Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Budućnost će u završnicu ABA lige ući sa Kimom Tilijem (32, 211cm), bivšim francuskim reprezentativcem koji u Podgoricu stiže iz Monaka.

Lider ABA lige, rešen da se domogne jadranske krune, odlučio je da se pojača na visokim pozicijama, koji osim kvaliteta poseduje i zavidno evroligaško iskustvo.

Svojevremeno jedan od velikih evropskih talenata i član francuske reprezentacije koja je osvojila bronzu na Mundobasketu 2014. godine i koja je dve godine kasnije učestvovalana OI u Riju, izdanak je pariske škole košarke. U mlađim katoegorijama Pariz basketa skrenuo je pažnju stručnjaka iz Evrope, ali i SAD.

Umesto prvog profesionalnog ugovora, Tili se 2006. godine odlučio za indeks prsetižnog fakulteta Juta, da bi se, četiri godine kasnije, po diplomiranju, vratio u Francusku, ali kao član Asvela. Igrama u Mursiji od 2012. do 2014. godine “zaradio” je ugovor sa Baskonijom kojoj je tokom tri sezone pomogao da održi visok evroligaški rejting.

Usledila je potom selidba u Olimpijakos, ali su ga povrede sprečile da se dokaže u dresu Pirejaca. Put povratka u formu pokušao je da potraži u Gran Kanariji, kao i ove sezone u Monaku, da bi, kao što je navedeno, na kraju odlučio da se okuša u Budućnosti.