Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Srpski reprezentativac Boban Marjanović već pet godina živi san svakog dečaka koji dobije želju da se bavi košarkom.

Nekadašnjem junioru Hemofarma je bilo potrebno izvesno vreme da bi dokazao svoje kvalitete, a do vrha evropske košarke je stigao u dresu Crvene zvezde, od 2013. do 2015. godine.

Usledila je seoba u SAD, najpre je poneo dres legendarnih San Antonio Sparsa, potom se našao u timovima Detroita, Klipersa i Filadelfije, da bi prošlog leta postao član ambicioznog tima Dalas Meveriksa.

„Na svakom mestu na kom sam bio, gde god sam igrao dosad imao sam odlično iskustvo i sjajne timove. Svaki grad je sa sobom nosio nešto posebno za mene, svaki grad je imao toplu dobrodošlicu, navijači su me podržavali, kao i saigrači i treneri. Ovde se osećam isto tako, osećam istovetnu energiju, dobre vibracije. Saigrači su odlični, stručni štab takođe, tako da sam imao odličnu tranziciju. U svakom timu dosad sam se osećao odlično, tako je i ovde“, rekao je Marjanović za Nova.rs.

Proteklih sezona se Marjanović profilisao kao igrač koji za kratko vreme provedeno na terenu može da zabeleži značajan statistički učinak.

Jedan od primera je i utakmica protiv Lejkersa, u kojoj je dobio svega deset minuta u igri od trenera Rika Karlajla, ali je u tom periodu upisao dabl-dabl sa 14 poena i 10 skokova.

„Naravno da svaki igrač želi da igra više, ali se u svemu radi o tome da treba biti deo tima, da treba biti podrška timu. Tim je uvek na prvom mestu. Ja sam deo ekipe, a kako bi trener rekao, ja sam kao šraf. Kada postoji potreba na terenu sam i radim svoj posao, ako ne, ostaću uz tim i davati podršku saigračima sa klupe. Moramo da budemo uz saigrače, bilo da igraju dobro ili loše, moramo da im budemo podrška, a kada se nađemo u igri, onda oni pružaju podršku nama. Tako timovi funkcionišu“, istakao je Marjanović.

Sistem u NBA je takav da igrač, kakva god njegova uloga u timu bila, mora u svakom momentu da bude apsolutno spreman da prikaže svoje najbolje izdanje, ukoliko dobije priliku za to, čega je svestan srpski centar.

„Moram da budem iskren, trenersko osoblje nam mnogo pomaže, bez njih ne bismo bili u dobroj formi. Naravno, tu se ne radi o igračkoj formi, neophodne su utakmice, ali bez obzira na to na treninzima dobijate neophodnu dozu aktivnosti, radite, vaše telo ostaje u tonusu“, naveo je Marjanović.

Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

U ovoj sezoni on ima priliku da bude saigrač Luke Dončića i Kristapsa Porzingisa, dvojice košarkaša koji će zasigurno obeležiti narednu deceniju u NBA ligi.

„To je sjajno, njih dvojica su nosioci franšize, sjajni su igrači i timski drugovi. Mislim da se odlično nose sa pritiskom, veoma je zabavno igrati sa njima. Ne postoji limit za Luku, u evropskoj kulturi ne postoje limiti. Ni za koga“, rekao je Marjanović.

Tokom sezone su se pojavljivali snimci na kojima je moglo da se vidi da Marjanović mnogo vremena provodi u druženju sa svojim sunarodnicima uoči i nakon utakmica Dalasa.

„Postoji mnogo srpskih zajednica u SAD, recimo u Finiksu i Los Anđelesu ima mnogo Srba, a slično je i u Detroitu, Torontu, Čikagu, Njujorku, Majamiju… Možda sam propustio neke gradove, ali zaista ima mnogo naših ljudi ovde. Svaki put ih vidim, čujem i veoma mi je drago zbog toga“, dodao je Marjanović.

PROČITAJTE JOŠ

On je bio deo reprezentacije Srbije koja je nastupila na prošlogodišnjem Mundobasketu, ali ostvareni rezultat nije bio dovoljan za plasman na Olimpijske igre.

„Moraćemo da prođemo kroz kvalifikacije, ali je moja želja da budem uz ekipu. Naravno i na Olimpijskim igrama. Bilo bi zanimljivo, nikada nisam bio u Japanu, niti na Olimpijskim igrama. Nadam se da će Srbija uspeti da se plasira i da ćemo imati divno leto“, istakao je Marjanović.

Pored NBA igrača, reprezentacija Srbije će u narednom periodu imati i NBA trenera, pošto je selektorsku ulogu preuzeo bivši šef struke Finiksa, a aktuelni pomoćni trener u stručnom štabu Sakramenta Igor Kokoškov.

„Poznajem Igora, on je sjajan čovek, radujem se budućem radu sa njim“, zaključio je Marjanović.

You can watch the NBA live on Arena or NBA League Pass.