Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Neverovatno.

Posle svih odigranih utakmica prvog kola Svetskog prvenstva u Kataru, jedan od glavnih utisaka je ogromna sudijska nadoknada na gotovo svakoj utakmici.

Prvi put smo bili svedoci predugih nadoknada na utakmici koju su odigrali Engleska i Iran (6:2). Iako je u prvom poluvremenu bilo prekida zbog povrede iranskog golmana Alireze Beiranvanda, sigurno su mnogi bili u čudu kada su videli sudijsku nadoknadu od 14 minuta.

Pročitajte još

Oni koji su pomislili da je najduže što će možda biti na ovom Mundijalu, prevarili su se, jer se u drugom poluvremenu igralo 15 minuta nakon isteka 90.

Zvuči neverovatno, ali je ta utakmica trajala ukupno gotovo dva sata, minut joj je falio da se zaokruži na 120 minuta.

Uz ovu, najduže je trajala utakmica između Argentine i Saudijske Arabije (1:2) koja je trajala 110 minuta. Ipak, nisu se sve sudije rukovodile ovom preporukom kada je u pitanju produžavanje utakmice. Urugvaj i Južna Koreja na primer odigrali su jedan minut nadoknade u prvom poluvremenu. Ukupno je odigrano čak 195 minuta nadoknade, više od čitave dve utakmice u prvom kolu Mundijala.

Prosečna nadoknada po utakmici je nešto više od 12 minuta.

Šef sudijskog odbora FIFA Pjerluiđi Kolina objasnio je razlog za ovolike nadoknade.

„Tokom Svetskog prvenstva u Rusiji pokušali smo da budemo tačniji kada je u pitanju nadoknada izgubljenog vremena, pa smo već tada imali dodatnih šest, sedam ili osam minuta. Tako smo svima rekli da se ne iznenade kada četvrti sudija u Kataru pokaže veliki broj na semaforu. Ako želimo više aktivne igre, moramo biti spremni na ovolike nadoknade. Uzmimo primer da se postignu tri gola u poluvremenu, u tom slučaju izgubi se pet minuta na slavlje“, objasnio je Kolina.

Ovo je nešto što nikada pre nismo imali prilike da vidimo na Mundijalima.

BONUS VIDE Prvi trening reprezentacije Srbije posle poraza od Brazila