Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Bogdan Bogdanović, reprezentativac Srbije, u Beogradu se na miru priprema za novu sezonu dok je u Americi jedna od glavnih tema medija koji se bave košarkaškom igrom.

Bek Sakramento Kingsa je proletos odbio ponudu da produži ugovor sa Kingsima i u nastupajućem prelaznom roku biće ograničeno slobodan agent.

PROČITAJTE JOŠ

To znači da će zainteresovane ekipe moći da mu ponude ugovor za saradnju, a Sakramento će imati opciju da iznese identične uslove i da ga zadrži u svom timu.

Pitanje je, da li takav scenario žele i Bogdanović i Kingsi?

U svoju četvrtu NBA sezonu nekadašnji igrač Partizana i Fenerbahčea ulazi sa epitetom igrača koji je postao žrtva svoje ekipe kojoj se potpuno podredio i svoj učinak stavio po strani.

Ako je bilo potrebno Bogdan je bio plejmejker, ako je bilo potrebno pojavljivao se kao bek šuter, a mnogo vremena je proveo na poziciji niskog krila, koja mu svakako nije omiljena.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Mladi tim Kingsa je morao da se osloni na Bogdanovićevo iskustvo, a trenerima Dejvu Jejgeru i Luku Voltonu je bilo jasno da u njemu imaju „čoveka za sve“, pa su ga na takav način i koristili.

U svojoj trećoj sezoni Bogdanović je beležio najbolji poenterski učinak, sa nešto više od 15 poena po meču, ali je sasvim jasno da nije zadovoljan niti time, niti rezultatima Kingsa.

Tim iz Sakramenta ponovo nije uspeo da se plasira u plej-of, a tome su kumovali mnogi faktori – poremećeni odnosi između vlasnika i uprave, nesnađenost trenera, povrede igrača poput Dierona Foksa i Marvina Beglija, promašeni transferi, te nedefinisana uloga Badija Hilda, projektovane prve zvezde tima koja se izgubila u trenerskim idejama, zamislima i pokušajima kreiranja strategije.

Bez obzira na sve, Bogdanović je cenjen u NBA ligi i svima je jasno koliki spektar veština ima, te da može da bude koristan na mnoge načine za ekipu, a ima i pobednički mentalitet koji već godinama tavori u Kingsima.

S tim u vezi, u prethodnim nedeljama se spekulisalo o tome gde bi Bogdan mogao da nastavi karijeru, da bi se poslednjih dana iskristalisao jedan klub – Milvoki Baksi.

„Baksi vole Bogdana“, napisao je novinar Zek Lou i time apostrofirao da će srpski igrač biti primarna meta za upravu franšize iz Viskonsina, koja želi da izgradi šampionski tim oko Janisa Adetokumba.

Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Problem za Bakse tokom prethodne dve sezone u kojima je Grk dobijao MVP nagrade je jednobraznost, odnosno činjenica da sve počinje i da se sve završava sa Janisom.

Da, Kris Midlton je fantastičan šuter, Bruk Lopez centar kakvog bi htela svaka ekipa, ali je to i dalje „tanko“ za velike ciljeve, pošto niko od njih nije kreator u igri, niti to može da postane.

Ideja sa Erikom Bledsoom, iskusnim plejmejkerom nije uspela, niti je stvari mogao da popravi Džordž Hil, nekadašnji Bogdanov saigrač iz Sakramenta, a sa druge strane Kajl Korver i Vesli Metjuz ne mogu da budu prve šuterske opcije u ekipi sa šampionskim namerama.

Zbog svega toga, američki mediji su Bogdana okarakterisali kao pravog čoveka za tim iz Milvokija, te dublje eksplicirali razloge.

„U prvoj sezoni Bogdan je imao odliču konekciju sa centrom Vilijem Koli-Stajnom, čak 61 put su odigrali zajedno za postizanje koša, sa Kostom Kufosom je to prošlo 31 put, a Zekom Rendolfom 29. Imajući u vidu da je Janis u prošloj sezoni bio najbolji asistent Milvokija, dodavanje igrača poput Bogdana, koji u rukama ima plejmejkerske sposobnosti, značajno bi uticalo na rasterećivanje najkorisnijeg igrača lige, ali i dozvolilo srpskom beku slobodu u igri“, naveo je Sandžeš Sing, analitičar SB Nejšna.

Dalje, za igru Milvokija je ključno da teren bude „raširen“, odnosno da se Janisu ostavi dovoljno prostora da napada reket protivnika, bez bojazni da će se sudariti sa nekim od saigrača.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Bogdanović bi doprineo i u tom smislu pošto ga direktni čuvari sasvim sigurno ne bi ostavljali samog, a kada bi se to desilo Janis bi mogao da „izbaci“ dodavanje na liniju za tri poena gde Bogdan voli da provodi vreme, čekajući za šut.

Treći razlog za dolazak Bogdana u Milvoki, navode mediji, leži u tome da on nije najsrećniji rezultatima Kingsa, baš zbog svog šampionskog mentaliteta koji je već pomenut u tekstu, a koji je gradio kroz celu profesionalnu karijeru, što kroz Partizan, što kroz Fenerbahče, ali i reprezentaciju Srbije.

Stvari na putu za završetku posla za Milvoki ipak nisu tako jednostavne, a i njima su se bavili američki mediji.

Činjenica da je ograničeno slobodan agent znači da Sakramento ima moć da ga zadrži, odnosno da ga ne pusti „za džabe“ i da pokuša da dobije nešto zauzvrat, na primer draft pikove ili nekog veterana koji bi pomogao mladoj ekipi da sazri.

Jedan od scenarija je da Bogdanović potpiše ugovor sa Kingsima i da odmah bude trejdovan u Milvoki, ali bi problem mogao da bude u tome što je Milvoki obećao već 114 miliona dolara za plate igračima, te ima ograničena sredstva „za rad“ u prelaznom roku.

Stvari bi u narednom periodu mogle da se zakuvaju još više, pošto će prelazni rok početi verovatno odmah po završetku NBA drafta, zakazanog za 18. novembar, ali bi moglo da se očekuje da Bogdan ode u državu Viskonsin u kojoj su davnih dana srpski iseljenici organizovali košarkaški tim pod nazivom „Sveti Sava“, o čemu je za Nova.rs govorio Gas Jalden, momak koji je u Americi poznat kao „Bejbi Jokić“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar