Foto: FIBA

Velika noć je pred mladim reprezentativcem Aleksejem Pokuševskim koji će sasvim izvesno biti izabran na NBA draftu.

Košarkaš Olimpijakosa je jedan od najzanimljivijih igrača na „pijaci“, s obzirom na neuobičajenu kombinaciju fizičkih karakteristika i veština koje poseduje.

PROČITAJTE JOŠ

Nominalno krilni centar, sa visinom od 214 centimetara može da šutira kao bek, da dodaje kao plejmejker i da blokira kao centar.

Problem u svemu je nedostatak mišića, odnosno kilaže, ali Pokuševski ima skladnu građu i uz pravo mentorstvo mogao bi da izraste u pravu zver u igri između obruča.

Za to je, u ovom trenutku, najvažnije da stigne u pravu sredinu, odnosno u ekipu koja će moći da mu posveti pažnju i pruži pravo usmerenje momku rođenom 26. decembra 2001. godine.

„Pokuševski je jedan od najjedinstvenijih igrača na draftu. Na velikoj sceni se prvi put pojavio 2018. godine na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 17 godina. Već tada je pokazao da ima veliku košarkašku inteligenciju, da ume da dribla i dodaje, uprkos svojoj visini“, navodi se u opisu srpskog košarkaša na zvaničnom sajtu NBA lige.

Foto: FIBA

Pokuševski je igrao u Drugoj grčkoj ligi za Olimpijakos, ali se navodi da mu to neće predstavljati veliki problem jer su njegove veštine kompatibilne sa standardima NBA košarke.

„Za neke skaute je problem to što nema izgrađenu poziciju i nije toliko dobar u odbrani. Ima manjak kilograma i dolazi u probleme kada igra bliže obruču zbog toga. Sa druge strane, veoma je brz, nije elitni atleta, ali ima potencijal da postane. Igra na obe krilne pozicije, ume da šutira, ume da kreira igru i to je jako važno, kao i razumevanje igre“, dodaje se.

O Pokuševskom je za Nova.rs govorio funkcioner NBA lige za praćenje evropskih košarkaša, Kris Ebersol.

„Aleksej je intrigantan igrač. Ima jedinstvenu kombinaciju različitih atributa i to ga čiti zanimljivim prospektom. Ima visinu igrača na visokim pozicijama, a veštine u napadu kao da je krilo, takođe igra sa loptom kao plejmejker, pritom je i potcenjen kao dodavač. Uz sve to, ume da šutira iz driblinga i sve u svemu donosi paket veština niskog igrača u telu visokog“, rekao je Ebersol za Nova.rs.

Srpska javnost nije imala previše prilike da gleda igru Pokuševskog, poslednja prilika za to je bila na kampu “Košarka bez granica” koju organizuje NBA liga.

„Gledali smo ga 2018. godine baš u Srbiji. Impresionirao nas je, bio je jedan od najboljih na kampu. To je bilo pre dve godine kada je imao 16 godina, sada ima 18 i verovatno je još bolji. Izvesno je da će na narednom draftu biti među najmlađima, još ima da raste, ali već sada ima impresivne veštine i “ol-araund” igru. Jednom sam ga samo gledao, u Srbiji te nedelje, ali sam ga pratio kao igrača u FIBA takmičenjima i u Olimpijakosu“.

Foto: FIBA

Ebersol je rekao da je teško pogoditi tim u koji će otići Pokuševski, ali je konstatovao da je najvažnije da razvije telo i da dobije konstantnu preciznost u šutu.

„Čujem da se klubovi raspituju, ali i da znaju šta on donosi sa sobom. Misterija je gde će biti na draftu, mnogi timovi se bave proučavanjem njega, meni sada nije jasno gde će biti izabran, dakle od kasne prve runde do rane druge runde. To je teško reći jer je godina u svakom smislu jedinstvena, timovi imaju ograničen pristup igračima…“, istakao je Ebersol.

Prema procenama američkih medija, Pokuševski je 19. najbolji igrač na draftu, ali prognoze u vezi sa timom u kom bi mogao da završi su različite.

„Lejkersi bi mogli da uzmu ovaj pik za Oklahomu. Pokuševski je talentovani košarkaš koji bi bio idealan za tim Tandera koji je u procesu reizgradnje tima“, navodi CBS sports, koji očekuje da Pokuševski bude 28. pik na draftu.

U toj prognozi Pokuševski je ocenjen kao centar, treći najbolji u celoj generaciji.

Sports ilustrejted piše da će mladi Srbin postati saigrač Luke Dončića i Bobana Marjanovića u Dalasu, te da će biti izabran sa 18. mesta na draftu, ali…

„Ne budite iznenađeni ako Dalas bude izabrao za neki drugi tim pošto se priča o tome da mu treba veteran, a ne mladi igrač. Pokuševski je poslednjih dana bio zanimljiv u pričama oko Meveriksa i Bruklina, a javila se i Oklahoma koja je poslednjih meseci bila veoma zainteresovana da trejduje kako bi došla do njegovih usluga. Pokuševski ima još nekoliko godina do momenta kada bi mogao da ostvari uticaj u ligi, ima nedoumica u vezi sa njegovim krhkim telom, ali je vredan kockanja zbog veština koje poseduje. Čuje se da namerava da odmah dođe u NBA ligu, pre nego da ostane još koju sezonu u Evropi“, piše SI.

NBC sports ima drugačiju prognozu…

„Možda je najteže proceniti ovog momka… Visok je, ima neograničen prostor za napredak, ali pored njega Dragan Bender izgleda kao Ivan Drago“, navodi se u analizi.

Procena SB Nejšna navodi da bi Pokuševski mogao da postane član Bruklina i poredi ga sa Tonijem Kukočem, Kristapsom Porzingisom i Nikolom Jokićem, te navodi da je odličan plejmejker, napadač, kreativac, šuter, ali i da mu nedostaje snage, atleticizma i brzine u bočnom kretanju.

„Svake godine se pojavljuje misteriozan čovek na draftu. Ove godine to je Pokuševski. Ima elemenata da se poredi sa Kukočem, Kevinom Durentom, Porzingisom, ali i Jokićem. Pokuševski vidi sve na terenu, ima instinkt, a ako dovede telo u red mogao bi da bude najveća ‘krađa’ ovog drafta“, stoji u analizi.

NBA draft počinje od 1.00 u noći između utorka i srede, a direktan tekstualni prenos ćete moći da pratite na stranicama sportske rubrike Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar