Novak Đoković Serbia Open Aslan Karacev
Foto: Starsport Xinhua/Predrag Milosavljevic)

Jedno od najintrigantnijih teniskih pitanja u ovom trenutku je kada će navijači ponovo gledati na terenu Novaka Đokovića.

Postaju skeptični zbog dugih pauza našeg asa između turnira, pa se pojavljuju različita pitanja.

PROČITAJTE JOŠ

Da li ga i dalje muči povreda sa Australijan opena? Podsetimo, tada je pocepao jedan od mišića abdomena, a povreda se dodatno pogoršala kada je nakon meča protiv Tejlora Frica odigrao još četiri duela.

Da li možda i previše taktizira? Zbog povrede je pauzirao tačno sedam nedelja od finala Australijan opena do drugog kola turnira u Monte Karlu, kada je bio bolji od Janika Sinera.

Da li postoji još nešto što ne znamo? I to je zapravo još jedno od pitanja na koje pravi odgovor nikako da dobijemo.

Nakon poraza u polufinalu Serbia Opena od Aslana Karaceva posle tri sata i 26 minuta igre (7:5, 4:6, 6:4), srpski teniser je dodatno zabrinuo javnost. Pomalo ljutito je odgovorio na pitanje da li ćemo ga od 2. maja gledati na turniru u Madridu.

„Ne znam, muka mi je od planiranja, umoran sam od toga, da budem iskren. Grend slemovi su mi i dalje najveći fokus“, rekao je Đoković.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Da li to znači da bismo opet mogli da provedemo pet nedelja dok ponovo ne vidimo Đokovića na terenu? I te kako je moguće.

Najbolji teniser sveta će još najmanje dve nedelje biti na vrhu ATP liste jer ima garantovanih 320 nedelja na toj poziciji, a dobrim rezultatima bi eventualno mogao da ga ugrozi Rafael Nadal, koji se posle 12. osvojenog pehara u Barseloni (ukupno 61 na turnirima na šljaci) približio Srbinu na rangiranju.

To daje našem asu dovoljno vremena da ponovo podesi kordinate kratkoročnih ciljeva jer su dugoročni odavno poznati – osvajanje što više grend slem trofeja i zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Zato je i očekivano da Novaka ne vidimo u prestonici Španije. U slučaju dobrog rezultata Rafe u Madridu bi Đoković možda mogao da nastupi već u Rimu (od 9. do 16. maja) na kome i brani trofej iz 2020. godine.

Najbolji igrač sveta i osvajač 18 grend slem titula više puta je isticao da mu boravak u Beogradu mnogo znači. Sa gotovo 34 godina želi da što više vremena provodi sa porodicom, a tokom Serbia Opena je više puta istakao da je lepo igrati kada su tu njegova porodica i prijatelji.

Novaka su pomno pratili roditelji Dijana i Srđan, braća Marko i Đorđe, supruga Jelena, ali i deca Stefan i Tara na meču protiv Karaceva.

„Prvi put da je Stefan odgledao ceo meč. Nisam uspeo da pobedim, ali tu je bila cela porodica, roditelji, braća… Ovakvi mečevi mnogo bole, ali mi je drago što sam imao svu porodicu uz mene. Deluje da je sin uživao, ali završnica nije bila idealna“,uspeo je Novak i da se nasmeje.

Ovo je situacija koja je pogotovo u poslednjih godinu i po dana od početka pandemije koronavirusa bila gotovo nezamisliva, pa nema sumnje da želi da što više vremena provede u Beogradu.

Foto: Marko Djokovic/Starsport

Naravno, ova izjava o propuštanju mečeva sve do turnira u Beogradu, postala je prava glavolomka.

Mnogi su se prisetili i zagonetne izjave iz 2018. godine, kada je Novak najavio da možda neće igrati turnire na travi nakon poraza od Marka Čekinata u četvrtfinalu Rolan Garosa.

„Odigrao je odlično, svaka mu čast. Počeo je odlično, a meni je trebalo vremena da se razigram. Nakon što sam se zagrejao, bilo je bolje, ali nisam uspeo da iskoristim svoje prilike. Odlično je sačuvao nerve u presudnim momentima. U nekim trenucima falila mi je i sreća. Ne znam da li ću igrati na travi“, bio je zagonetan Novak.

Ipak, na kraju je pre Vimbldona (osvojio trofej te godine) igrao i u Kvinsu i stigao do finala, gde ga je savladao Marin Čilić, iako je Srbin imao meč loptu.

Da li će i ovog puta doći do promene?

Verovatno mnogo toga zavisi od prioriteta koje je Novak sebi postavio. Ukoliko želi da osigura mesto na vrhu ATP liste verovatno će uskoro ponovo igrati, a ukoliko želi samo da se što bolje pripremi za Rolan Garos možda zaista uzme još jednu veliku pauzu…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare