Foto: Starsport

U poslednjih dvadesetak godina mnogo je stranaca prošlo kroz srpsku košarku i fudbal i po pravilu, dođu, odrade šta imaju i odu.

Za sve to vreme, uglavnom se trude da potrpaju što više brojki u statističke kolone kako bi im sutradan zazvonio mobilni, a menadžer rekao „zove te Real Madrid / Barselona/ CSKA“.

PROČITAJTE JOŠ:

Ređi su slučajevi da skeptični Amerikanci toliko budu pod utiskom nekog košarkaša, da ga pozovu ili vrate u NBA ligu. Bar ne kada je reč o afirmisanim igračima.

Svesni su šta mogu ovde da očekuju, eventualno neku odskočnu dasku za dalje i onda „teraj“! Zato se kod nas toliko i piše o uticaju stranaca na srpsku košarku i pravo je osveženje kad vidimo da domaći momci prave razliku kao što to rade Ognjen Dobrić i Aleksa Radanov u postavi Dejana Radonjića.

Ova dva momka su bila tu i kod Saše Obradovića, ali ono što je Dobrić uradio protiv Mornara, nije radio radio kod Saleta.

Dobro, jeste protiv FMP-a, ali uglavnom nije dobijao pravu šansu da to uradi. Stranci su dobijali prednost.

S druge strane, Radanov je odigrao odlično protiv Real Madrida. U dva spomenuta meča kada su ovi momci dobili značajne uloge, Zvezda je pobeđivala, a energija je bila ona prava.

Radonjić je došao pre mesec dana u Zvezdu i Radanov je u tom trenutku delovao otpisano. Posle dve pozajmice u FMP, gde je imao sjajne poenterske utakmice, Aleksa se još jednom našao u nezavidnoj situaciji.

Sav rad prošle godine, kako na fizikalijama, tako i na ishrani, nije mu došao na naplatu, jer nije dobio odrešene ruke da igra.

Aleksa Radanov vratio se iz FMP u Crvenu zvezdu
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Umeo je sporadično da forsira u napadu i gubi lopte ranijih sezona, ili da povremeno deluje „uplašeno“ u velikim mečevima kada bi mu se ukazala šansa, ali nema mnogo onih totalno hladnokrvnih igrača koji od ranog doba igraju „kao matori“.

Radanov je od 2019, 2020, do sada, poprilično napredovao, pa je nejasno kako to nije video i Obradović.

Saša je čak delovao nekako iznenađeno i kada je još jedan srpski igrač Aleksa Uskoković, odigrao odlično u utakmici protiv FMP-a, jer pored Lojda, Ročestija, Voldena, Hola, u tom trenutku nije bio nigde na vidiku.

Baš u vreme kada nije bilo Kina Koloma, Tejlor Ročesti je otišao, a Lengston Hol je bio povređen i Uskoković je bio iznuđeno rešenje.

Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Pokazao se odlično sa po deset poena i asistencija i potvrdio da Zvezda ima dobrog, mladog pleja i u svojim redovima. Sada nešto slično rade Radanov i Dobrić.

Kad se vidi kako je Radanov odigrao meč sa Realom i kako je branio spoljne igrače, a na drugoj strani kreirao iz pika, onda deluje kao greh to što je odigrao samo tri meča u ABA ligi.

Agresivno je napadao obruč, nije zastajkivao kao što je svojevremeno umeo da radi, tražio je mismeč pozicije… Rečju, igrao je zrelo.

Ništa lošiji nije bio u odbrani i deo je razloga zašto je Zvezda delovala kompaktno i čuvala je prednost u odnosu na Real.

Foto: Djordje Kostic/STARSPORT)

A Real je ipak koplje iznad svih klubova u regionu i organizaciono i rezultatski i finansijski, pa na kraju i kadrovski.

Kod Obradovića je Radanov dobio jedva devet minuta na dva meča ABA lige, u Evroligi ništa. S druge strane, protiv Zadra je početkom ovog meseca odigrao 19 minuta kod Radonjića.

Na prva dva meča je šutnuo samo dvaput i imao ukupno pet poena. Protiv Zadra je odigrao 19 minuta i ubacio je osam poena.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Kad se pogleda Evroliga, brojke su mu sasvim dobre. Treba li napomenuti da je prvi meč odigrao protiv Panatinaikosa, što je bila i prva pobeda Radonjića po povratku u Zvezdu?

Od tada prosečno ima 6,6 poena i asistenciju po meču, ali je na pet utakmica odigrao 16 minuta prosečno. Nije spektakularno, ali je jasno da ima prostora za napredak.

Ovo može da raduje sve navijače crveno-belih, posebno one koji su poslednjih godina postajali alergični na rastući broj stranaca u timu.

Kod Dobrića nikad nije bilo sporno da je čovek energije. Njegove blokade s leđa u kontrama mogu da očekuju gotovo svi protivnici, a pokazuje dodatnu varnicu da bez oklevanja ispali trojku.

Veruje u svoj šut i zato je u nedelju ubacio šest trojki timu Mornara. Zvezdu je šut u tom meču išao, pa je pogađala za tri skoro 50 odsto (17/35).

Jedan od razloga za poboljšanje je minutaža. Dok je kod Obradovića Dobrić igrao svega 15 minuta prosečno na deset utakmica ABA lige, kod Radonjića igra 28,6 minuta na prethodne tri utakmice, skoro duplo!

Ovakvo poverenje logično će uticati pozitivno na igrača koji već poznaje i Zvezdu i Radonjića i sistem.

U sva tri meča pod crnogorskim stručnjakom u regionalnoj ligi ima dvocifren učinak poena, od Igokee gde je imao deset, Zadra gde je ubacio 12, do Mornara – 20.

To daje prosek od 14 poena, što je više nego duplo u odnosu na ono što je beležio do kraja decembra na deset mečeva – 6,6 poena.

Dotle je samo dvaput imao više od deset poena. Nemoguće da se u razmaku od mesec dana jedan košarkaš za duplo poboljša.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Dakle, mora da je do trenera, odnosno njegovog korišćenja igrača. Ubacite ih više u rotaciju i manje će biti rasterećeni, manji će biti i rizik od povreda.

A one su pravile velike probleme u sastavu crveno-belih. Još kad igrači kojima dobro rasporedite minutažu, pokažu zahvalnost kakvu su pokazala opisana dvojica igrača, onda se otvara prostor za mnogo bolje rezultate i konstantnije partije bez oscilacija, kakve su često dolazile glave Zvezdi tokom jeseni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare