Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde gostuju Baskoniji (četvrtak, 21) u okviru 26. kola Evrolige, ali su im misli više usmerene na Jadran i ABA dešavanja.

Srpski i regionalni prvak vezao je dva poraza u elitnom takmičenju, a trenutno ima učinak 10-15, odnosno ima trijumf više od rivala. Baskonija je zabeležila tri poraza u poslednja četiri evroligaška susreta.

I Zvezda i Baskonija nalaze se ispod plej-of crte, ali je trener crveno-belih Dragan Šakota nedavno više puta naglasio kako im Evroliga nije prioritet.

Mnogo važnije utakmice čekaju njegove izabranike u ABA ligi, jer im je ugroženo učešće u doigravanju regionalnog takmičenja. Inače, Šakota zbog zdravstvenih problema neće voditi ekipu u Baskiji, pa će njegovu ulogu preuzeti pomoćnik Andrija Gavrilović.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo će im biti 10. međusobni susret, u kojima crveno-beli vode s 5:4 u pobedama. Takođe, Baskonija je slavila u Beogradu u poslednjem okršaju, junak je tada bio Nik Stauskas (22 poena) koji je u međuvremenu napustio španski tim.

Sve to neće imati ogroman značaj za goste, jer su mislima definitivno okrenuti ABA izazovima. Zvezda će u nedelju od 21 časa ugostiti Cedevita Olimpiju, u ključnom meču za plasman u plej-of.

I jedni i drugi imaju po 12 pobeda i sedam poraza, koliko ima i petoplasirani Mornar, što je dve pobede manje od drugoplasirane Budućnosti, dok je lider Partizan sa 15-4.

Dakle, tri srpski, slovenački i crnogorski klub bore se za dva mesta u ABA plej-ofu. Zvezda gotovo da ne sme da izgubi u nekadašnjem „Pioniru“, pogotovo što je poražena i u Ljubljani u prvom delu sezone rezultatom 75:64. Povrede Ognjena Dobrića i Čarlsa Dženkinsa svakako će biti otežavajuća okolnost za branioca trona.

Jasno je od kakve je važnosti nedeljni meč za crveno-bele, koji posle gostuju FMP i dočekuju Zadar za kraj ligaškog dela regionalnog takmičenja. Cedevita Olimpija posle Zvezde dočekuje Budućnost i za kraj gostuje Krki.

Mornar najpre čeka crnogorski derbi u Podgorici, zatim na svom parketu igra sa Krkom i za kraj gostuje Megi Bemaks.

Zato su pred Zvezdom tri daleko važnije jadranske bitke od gostovanja Baskoniji, protiv koje bi pozitivan rezultat bio samo vetar u leđa pred ključne mečeve za ABA doigravanje.