Foto: Starsport/Xinhua/Xiao Yijiu

Bogdan Bogdanović, srpski košarkaš, je pravo prototip moderne slavne ličnosti. Na svim poljima je ostvaren, a ne prestaje da radi na afirmaciji kako srpske košarke, tako i drugih tema koje okupiraju njegovu pažnju. Ima izuzetno sadržajan privatni, digitalni, društveni, ali i sportski život.

Biografija (visina, klubovi)

Bogdanović je rođen u Beogradu (18. 08. 1992.), a njegova visina od 198 centimetara je često bila tema medija širom planete. Navijači su neretko želeli da saznaju mnogo više o njemu.

Karijeru započeo u dresu Žitko basketa, a prvi trener bio mu je Dragan Jakovljević.

Proslavio se u Partizanu u kom je igrao od 2010. do 2014. godine, pre selidbe u Fenerbahče u kom će igrati do 2017. godine. Upravo je nakon što je osvojio Evroligu odlučio da je vreme da se otisne u NBA vode, gde je najpre obukao dres Sakramento Kingsa koji su vodili Vlade Divac, legendarni srpski košarkaš, i njegov saigrač iz igračkih dana Predrag Stojaković.

U Partizanu je imao fenomenalne partije, a najupečatljivija je poslednja plej-of serija koju je igrao u dresu „parnog valjka“.

U finalnoj seriji protiv Zvezde 2014. godine doneo je Partizanu 13. uzastopnu titulu, a tada je kao MVP prosečno beležio 30,8 poena, 4,8 skokova i 4,2 asistencije po meču.

Nije mu sve u Partizanu uvek bilo med i mleko jer „sa velikom moći dolazi i velika odgovornost“. Tako je ostalo upamćeno kada ga je najtrofejniji trener u istoriji crno-belih Duško Vujošević uhvatio za vrat.

Mečevi sa Zvezdom su bili potpuno neverovatni, pa se mnogi sećaju kada se na kraju jedan susret završio duelom 5 na 3.

Ostaće upamćeno i kada je prozvao košarkaša Zvezde Čarlsa Dženkinsa i pojasnio da nije siguran da li će nositi dres Srbije.

„Za sebe mislim da sam pravi Srbin i da igram za tu reprezentaciju, ali sada ću razmisliti da li ću igrati za tu državu. Ovde ne pobeđuje uvek najbolji, ali pošto imam veliko poštovanje prema selektoru Aleksandru Đorđeviću, razmisliću i posavetovaću se i sa njim. Nek se onda licencira Čarls Dženkins“, rekao je besni Bogdanović.

Bogdan Bogdanović
Bogdan Bogdanović; Foto: Tanjug/AP Photo/Brett Davis

Statistika

Često ga mešaju sa Bojanom Bogdanovićem u NBA, hrvatskim košarkaškem koji nastupa za Juta Džez. To i ne čudi jer i dalje kruži slika sa Olimpijskih igara u Brazilu 2014. godine na kojoj stoje jedan do drugog, sa istim prezimenom na dresu, a najčešći opis bio je „Sav besmisao ratova“.

Ove sezone je odigrao 63 utakmice u dresu Atlanta Hoksa, prosečno je postizao 15,1 poen, četiri skoka i 3,1 asistenciju. Bio je proglašen i za igrača nedelje u Zapadnoj konferenciji, a sa Trej Jangom, prvom zvezdom tima, ima odličnu saradnju. Često zajedno izlaze, druže se i van parketa, dok u toku igre se i te kako dobro razumeju.

Ova sezona je nešto bolja u odnosu na njegov prosek u toku karijere jer je na 316 utakmica upisao 14,2 poena, 3,4 skoka i 3,4 asistencije.

U NBA ligi je debitovao 23. oktobra 2017. godine protiv tima koji ga je originalno draftovao Finiksa Sansa. Tada je upisao 12 poena, 3 skoka i dve asistencije za 25 minuta.

Bogdanović je postao deo „Rising Stars Challenge“ utakmice, a odveo je Tim sveta do pobede protiv Tima SAD sa 155:124 i tako dobio još jednom MVP zvanje. Time je postao jedan od retkih srpskih košarkaša koji su u NBA stigli i do nagrade. Upisao je tada 26 poena, šest asistencija i četiri skoka, a postigao je sedam trojki iz 13 pokušaja.

Bio je velike podrška Jokiću dok je jurio MVP nagradu.

„Napravili smo čet srpskih igrača tokom pandemije, jer smo dosta igrali igrice preko interneta. Da, navijamo da Nikola Jokić bude MVP. Zna da ima našu podršku! On je uradio svoj deo posla, sada je na nama da se čuje i naš glas kada je u pitanju MVP nagrada. To bi sigurno mnogo značilo i našoj zemlji. Prvi put u istoriji… To je stvarno nešto posebno, a on je uradio dosta posla ove i prethodnih godina. Dokazao je da mu je ovo MVP sezona“, rekao je uz veliki osmeh Bogdanović američkim novinarima.

Pojasnio je i ljubiteljima košarke u Americi koliku podršku ima Jokić od sunarodnika, ali je pojasnio i kako zapravo Nikola voli da provodi svoje slobodno vreme kada se vrati u otadžbinu.

„Siguran sam da već znate, Jokić voli da provodi vreme pored svojih konja. Ali, kada se mi sastanemo, to je obično uz neku domaću muziku. Obično se družimo van sezone, a ne tokom nje. Idemo jedni kod drugih u domove, spremamo hranu za sve nas. Tu budu naše porodice, koje kuvaju domaću hranu… Nešto lepo da nas ne bi uhvatila nostalgija.“

Ugovor i plata u Atlanti

Od kada je počeo da igra u Istočnoj konferenciji dobio je nešto drugačiji ulogu. Sada uglavnom minute dobija sa klupe za rezervne igrače, a novembra 2020. godine potpisao je četvorogodišnji ugovor po kom će zaraditi čak 72 miliona dolara. U sezoni 2020/2021 imao je najbolje brojke u karijeri sa 16,4 poena i 90,9 procenta sa linije za slobodna bacanja.

Njegov transfer iz Sakramenta privlačio je veliku pažnju, pa je delovalo da je sve gotovo i da će preći u Milvoki Bakse i tako se boriti za šampionski prsten.

Do dogovora je došlo pre nego što je to moglo da se uradi po NBA propisima, pa je trejd poništen, a usledila je istaga lige. Pisalo se da je propao transfer karijere, ali je i Atlanta bila dobra opcija.

Ipak, Bogdanović je prošao odlično sa transferom u Atlantu sa kojom će se uskoro boriti u plej-inu za plasman u plej-of.

Foto: Starsport/Xinhua/Xue Yubin

Anja i Olga, veze koje su privlačile pažnju

Bogdan Bogdanović i Anja Šušnjar bili su u vezi od početka 2014. do septembra 2015. godine, a on je na Instagramu više puta objavljivao njihove fotografije dok je bio u Turskoj. Profili su bili ispunjeni zajedničkim fotografijama, a delovalo je da su i mnogo zaljubljeni.

Raskinuli su tokom EP 2015. godine kada je nosio dres Srbije. Anja se kasnije udala za poznatog fudbalera Petra Škuletića.

Dve godine kasnije će se na prvenstvu Evrope desiti scena koju je retko ko očekivao da vidi „Bogdanović plače“, bio je naslov koji se mogao pročitati u svim medijima nakon finala.

„Teško mi je pao završetak utakmice, ne zato što sam promašio… Krivo mi je što sam na kraju izgubio snagu“, jecao je kroz suze Bogdanović.

A onda je samo pokuljalo iz njega.

„Nema veze… Teško je, ali… Izdržaćemo… Izvući ćemo mi iz ovoga najbolje“, pričao je tada Bogdanović.

Taj video snimak postao je pravi hit na društvenim mrežama, a od tog momenta Bogdanović je postao heroj nacije.

Olga Danilović i Bogdan Bogdanović

Navodno je Bogdanović dugo bio i u tajnoj vezi sa Olgom Danilović, srpsko teniserkom i ćerkom legendarnog srpskog košarkaša i predsednik KSS Predraga Danilovića.

Živeli su na relaciji Sjedinjene Američke Države i Srbija, a prvi i jedini put su viđeni zajedno na svadbi teniserke Jovane Jakšić (sada Jović) u Americi. Na ovoj zabavi je prisustvovalo i kompletno rukovodstvo Sakramento Kingsa, kluba u kom je tada igrao, na čelu sa Vladom Divcem i Stojakovićem.

Na Instagramu, koji inače oboje često koriste, imali su samo jednu javnu prepisku, pa su priče o njihovoj vezi često delovale kao samo glasina.

Delovalo je da su nakon karantina i pandemije koronavirusa postajali stranci, pa su im odnosi zahladeli.

Olga je bila snimljena i na jednom koncertu u Zadru u toku Adria Toura, a poznato je da Bogdanović u sjajnim odnosima sa Novakom Đokovićem, najboljim teniserom današnjice.

Dve godine su krili romansu, a onda su odlučili da je vreme da se rastanu. Shvatili su da imaju različite poglede na veze, ostali su prijatelji, ali nikada nisu obnovili romansu.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Aktivan na društvenim mrežama

Poznat je što uživa u igranju video igrica, ali i po brojnim objavama na mrežama Twitter i Instagram.

Nedavno je jedan njegov gest odjeknuo NBA ligom. Kada je Novak Đoković bio u nemilosti australijske vlasti, kada mu je suđeno da li će moći da se takmiči na prvom grend slemu sezone, Bogdanović je izašao u javnost u majici na kojoj je napisalo.

„Ne možete da ukinete veličinu“, napisao je Bogdanović uz poruku „Stojimo uz Novaka“.

Ovo je izazvalo lavinu reakcija na društvenim mrežama. Profil na Instagramu prati 622 hiljade ljudi, a Bogdan ga koristi i za promociju svog kampa koji je osnovao godinama ranije, ali i drugih stvari.

Najčešće objavljuje fotografije sa klupskih putovanja ili utakmica, a retko kada je do sada menjao imidž.

Još više pažnje čini se privlače njegove poruke na Tviteru koje su znale da učine da mnogi reaguju na njih.

Oduvek je imao odličan odnos sa navijačima, pa ne postoji objava na kojoj mu navijači ne napišu da žele da ga opet vide u Partizanu ili Feneru.

Njegovi komentari na Tviteru znali su da izazovu veliku polemiku, a nadimak „Leader of Horde“ na Tviteru posvedočio je da je pasionirani gejmer.

Bek šuter je najčešće snimao kako igrao Ligu legendi, čuvenu igricu koja ima ogroman broj igrača širom sveta. Upravo tako je znao da provodi dane, kada nije mogao da trenira zbog povreda.

Bogdanović se sada sprema za plej-in turnir na kom će Atlanta pokušati da se dokopa plej-ofa. Bogdanović će biti jedna od glavnih uzdanica, ali i igrač koji može da preokrene sve potezima sa klupe.

BONUS VIDEO Bogdan Bogdanović o NBA, Srbiji, kampu…

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar