Foto: Miroslav Todorovic/Starsport

Na gurku i bez publike, ali je bar gotova sezona - svaki navijač Partizana bi sad voleo da je ovu rečenicu mogao da izgovori prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Baš negde u ovo vreme prošle godine, košarkaši su uveliko sedeli po stanovima i kućama, dosađivali se, a krajem maja stiglo je obaveštenje: ABA liga je prekinuta.

Malo ko je mogao da sluti da će rasplet sledeće sezone biti ovakav kakav smo imali prethodnih dana.

Kad se svedu računi, pošteno je reči da je bila jedna od zanimljivijih i neizvesnijih sezona jer se do poslednjeg kola nije tačno znalo ko će sa kog mesta u plej-of. Temelji za ovako nešto postavljeni su pandemijskom 2020. godinom.

Dok su se lani na Malom Kalemegdanu konsolidovali i razmišljali o sledećoj sezoni, u Partizanu su se pitali „šta sad“ i rešavali neke unutrašnje probleme.

Kad je u javnost izašlo da ostaju bez trenera Trinkijerija pod čudnim i nemuštim okolnostima, nije mirisalo na dobro.

Ispostavilo se gorim nego što je iko mogao da zamisli, ali ishod kakav smo videli malo koga je ostavio ravnodušnim.

ABA liga je podeljena na jasno izbrazdana dva dela tabele. Prvih sedam i drugih sedam ekipa razdvojeni su kao nebo i zemlja, sa Partizanom koji tu služi kao neka „tampon zona“.

Razlika se malo „ispeglala“ u poslednje vreme, ali na primer do sedmog mesta svi klubovi idu u lep plus po broju pobeda i poraza, a prvih pet je miljama daleko od ostatka lige.

Drugih sedam ekipa je bilo na granici potopa. Da sve bude još šokantnije, Partizan je bio na ivici te provalije u kojoj su Split, Krka, Borac, Zadar, Cibona.

Da crno-beli nisu vezali šest pobeda kod Aleksandra Matovića, pitanje je zaista kako bi iko mogao da ih „opere“, jer sad imaju 13-13, u odnosu pobeda i poraza.

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Rečju, užas. Zato se nekako prirodno nameće pitanje da nije neko „bušio“ Saša Filipovskog, ili je jednostavno ekscentrični Slovenac bio nedorastao zadatku u Partizanu?

Ne bi bilo prvi put u profesionalnom sportu, ali nije velika verovatnoća da je ovo prvo bilo posredi.

Šta god da jeste, Partizan je odigrao ispod svih očekivanja, jer je pre 365 dana bio prvi u regionu pre prekida takmičenja. Zato je njegova očajna sezona definitivno najjači utisak regularnog dela ABA lige.

Foto: ABA Liga / Duško Radišić

Može se raspredati o uzrocima, ali je činjenica da je pojačanja bilo u skladu sa količinom novca na raspolaganju – malo.

Džoš Perkins, ni izbliza dovoljan. Posebno za ekipu kojoj ode Gordić, Jaramaz je povređen, dok Markus Pejdž nije konstantan, a Kodi Miler-Mekintajer kao najbolji strelac ekipe na ratnoj nozi napušta klub usred zime.

Kao što je Partizan odigrao ispod svih očekivanja, tako je Igokea odigrala iznad svih očekivanja, bar do pred sam kraj sezone.

Foto: Mornar/MEDIA Pro

Tim iz Aleksandrovca je razbio Dejana Radonjića na povratničkom debiju krajem decembra sa 20 razlike, Partizan je poražen u oba duela i Igokea nema za čime da žali posle prošlogodišnjeg osmog mesta i skora 7-14.

Sada je u plej-of ušla sa četvrtog mesta i igraće sa Zvezdom za finale takmičenja. Najteži mogući zadatak u ovom trenutku, jer crveno-beli nemaju više Evroligu da ih sputava.

Međutim, Igokea je bila jedan od najbolje izbalansiranih timova lige i u tome leži njen uspeh ove godine.

Niste bili sigurni da li će vam Atić, Klmons, Jošilo, ili možda Jovanović ubaciti poene uz podršku Volera, Greja, Karmajkla. Svi su davali manje ili više ravnomeran doprinos. Kod drugih je po pravilu iskakao neko od igrača.

Foto: Djordje Kostic / STARSPORT

Na primer, kod Zvezde su to bili Džordan Lojd i Kori Volden, u Partizanu Rašon Tomas i Jaramaz, u Cedevita Olimpiji Jaka Blažič i Kendrik Peri, u Megi Filip Petrušev i Marko Simonović, u Mornaru Džejkob Pulen i Ajzea Vajthed, u Budućnosti Džastin Kobs i Nikola Ivanović…

Svako je imao neke svoje prve i druge violine. Svi osim Primorske koja se urušila kao kula od karata.

Primorska, koja je, ne tako davno, bila veliko osveženje i iznenađenje (setimo se da je šokirala Zvezdu u Superkupu), sada je bankrotirala i završila sezonu samo kao slovo na papiru i mrtav klub.

Photo: ABA / Mornar/MEDIA Pro

Suprotno, Zvezda je volšebno isplivala na prvo mesto u regionu tako što je iskoristila poraz Budućnosti od Mornara, iako su crveno-beli od Podgoričana izgubili pre nekoliko nedelja.

Crveno-beli su u Evroligi propali kao žeton posle onog niza poraza tima, u trenutku dok ga je još vodio Saša Obradović.

Koliko su samo navijači Zvezde očekivali u Evroligi prošlog leta… Dođe afirmisan trener i legenda kluba, nekoliko kvalitetnih igrača na čelu sa Lojdom koji je rešetao u Evropi, sve krene ok, ali onda opet ništa od Top 8.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

U decembru se vratio Dejan Radonjić kao proveren u Zvezdi i taj njegov dolazak posmatran je sa oprezom zbog načina na koji se prošli put rastao sa klubom.

Po njega je do sada ispalo kako treba. Zvezda je zaigrala bolju odbranu, bez pet, šest standardnih igrača osvojila Kup Radivoja Koraća, ali je imala i nekoliko promašaja.

Tejlor Ročesti i Kino Kolom su nesumnjivo kvalitetni igrači, ali od njih ništa nije dobijeno od onoga što se očekivalo.

Evroliga je prežaljena i fokus je ostao na regionu, u kom je sve rešeno posle meča sa Zadrom. Sledi doigravanje koje bi trebalo da bude neizvesnije nego pre dve godine – za sve aktere.

Foto: Starsport

Cedevita Olimpija je bila, gotovo sve vreme, u priči kao jedna od najboljih ekipa lige, ispala je iz plej-ofa sa skorom 18-8, dok Igokea (19-7), Mornar (19-7), Budućnost (22-4) i Zvezda (23-3) odlučuju o prvaku.

Jaki Blažiču će slaba uteha biti što je uz Petruševa osvojio mnogo glasova kao jedan od najboljih igrača.

Ostaje žal što među četiri najbolja tima nema Mege. „Ružičasti“ su igrali sjajno u prvom delu sezone i bili među najboljima.

Oscilacije kao boljka mladih postava nisu toliko smetale Megi u prvih nekoliko meseci jer je stepen borbene gotovosti njenih igrača bio visok, a imali su hrabrog Petruševa koji je na kraju proglašen i MVP-jem glavne runde sezone sa 23,7 poena u proseku.

Kad ubaci manje od 20 poena, neko se zapita šta mu fali i to je dobra naznaka za srpsku košarku u globalu i reprezentaciju.

Petrušev je bio dobar, ali Mega kao tim je pala od januara. Sve je krenulo silaznom putanjom posle Cedevita Olimpije 93:88, a sezona je završena sa pet uzastopnih izgubljenih partija.

Foto: ABA liga / Igokea / Nikola Vuruna

Teško je da će Mega dalje dalje profitirati od igara Petruševa, jer talenat tog kalibra verovatno ide u NBA ili neki jači evropski klub već od leta.

Budućnost ništa skoro nije prepuštala slučaju, ali se, iz ove perspektive sada Podgoričani „češu“ zbog poraza od Splita.

Blaž Mesiček i Roko Leni Ukić rešili su taj meč i poslali Budućnost na nepredvidivi Mornar, umesto na „redovnu mušteriju“ Igokeu.

Hrvati su pobedom u 14. kolu nesvesno odredili da će u polufinalu ABA lige biti odigran crnogorski derbi, mada je Mihailo Pavićević, trener Barana pre koju nedelju rekao da Mornar odustaje od plej-ofa.

košarkaška lopta ABA liga
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Umesto toga, oni upadnu u doigravanje sa trećeg mesta, kao da su taktički rekli da odustaju i time poručili rivalima: „opušteno, nećemo mi niđe“. Kad ono međutim.

Baš zato su sada opasni i ne bi bilo više šokiralo ako doguraju i do finala uz malo sreće.

Suma sumarum, bila je ovo turbulentna vožnja u ABA ligi koju nijedan Nostradamus nije mogao da predvidi. Međutim, baš zato je bilo i interesantno, pa je sada utoliko teže na nekog pokazati prstom i reći – e, oni osvajaju sto posto!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar