Britni Grajner Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Nema kraja suđenjima

Američka košarkašica Britni Grajner izaći će u utorak pred sud u ruskom gradu Himkiju, gde joj se sudi zbog transportovanja droge.

PROČITAJTE JOŠ:

Dvostruka olimpijska šampionka uhapšena je na moskvoskom aerodromu u februaru nakon što je u njenom ručnom prtljagu pronađeno nekoliko elektronskih cigareta sa tečnošću neobičnog mirisa, a kasnije se ispostavilo da je to ulje kanabisa, navela je ruska carinska služba.

Ukoliko bude proglašena krivom američkoj reprezentativki preti zatvorska kazna od 10 godina.

Kako suđenje odmiče, administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena suočava se sa sve većim pritiskom javnosti, koja traži njeno oslobađanje.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je prošle nedelje razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, u vezi sporazuma prema kojem bi Grajner i Pol Vilan (služi kaznu zatvora od 16 godina zbog špijunaže) bili oslobođeni.

Razgovor Lavrova i Blinkena bio je prvi između Vašingtona i Moskve od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini krajem februara.

Prema navodima ruska strana je u pregovorima tražila da u razmeni zatvorenika bude pušten trgovac oružjem Viktor But.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je novinarima u ponedeljak da je Rusija „zlonamerno“ odgovrila na ponudu američke vlade, i da njihov predlog američki zvaničnici ne smatraju ozbiljnim. Ona je odbila da iznese detalje.

Britni Grajner Foto:EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Grajner je priznala da je u njenom prtljagu bilo ulja kanabisa, ističući da se to dogodilo jer se na brzinu pakovala.

Tokom suđenja njeni lekari su svedočili da joj je kanabis prepisan kao lek. U Rusiji je takvo lečenje zabranjeno.

Sudije imaju mogućnost da razmotre olakšavajuće okolnosti prema ruskom zakonu, ali su oslobađajuće presude retke i događaju se u manje od jedan odsto slučajeva.

Ruski zvaničnici su ranije rekli da bi do razmene moglo da dođe tek nakon što se sudski proces završi.

U dosadašnjoj karijeri 31-godišnja košarkašica je osvojila WNBA titulu sa Finiksom 2014. godine, a tokom pauza u WNBA ligi je nastupala za ruski Jekaterinburg.

BONUS VIDEO Micić o teškoj povredi i najtežim momentima u karijeri

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar