, Lojd je pri šutu nezgodno naleteo na Jovanovića, prilikom pada udario leđima o parket, pa je nekoliko minuta ležao. Uspeo je da se podigne, pogodi oba penala, a nakon što Igokea nije iskoristila svoj napad Kuzmić je fauliran, pogodio jedno bacanje i povećao prednost na 62:58.

Počela je poslednja deonica

Trojka Dobrića, Zvezda ima +4.

30′ Kraj treće četvrtine

Zvezda u završnu deonicu ulazi sa poenom prednosti, 56:55, nakon što je Fundić promašio poslednji šut za Igose uz zvuk sirene.

28′ Ređaju se majstorije na obe strane

Kakva serija na obe strane… Prvo je odličnu odbranu Lazić asistirao Dobriću za alej-up, pogodio je potom Jovanović od tablu, a Zvezda je na tri poena viška otišla novom trojkom Lazića iz čoška, 56:53. U narednom napadu Igokee nakon šuta Greja lopta je otišla na vrh table, skakutala po njemu, ali se srećom po Zvezdu odbila van koša, iako je, s obzirom na sve što se dešavalo, bilo sasvim realno da završi u obruču.

26′ Nova trojka Lazića

Promašaj Dobrića Noko je uspeo da izbije van reketa, Davidovac je uposlio Lazića, a kapiten crveno-belih bio precizan po drugi put zaredom, 47:47. Poentirao je Ilić iz reketa, doneo dva poena viška svom timu, ali je potom napravio faul, Dobrić nakon akcije posle uvođenja lopte poravnao, a na poene Klemonsa odgovorio je Hol nakon promašene trojke Lazića i skoka u napadu.

25′ Serija promašaja Lojda, trojka Atića

Odbranila se Zvezda, iako je Klemos pogodio trojku sa desetak metara, ali daleko nakon što se sirena oglasila. No, Lojdov prodor nije urodio plodom, promašio je čitav obruč, sa druge strane Atić je pogodio za tri od tablu.

24′ Kapiten pogađa, Zvezda izjednačila

Dobra akcija i pas Hola, Lazić je ostao sam na šutu za tri poena, pogodio, 44:44.

23′ Novi problem za Zvezdu

Brza dva faula Voldena početkom treće deonice, pa je zbog trećeg prekršaja morao van parketa. Umesto njega je u igru ušao Hol.

Foto: Starsport

21′ Koš Voldena uz faul u napadu

Pogodio je koš Igokee, ali je tom prilikom faulirao Karmajkla, pa je koš priznat, ali je dosuđena i lična greška.

Počela je treća četvrtina

20′ Igokea prelepom akcijom okončala poluvreme

Foto: Starsport

Konačno su crveno-beli organizovali jedan dobar napad tokom kog je lopta „spuštena“ Noku ispod koša, snažni Kamerunac se izborio za prostor, položio od tablu uz faul Jošila, sa penala bio neprecizan. Prilikom skoka u napadu Lazić je napravio faul nad Karmajklom, pa je i on dobio priliku da sa penala poveća razliku. Iskoristio je jedno, 40:35 za Igokeu.

Naredni napad Zvezde Hol je završio polaganjem na drugi obruč, a nakon lošeg napada Talića i promašaja Ilić je faulirao Simonovića. Pogodio je oba, primakao Zvezdu na 40:39, ali je za 12 sekundi Igokea organizovala prelepu akciju koju je Karmajkl na asistenciju Klemonsa završio alej-up zakucavanjem, pa nakon 20 minuta Igosi imaju tri poena razlike.

19′ Odlična odbrana Igokee

Spetljali su se Lojd i Volden, Karmajkl ukrao loptu i zakucao, a još jedan loš napad zvezde i promašaj Lojda Karmajkl je iskoristio da novim poenima sa poludistance poveća razliku na +6.

18′ Lojd ponovo pogađa, preokret Igokee poenima Jošila i Klemonsa

Činilo se da će Zvezda izgubiti loptu, umesto toga Lojd je izveo roling, šutirao iz okreta, pogodio za dva, 33:30. Odgovorio je Jošilo trojkom, a nakon što je Lojd promašio šut za tri poena, potom i Noko nakon skoka u napadu, Klemos je pogodio za dva i doneo 35:33 Igosima.

17′ Zvezda ponovo vodi

Polovičan je bio Jovanović sa linije za slobodna bacanja nakon faula Davidovca, upravo je Davidovac trojkom doneo izjednačenje, a potom je Volden silovitim prodorom iznudio faul Karmajkla. Tom prilikom je nezgodno pao Zvezdin bek, ali je prošao bez povrede, srećom. Pogodio je jedno od dva slobodna bacanja, 31:30.

Foto: Starsport

16′ Trojka Lojda

Jovanović je ostavio nešto više prostora Zvezdinom beku što je Lojd iskoristio, pogodio za tri i primakao svoj tim na 29:27.

14′ Serija Igokee

Dve trojke Greja, jedna trojka Atića, pa Igokea ima +5, zbog čega je Radonjić bio prinuđen da traži tajm-aut.

13′ Sjajno se snašao Volden

Prilikom početka napada Volden se sudario sa Ritom, jedan od igrača Igokee je uspeo da iznudi „mrtvu loptu“, ali je Volden uspeo da se snađe i loptu pratično „smečuje“ ka polju napada, što je Simonović iskoristio, došao do lopte, ali je promašio polaganje. Srećom po njega, na pravom mestu bio je Dobrić i doneo +4.

12′ Dobrić za prednost Zvezde

Nakon promašaja Dobrić je uspeo da „popravi“ svoj promašaj i donese crveno-belima dva poena prednosti. Promašio je Grej za tri poena, ali je Rit napravio faul nad Jovanovićem pri borbi za skok u odbrani. Nije Grej bio precizan ni u nastavku.

11′ Počela je druga četvrtina

Serija promašaja na obe strane početkom druge deonice, mašili su redom Pot za tri, Fundić iz reketa za Igokeu, Rit sa druge strane, pa je nakon minuta igre rezultat isti kao u prvoj četvrtini.

10′ Nerešeno nakon prvih 10 minuta

Nisu preterano raspoloženi crveno-beli za igru, većim delom prve četvrtine pružili su veoma bledu partiju, dok je Igokea koristila greške crveno-belih, pa je rezultat nakon prvih 10 minuta 20:20 zahvaljujući flouteru Hola sa jedne, odnosno četiri poena iz reketa Nikole Jovanovića sa druge strane.

9′ Dobrić iznudio slobodna bacanja

Nakon napada Igokee koji je trajao gotovo minut zahvaljujući skoku u napadu, ali koji nije doneo poene pošto je Pot promašio dva šuta, nije bio precizan ni Jovanović, Dobrić je uspeo da iznudi faul, ali je bio polovičan sa penala.

8′ Fantastična blokada Dobrića

Loš napad Zvezde gosti su pokušali da kazne kontrom, ali je nakon sjajnog postavljanja Voldena koji je usporio goste usledila i blokada Dobrića u njegovom stilu, s leđa.

7′ Problem za Zvezdu

Drugu ličnu grešku napravio je Lojd, zbog čega je morao da napusti igru. Van parketa je izašao i Klemos, takođe zbog dva prekršaja. Košem Davidovca Zvezda je otišla na 17:13, ali je razliku smanjio Pot trojkom, 17:16.

Foto: Starsport

5′ Razmena trojki, pa loš faul Ilića

Pogodio je Volden trojku, uzvratio je odmah Jošilo, a nakon asistencije Voldena za Noka Ilić je napravio prekršaj pri šutu, Noko postigao koš, ali nije iskoristio dodatni penal.

4′ Upisao se i Lojd

Prvo je bek Zvezde promašio za tri u poslednjoj sekundi napada, ali je lopta dirala obruč a Davidovac uspeo da natera igrače Igokee na grešku, no nije uspeo sam da završi akciju poenima, tačnije ukradena mu je lopta. U narednom napadu Zvezde, nakon poena Atića, Lojd je „probio“ odbranu rivala i doneo 8:6, ali je Atić trojkom doneo novi preokret.

3′ Trojka Voldena

Zvezda je stigla do dva poena prednosti nakon duge trojke Voldena, potom je Klemos izgubio i treću loptu na meču za samo tri minuta.

2′ Rastrzana igra na obe strane

Loš pas Lojda omogućio je Iliću da lako ukrade loptu, potom je Klemos loptu izbacio u aut, Davidovac nije pogodio za tri, ali je Klemos još jednom izgubio loptu nakon „krađe“ Noka. Jošilo je faulirao Lazića, kapiten Zvezde pogodio jedno slobodno bacanje, odgovorio je Klemons sa dva penala, 4:3 za Igokeu.

1′ Po koš na obe strane na početku meča

Pogodio je prvo Davidovac polaganjem, odgovorio je Ilić, pa je posle prvog minuta igre rezultat 2:2.

Dobro došli na prenos prvog meča polufinalne serije ABA lige između Crvene zvezde i Igokee na portalu Nova.rs!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram