Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Saša Obradović prvi put će se vratiti na parket hale "Aleksandar Nikolić", posle bolnog rastanka od Crvene zvezde.

Zvezda je u nekoliko navrata pokušavala da dovede Obradovića i to nije bilo moguće zbog njegovih ugovora sa drugim klubovima, a kada je bio slobodan, ozvaničio je povratak na Mali Kalemegdan u junu 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Zadržao se samo do 24. decembra iste godine, ceo boravak u klubu prožet je turbulencijama u sklapanju igračkog kadra, bila je to i pandemijska godina u kojoj je Zvezda bila na posebnom udaru jer nije bilo publike.

U sablasnom ambijentu „Pionira“ Zvezda nije imala adut kakav ima sada uz pune tribine i to je dodatno samo uticalo na ambijent oko ekipe. Vodio je Obradović tim na samo 26 mečeva i ostvario je učinak od 14 pobeda i 12 poraza, a sam raskid bio je veliko iznenađenje za Obradovića.

„Preko noći“ je klub doveo Dejana Radonjića i šok terapija je bila novi potez Zvezde, u kom je Obradović posebno žalio zbog jedne činjenice.

Foto: Starsport/Miroslav Todorović

„A tako sam želeo samo jedan sekund ove atmosfere da doživim, samo igraj i pobedi Zvezdo“, napisao je Obradović na svom Tviteru uz snimak ovacija koje je dobio kada je dolazio svojevremeno sa Albom.

Obradović je morao da napusti klub u trenutku kada je klub bio na vrhu ABA lige sa 9-1, ali je ceh plaćen zbog pretposlednjeg mesta u Evroligi sa 5-11.

Nakon toga, Nebojša Čović je opisao kako je došlo do smene.

“Žao mi je što je moralo da dođe do toga. Radonjić je proveren trener i idemo dalje. Zvao sam Dejana da dođe kod mene na razgovor. Pričali smo sat i po – dva, napravili okvir rada, dali mu rok da razmisli. Odgovorio nam je već sledećeg dana oko podne ili malo posle toga. Mi ne odustajemo od naših ciljeva, mi smo u toku sezone, u Evroligi je prošlo 16 kola i mislim da možemo da ispunimo osnovne ciljeve, da osvojimo sve domaće trofeje i da napadnemo TOP 8“, izjavio je Čović.

Sam Obradović je poželeo sreću Radonjiću, ali Čoviću nije oprostio zbog načina na koji je došlo do rastanka, pa je rešio da sve naplati – imao je osnov za potraživanje jer ugovor nije sporazumno raskinut, a on je potpisao na dve godine uz opcioni produžetak na još jednu godinu.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Sve je završilo u komori za rešavanje sporova pri Evroligi, rešeno je u Obradovićevu korist i Zvezda je morala da mu plati celu sumu za dve godine ugovora, ali ne i bonuse za osvojeni Kup Radivoja Koraća (što je Obradović tražio), koji su crveno-beli predvođeni Radonjićem osvojili više od dva meseca pošto je Obradović napustio klub sa Malog Kalemegdana.

Obradović je u jednom trenutku odbio i ponudu Rusije jer nije želeo da se odrekne novca iz Zvezde koji bi mu sledovao. Kako je pisao „Metaratings.ru“, srpski strateg nije želeo da se lati novog posla da bi i dalje primao novac od Zvezde koji je primao zbog preranog raskida ugovora – u slučaju novog zaposlenja Obradović bi morao da se odrekne odštete.

Bile je i različitih izjava Nebojše Čovića ovim povodom.

Foto: Djordje Kostic/Starsport

„Žao mi je što je sa Obradovićem kratko trajalo, ali nažalost to je moralo da se dogodi“, rekao je on u maju 2021. godine, u avgustu je bio revoltiran.

„U junu sam proslavio 52 godine u košarci i mogu da kažem da nismo imali težu godinu od prošle zbog korone. Desile su nam se najveće radosti i najveća razočarenja. Mislim na radost oko dovođenja trenera Saše Obradovića, a onda i razočaranje posle nepostizanja rezultata odlaska i svega što se dešavalo. Neverovatno je da legenda Zvezde naplati 645.000 evra za četiri meseca u klubu. Te priče oko ljubavi u sportu, to je ljubav do poslednjeg evra u sopstveni džep. Svi koji pričaju o ljubavi u sportu nisu iskreni. Tačka. Te priče o garantovanim ugovorima su smešne. Ne kukam, ali iznosim podatak“, rekao je tada Čović.

Posle duge sage, bolne za obe strane, Obradović će gostovati sa Monakom u četvrtak od 19.00.

Sa Monakom je Obradović trenutno osmi u Evroligi sa 11-12, podigao je ekipu i ima pet pobeda u poslednjih šest utakmica – padali su Makabi, Bajern, Asvel i Zenit, niz je prekinuo Real sa 90:84, a Monako je 1. februara pred dolazak u Beograd pobedio Panatinaikos u Atini sa 91:83.

Standings provided by SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO Najbolji potezi utakmice između Zvezde i Milana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar