Foto:POOL / Getty images / Profimedia

Nikola Jokić statistički predvodi MVP trku i nema mu ravnog po učinku, ali u NBA mu neće biti lako pored Lebrona Džejmsa i Džoela Embida.

PROČITAJTE JOŠ

Iako igra košarku karijere, Jokić nije zvezda poput Lebrona, Embida ili Janisa Adetokumba, pa čak i Luke Dončića, nešto mlađeg slovenačkog reprezentativca koji je brzo dobio ozbiljan status u NBA ligi.

Iako nisu svi odigrali jednak broj utakmica, Jokić ima najbolji kontinuitet partija i nije prekinuo niz dabl-dabl mečeva, imao je dve dvocifrene „kolone“ na svih 18 odigranih utakmica.

Uz to, pokrenuo je Denver posle nešto slabijeg početka sezone i Nagetsi su vezali pet pobeda, pa su odmah stali iza Jute, Lejkersa i Klipersa.

NBA debate o MVP-ju su se već ozbiljno zahuktale iako ima još dosta da se igra.

„Lebron Džejms, Džoel Embid, Kevin Durent, Nikola Jokić i Džejlin Braun su sada u top pet kandidata za MVP priznanje“, rekao je nedavno slavni Medžik Džonson, a brojni statističari i prognozeri iznose svoja očekivanja kroz kvote.

Zanimljivo je da specijalizovani „Basketball Reference“ daje ubedljivu prednost Jokiću, u skladu sa učinkom. Tako je prema poslednjoj listi, napravljenoj pre utakmice Denvera sa Majamijem, Jokić bio u prednosti sa čak 41,3 posto šanse da bude MVP.

To je izolovan slučaj, jer je na svim ostalim listama Jokić ipak ispod Lebrona, Luke ili Embida.

Naročito posle partije Lebrona Džejmsa protiv Klivlenda od čak 46 ubačenih poena, postao je tako najstariji igrač Lejkersa sa više od 40 poena (36 godina i 26 dana), od Kobija Brajanta koji je imao 60 poena u oproštajnoj utakmici.

To je bilo dovoljno za ekspresno favorizovanje u MVP trci, pa je Barstool Sportsbook primera radi Jokića stavio tek na peto mesto, iza Kevina Durenta, Embida, Dončića i Džejmsa.

„Sportisbettingdime.com“ donosi procenu koja nema dodirnu tačku sa realnošću: Lebron je prvi favorit sa +500, sledi Luka Dončić (+550), Džoel Embid (+600), Kevin Durent i Nikola Jokić (+650), slede Janis Adetokumbo, Stef Kari, Entoni Dejvis, Demijan Lilard…

Sportsbetting.com daje najveću prednost Luki Dončiću (+400) i Janisu Adetokumbu (+450), onda slede Kevin Durent (+800), Stef Kari (+1000), Džoel Embid (+1000), Lebron Džejms (+1000) i tek onda na red dolazi Jokić sa +1200.

Napomene radi, američka kvota +500 je kvota 6 po našem računanju. To znači da na uloženih 500 dolara, ko se kladi na Jokića pri kvoti +500, može da dođe do isplate od 3.000 dolara, odnosno da zaradi 2.500.

Naravno, ako se ispostavi da će on dobiti MVP priznanje, prema kome grabi ako se zaista gleda samo učinak na terenu. Nema baš logike da Dončić bude favorizovan kao igrač koji je čak i katastrofalno šuterski počeo sezonu, a sa Dalasom tavori na 11. mestu Zapada sa 8 pobeda i 10 poraza.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar