košarkaška lopta ABA liga
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

ABA liga je opet na prekretnici, drugi put od nastajanja 2001. godine, a prvi otkad su 2015. klubovi kompletno preuzeli takmičenje u svoje ruke.

Prethodnih meseci mnogo toga je izrečeno i napisano.

PROČITAJTE JOŠ

Naglasniji su bili iz Crvene zvezde i Partizana. Iako su se dva najveća srpska kluba složila da treba da se promeni vlasnička struktura firme koja organizuje takmičenje kako bi se pravno ispoštovao Statut, uveliko su se sporili oko toga da li FMP ima pravo da preuzme vlasnički udeo od Metalca.

Partizan je navodio da postoji sukob interesa crveno-belih. Zvezda je tvrdila suprotno.

Bio je pokrenut i sudski postupak pred Trgovinskim sudom u Zagrebu, a zatim je dogovoreno vansudsko poravnanje kako bi Liga neometano nastavila da radi…

Obe strane su opravdavale svoje postupke i krivicu svaljivale na protivnički „deo terena“ – Zvezda tvrdi da je Partizan, kao svi ostali klubovi, glasao na Skupštini za promenu vlasničke strukture i tako dao pristanak, a crno-beli pak kažu da su povukli glas, uz izraženu spremnost da se vlasnička struktura promeni, ali uz uslov da za sporove u firmi bude nadležan „Sud za sportski arbitražu“ u Lozani.

Foto: Starsport

I tako u nedogled…

A vremena za nivelisanje želja i ulazak, odnosno povratak Lige u zakonske okvire je sve manje.

Šansa, možda i poslednja, biće u petak na Skupštini ABA lige.

Ako tada ne bude „ruka ruci“, Liga neće moći da se igra, odnosno igraće se van zakona, što teško da će ko od klubova pristati.

Praktično prestaće da postoji regionalno takmičenje i svi će se vratiti u svoje lokalne (državne) okvire.

Da li i kome se to isplati da se nešto što je građeno skoro dve decenije, razgradi „za dan“?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)