Morent
Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Gotovo svake sezone u NBA ligi postoji velika polemika o tome kom igraču treba dodeliti trofej za najboljeg početnika.

Protekle sezone su se koplja lomila između Luke Dončića i Treja Janga, ali je bilo sasvim jasno da je mladi Slovenac zasluženo dobio to prizanje.

U ovoj sezoni se mnogo očekivalo od Zajona Vilijamsona, spektakularnog momka čije fizičke karakteristike ostavljaju bez daha.

Ipak, prvi pik na prošlogodišnjem draftu je upravo zbog svoje snage i mase imao zdravstvenih problema, pa je morao da prođe kroz postepeno uvođenje u NBA ritam.

Vilijamson je na 19 odigranih utakmica demonstrirao sve svoje kvalitete, ubacivao je više od 23 poena po meču uz gotovo 60 odsto procenta uspešnosti u šutu.

Takvi rezultati ga svrstavaju u grupu legendi poput Hakima Olajdžuvona, Šakila O’Nila i Majkla Džordana, ali…

Zajon
Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

 

U premijernom glasanju na ESPN najviše pohvala je otišlo na račun Džaa Morenta, plejmejkera Memfisa koji je fantastično dirigovao igrom osrednje ekipe Grizlisa i doveo je u mogućnost da se plasira u plej-of.

Očekivanja nisu bila takva, naprotiv, verovalo se da će Memfis posle trejdovanja Majkla Konlija ostati zakucan za dno Zapadne konferencije, ali Morent nije mislio tako.

Drugi pik na prošlom draftu je preuzeo lidersku ulogu i prosečno je upisivao 17,6 poena uz nešto manje od sedam asistencija i 3,5 skoka po meču.

U premijernom izjašnjavanju novinara i autora koje je sproveo ESPN, on je dobio svih 70 glasova, a ukoliko tako bude i u konačnom izboru, Morent će ući u društvu Karl-Entoni Taunsa, Demijena Lilarda i Blejka Grifina, kao ruki koji je dobio nagradu sa maksimalnim brojem glasova.

Treću poziciju u izboru je zauzeo Kendrik Nan, bek Majamija od koga se najmanje očekivalo da će imati važnu ulogu, ali je uspeo da se izbori za nju u timu Erika Spolstre.

Listu petorice najboljih rukija kompletiraju Brendon Klark iz Memfisa i Erik Pašal, krilni centar Golden Stejta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram