Foto:starsport

Crvena zvezda i Partizan važe za favorite i mnogi ih očekuju u finalu plej-ofa, ali Budućnost i Cedevita Olimpija sigurno imaju druge planove.

ABA liga ulazi u završnicu, počinju polufinala plej-ofa, a prvi na programu biće duel Partizana i Budućnosti, koji se igra u utorak od 19 sati u hali „Aleksandar Nikolić“. U drugom polufinalu snage će odmeriti Crvena zvezda i Cedevita Olimpija, koji će prvi meč u seriji igrati u četvrtak od 19 časova u Beogradu.

Polufinalne serije igraju se na dve pobede, dok će se finale igrati na tri dobijene utakmice.

Zvezda i Partizan su kroz ligaški deo obezbedili prvo i drugo mesto, zbog čega su direktno prošli u polufinale. Budućnost i Cedevita su imali nešto teži put, pošto su u doigravanju morali da pobede FMP, odnosno Igokeu. Obe ekipe su tesno slavile u tim susretima, ali su ukupnim rezultatom 2:0 prošle dalje.

Crno-beli su protiv Podgoričana oba puta slavili ove sezone, ali će ovoga puta u meč ući nakon bolnog poraza od Burse u Evrokupu.

„Nakon svima poznatog neuspeha i šoka protiv Burse imali smo mali period bez treninga kako bismo sakupili energiju i praktično počeli sve iznova. Posle velikog neuspeha nije lako krenuti ispočetka i nakon uvodnih par dana gde su ostali repovi frustracije i nezadovoljstva brzo smo smo se vratili na ono kako želimo da izgledamo i na ono što može da nam pomogne da ostvarimo primaran cilj ove sezone“, rekao je Rade Zagorac, kapiten Partizana.

Foto: aba-liga.com/Buducnost VOLI

Očekivanja pred početak serije izneo je i jedan od najboljih košarkaša Budućnosti Džastin Kobs, koji ove sezone prosečno beleži 12,8 poena i 4,4 asistencije po meču.

„Očekujem utakmice visokog intenziteta. Znamo da će atmosfera u Beogradu biti posebna, sa mnogo pritiska, mnogo očekivanja od njihovih navijača. Ali, navikli smo na to, imamo mnogo iskusnih igrača, igrali smo u plej-ofu“, izjavio je Kobs.

Duel podgoričke i beogradske ekipe biće zanimljiv i zbog trenerskog nadmetanja između Aleksandra Džikića i Željka Obradovića. Obe ekipe pokušavaju da nakon dugogodišnje pauze izbore plasman u Evroligu, a zanimljivo je da Partizan u finalu ABA lige nije igrao od 2013. godine.

Foto: Printscreen Arena sport

Bitan faktor može biti i prednost domaćeg terena, pošto Budućnost u „Morači“ u plej-ofu nije izgubila još od 2016. godine, kada ih je porazila Mega. Od tada je upisano 11 pobeda, stoga bi prvi duel u Beogradu mogao biti i najvažniji.

S druge strane, Zvezda je protiv Cedevite nanizala pet pobeda, a četa Dejana Radonjića je bez poraza još od 3. aprila i meča sa Žalgirisom u Evroligi. Poslednji neuspeh u ABA ligi zabeležen je u večitom derbiju, kada je Partizan početkom marta bio bolji sa 98:84. Crveno-beli su od tada u regionalnom takmičenju nanizali sedam pobeda, a zbog neuspeha u Evroligi imali su vremena za predah, oporavak od povreda i dobar trening.

Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer/Aba Liga

„Ligaški deo sezone je bio vrlo zahtevan i težak. Posebno u okolnostima i situacijama u kojima smo se mi nalazili. Tu mislim na brojne povrede sa kojima smo ušli u sezonu, uključujući i mene, kasnije problemi sa koronom, nemogućnost da treniramo zajedno kao tim, što nismo mogli da uradimo skoro do završetka regularnog dela sezone“, rekao je Ognjen Dobrić.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezda će se najviše uzdati u dobru odbranu i iskustvo, predvođena Nikolom Kalinićem, kao najboljim igračem ABA lige za tekuću sezonu.

Cedevita je ispala od Burse u četvrtfinalu Evrokupa, ali je u poslednjih 12 utakmica u ABA ligi upisala 11 pobeda, uključujući i trijumf nad Partizanom. Glavna snaga ekipe su Jaka Blažić, Džejkob Pulen i Jogi Ferel, a tim čini odličan spoj Amerikanaca i Slovenaca. Trener Jurica Golemac uspeo je da posloži karte kako treba, a odgovor da li može da skine skalp Zvezdi daće možda već prvi meč.

Drugi mečevi polufinalnih serija rezervisani su za 15. odnosno 16. maj, dok bi termin potencijalnih majstorica bio naknadno javljen. Prvi meč finala planiran je za 24. maj.

BONUS VIDEO Navijači Partizana bakljom zapalili ložu u kojoj je bio Ostoja Mijailović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare