Foto: EPA/JORGE ZAPATA

Miroslav Muta NIkolić uoči starta nove sezone izjavio je da je domaće takmičenje izvanredan poligon za razvoj mladih igrača.

„Talenata u Srbiji ima. Pratim šta se dešava u malim sredinama, u unutrašnjosti i zaista ima perspektivne dece. Ono što im je potrebno je minutaža na prelasku iz juniorske u seniorsku konkurenciju i mislim da te dragocene minute mogu da dobiju upravo u domaćoj ligi”, konstatuje Nikolić.

Ne mogu svi da igraju u Crvenoj zvezdi i Partizanu i to svima mora da bude jasno, smatra „Muta“, koji je trenirao oba večita rivala.

PROČITAJTE JOŠ

„Neophodno je da sazrevaju, da se razvijaju u malim klubovima, da skupljaju iskustvo, da se ne izgube. Mladi treba da shvate da se u Srbiji postaje igrač. Svi oni sanjaju odlazak u NBA i to je u redu, ali ako pogledaju samo malo u prošlost videće da su i Jokić i Bogdanovic postali igrači u Srbiji“.

Prosek godina u KLS prošle sezone bio je 22,7, a trofejni strateg nema dilemu da je to pravac kojim treba i dalje da ide domaće takmičenje.

„To je pozitivan trend. Mi moramo da forsiramo mlade igrače. Dobra stvar je što se situacija u KLS ligi popravlja i mislim da će to biti sve atraktivnije takmičenje mladim igračima, da neće odlaziti u zemlje u regionu, da se jure po Bugarskoj ili Mađarskoj, već će birati da se razvijaju u Srbiji. Ima pozitivnih pomaka. Verujte mi dobro se radi, ima i dobrih trenera, to je ohrabrujuće i uliva optimizam u budućnost srpske košarke. Uvek sam se borio za našu ligu i to ću nastaviti da činim, jer domaće takmičenje treba da bude baza odakle će naši veliki klubovi da crpe igrače”.

Foto: KSS

Nikolića posebno raduje činjenica da se i finansijska situacija u KLS ligi popravlja.

“Posle mnogo godina KLS je dobio naslovnog sponzora. To je umanjilo troškove klubovima. Siguran sam da se rukovodstvo lige na tome neće zadržati i da će nastaviti da radi u tom pravcu i da će se uslovi konstatno poboljšavati“.

Mislim da mladi igrači više neće odlaziti u zemlje u regionu, da se jure po Bugarskoj ili Mađarskoj, već će birati da se razvijaju u Srbiji

Uvertira za pocetak Košakaške lige Srbije bio je skup koji je pre desetak dana održan na Staroj planini, gde su se okupili treneri svih timova, kao i sva službena lica – sudije i delegati.

“Sjajna stvar i mislim da bi takvi skupovi trebalo češće da se održavaju. Višestruka korist je ostvarena, jer ne samo da smo imali predavanja o novim FIBA pravilima, već smo bili u prilici da razmenimo mišljenja, ali i da gradimo međusobno poverenje” zaključio je Nikolić.

BONUS VIDEO Zašto Bogdan Bogdanović radi sklekove na Kalemegdanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar