Foto: EPA/JUSTIN LANE

Nešto manje od godinu i po dana nakon smrti, Kobi Brajant će biti uvršten u Nejsmitovu kuću slavnih košarke, a poznato je i ko će Brajanta uvesti u najprestižnije mesto u svetu košarke.

Kada je ušao u ligu, Brajant je na leđima nosio broj osam, zbir cifara sa dresa u kom je nastupio na kampu Adidas ABCD 1995. godine (143), pre nego što je 1996. na draftu izabran od strane Šarlot Hornetsa.

Usledio je trejd sa Los Anđeles Lejkersima u koji je bio uključen i Vlade Divac, a Kobi je dobio mogućnost da ponovo na leđima ponese osmicu, inače broj koji je nosio u periodu kada je kao dečak igrao u Italiji.

PROČITAJTE JOŠ...

Osvojio je tri titule pod tim brojem, da bi nakon devet sezona odlučio da je vreme za promenu, pa je jubilarnu desetu dočekao sa novim brojem – 24. Nikada nije zvanično objavljeno zašto, da li je razlog za promenu dresa bio želja da iskaže svoju posvećenost košarci od 24 časa, da li prosto broj koji je dobio množenjem titula sa prethodnim brojem koji je nosio… Ipak, jedna teorija je posebno popularna među navijačima.

Negde u to vreme Brajant je vodio prave borbe sa Majklom Džordanom. „Leteći Majk“ je u legendu ušao sa brojem 23 na leđima. „Crna mamba“ je, kako je pisao novinar televizije ESPN Dejv Mekmenamin otkrio ubrzo po objavljivanju Kobijeve odluke o promeni broja, zapravo bila motivisana željom da Džordanu, koji je u tom trenutku uživao u penzionerskim danima, na ovaj način pošalje poruku – „Ja sam sledeći.“

Foto: Burt Harris / Zuma Press / Profimedia

Uspeo je delimično. Nije nadmašio Džordana, ali jeste učinio dovoljno da postane idol čitavoj jednog generaciji dečaka i da bude sasvim zasluženo deo te priče o najboljem košarkašu svih vremena.

Nažalost, Brajant je ovaj svet napustio nakon helikopterske nesreće u januaru 2020. godine, pa nije dočekao ono što je bilo jasno svima mnogo pre nego što je na oproštaju zatrpao koš Jute sa 60 poena – prijem u Kuću slavnih koja nosi ime po čuvenom Džejmsu Nejsmitu.

Kobi je trebalo da bude posthumno uvršten u nju samo nekoliko meseci po smrti, ali ceremonija nije održana zbog pandemije koronavirusa. Tako su ljubitelji košarke tu čast morali da pričekaju još godinu dana.

Tog 15. maja Brajantovo ime će se naći među velikanima, ali to nije dovoljno. Ne, Brajanta će u Kuću slavnih u Springfildu uvesti upravo onaj kom je pokušao da „doskoči“ promenom broja. Suze Majkla Džordana sa komemoracije nakon tragedije u kojoj su Kobi, njegova ćerka Đijana i još sedam osoba izgubili život su ušle u antologiju.

Paradoksalno, Džordan je vlasnik Šarlot Hornetsa, upravo ekipe koja je napravila jednu od najvećih grešaka u istoriji i Brajanta poslala u „grad anđela“.

Ostaje nam samo da sačekamo i vidimo šta će emocije ovog puta učiniti.

Pored Brajanta, u Kući slavnih u klasi 2020 će biti primljeni Patrik Bauman, kog će prezentovati Vlade Divac i Ras Granik, potom Tamika Kečings, legenda ženske NBA lige, Brajantovi i Džordanovi rivali Tim Dankan i Kevin Garnet, čuvena Kim Malki, koju će takođe predstaviti Džordan, zatim Barbara Stivens, Edi Saton i Rudi Tomjanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar