Foto: EPA

Kada je 2017. godine Bogdan Bogdanović stigao u NBA ligu postao je najplaćeniji novajlija u elitnom košarkaškom takmičenju.

Njegov trogodišnji ugovor sa Sakramento Kingsima je bio vredan 36 miliona dolara i čini se da je tim iz prestonice Kalifornije spreman za povratak na „stare staze slave“.

PROČITAJTE JOŠ

Stvari, međutim, nisu krenule tim tokom… Mladi tim nije uspeo da dođe do plej-ofa u tom periodu, promene trenera su bile upitne, odluke uprave na čelu sa vlasnikom Vivekom Ranadiveom, izbori na NBA draftu, a kao posledica svega stigao je odlazak generalnog menadžera Vlada Divca.

Legendarni centar je prošlog oktobra ponudio Bogdanoviću produžetak saradnje na četiri godine za 51 milion dolara, međutim srpski bek je odlučio da „odradi“ poslednju sezonu ugovora i da postane ograničeno slobodan agent.

Na današnji dan, 20. novembra to će se i dogoditi, Bogdan izlazi na tržište i moći će da sasluša ponude zainteresovanih timova.

Sakramento ima mogućnost da zadrži Bogdanovića u ekipi ukoliko izjednači eventualne ponude koje bude dobio, ali…

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER SHUTTERSTOCK OUT

Kingsi su već stavili do znanja da žele da Bogdan više ne bude deo njihove ekipe, s obzirom na to da su postigli dogovor sa Milvokijem o trejdu.

Zapravo, Bogdanović je trebalo da potpiše ugovor sa Sakramentom i da odmah bude prosleđen u redove Baksa u zamenu za nekoliko igrača.

Takav dogovor, pre 20. novembra, dana kada počinje prelazni rok nije moguć, a kako je isplivao u javnost potpuno je suspendovan i jasno je da na taj način Bogdanović neće naći svoju novu ekipu.

Inicijalna ideja je bila da uz Bogdanovića u Milvoki ode i Džastin Džejms, koji bi verovatno dobio otkaz, dok bi dresove Kingsa zadužili Ersan Iljasova, Donte Divićenco i Di Džej Vilson.

Dan pred početak prelaznog roka nekadašnji turski reprezentativac je dobio otkaz, što i zvanično znači da je dogovor Sakramenta i Milvokija otpao.

Foto: EPA/LUKAS SCHULZE

Razlog tome je činjenica daje ugovor Iljasove sa platom od sedam miliona dolara bio esencijalan u dogovoru.

Ideja Baksa je bila da uz njegov i ugovore Divićenca i Vilsona, koji vrede 7,5 miliona dolara, obezbedi više od 14 miliona dolara koje bi ponudili Bogdanoviću kao jednogodišnju platu.

U tom svetlu, stvari se odvijaju na drugačiji način – Milvoki bi trebalo da pronađe način da oslobodi prostor za Bogdanovića pošto, prema određenim informacijama, on želi da ode u klub u kom glavnu reč vodi dvostruki MVP NBA lige Janis Adetokumbo.

Čak su se pojavile i potencijalne projekcije Bogdanovićeve zarade, prema kojima bi on potpisao četvorogodišnji ugovor sa inicijalnom platom od 16.285.000 dolara u prvoj sezoni.

Njegov ugovor bi rastao iz godine u godinu i dostigao ukupan iznos od 70 miliona za četiri sezone.

Ipak, jasno je da Bogdanoviću novac nije najvažnija stvar na svetu, već jednostavno želja da zaigra za ekipu koja zaista može da se uključi u trku za trofej i ima pobednički mentalitet.

PROČITAJTE JOŠ

„Bogdanović je rekao da želi da vidi koje ponude će dobiti od petka. Da bude jasno, on želi da igra u Milvokiju, bio je u kontaktu sa Janisom Adetokumbom, to je ono što on želi, videćemo šta će se desiti“, naveo je novinar ESPN Brajan Vindhorst.

Njegov kolega Horhe Sedano je izneo drugačiju ideju koja se rodila posle nove teške povrede koju je doživeo bek Golden Stejta Klej Tompson, zbog čega će propustiti celu sezonu.

„Voriorsi imaju 17,2 miliona dolara za trejd. Da sam oni, probao bih da dovedem Bogdanovića. Onda bih verovao da imaju bolje šanse u narednoj sezoni“, naveo je Sedano.

Na Bogdanovićevu adresu će od danas stizati ponude, a u narednom periodu će on vagati i na kraju doneti odluku gde će nastaviti svoju sjajnu karijeru koja bi trebalo da bude uzor svakog mladom košarkašu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare