Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Put kroz istoriju i sećanje na jedan zaboravljen susret.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Fubalska reprezentacija Srbije od 11 časova igra meč 2. kola na Svetskom prvenstu u Kataru, a „orlovi“ će pokušati da dođu do pobede protiv Kameruna.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako će to biti prvi put da reprezentacija Srbije, računajući i period kada se zemlja zvala Jugoslavija, igraju zvaničan meč protiv Kameruna, ipak su „orlovi“ jednom već uspeli da „ukrote neukrotive lavove“ iz Centralne Afrike.

Naime, Kamerunci su gostovali u Srbiji 5. juna 2010. godine u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, a na stadionu Partizana viđen je pravi spektakl, pogotovo u prvih 45 minuta.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Poveli su tada Kamerunci golom Pjera Veboa, legende ove selekcije, koji je iskoristio grešku Vladimira Stojkovića i u 5. minutu pogodio za 1:0 glavom nakon centaršuta Benoe Asu-Ekota, iako se reprezentativac Kameruna pre toga okliznuo, ali je imao vremena da ustane, namesti se i sjajno pogodi saigrača „u trepavicu“.

Odgovor Srbije bio je brz – lep kontranapad odigrali su Antićevi puleni, a akciju je preciznim i snažnim udarcem u bliži gornji ugao nakon odbitka krunisao Miloš Krasić, 11 minuta posle vođstva gostiju.

Ipak, samo četiri minuta kasnije novi šok. „Pukla“ je kontra, Vebo ostao sam na petercu nakon loše reakcije Nevena Subotića i Aleksandra Lukovića i bez previše poteškoća loptu glavom poslao tamo gde Stojković nije mogao da je dohvati.

Kanonadu golova u prvih 25 minuta okončao je Dejan Stanković nakon asistencije Krasića petom i snažnog udarca po zemlji sa ivice kaznenog prostora.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Uzbuđenja nije bilo u narednih 19 minuta, kada je Stefan Mbija udario Milana Jovanovića po licu u kaznenom prostoru Kameruna, sudija Leontios Tratu sa Kipra pokazao na belu tačku, a Nenad Milijaš doneo preokret. Odmah pošto su Kamerunci krenuli sa centra, „orlovi“ su oduzeli loptu, Nikola Žigić je spustio ka Marku Panteliću, a on akrobatskim potezom uspeo da je sprovede pored Sulejmanua Hamidua, golmana gostiju.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nakon vatrometa golova u prvom delu, drugi je doneo zatišje, a jedini pogodak postigao je Erik Maksim Čupo-Moting, tada mlada nada Kameruna, a sada prva zvezda ove selekcije i napadač Bajerna. Sigurno da će iskusni fudbaler biti najveća pretnja Srbiji na utakmici.

To je bio i konačan rezultat, pa su igrači Srbije na Mundijal gde su ih čekale Nemačka, Australija i Gana otišli nakon prave goleade.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kada je u pitanju reprezentacija Srbije, od igrača koji su tada nastupili niko više nije deo „orlova“, dok su Kamerunci u Katar doveli trojicu igrača koji su nastupili na tom susretu – Nikolas Nkulu je protiv Švajcarske odigrao svih 90 minuta, Čupo Moting je odigrao 74 minuta, dok je Vinsent Abubakar ušao umesto Čupo Motinga i upisao 16 minuta, bez gola. I čini se da će sva trojica biti veoma važan faktor u meču koji će odigrati protiv „orlova“.

Srbija – Kamerun 4:3 (4:2)

(Krasić 16, Stanković 25, Milijaš 44 pen, Pantelić 45 – Vebo 5, 20, Čupo Moting 67)

Stadion: FK Partizan; Sudija: Leontios Tratu (Kipar; Gledalaca: 20.000

Srbija: Stojković, Ivanović, Obradović (od 46. Kolarov), Subotić, Luković, Krasić (od 69. Ninković), Stanković, Milijaš (od 46. Petrović), Jovanović (od 46. Tošić), Žigić (od 46. Lazović), Pantelić (od 61. Mrđa)

Kamerun: Sulejmanu, Asu-Ekoto, N’Kulu (od 64. Matip), N’Guemo, Mbija, Basong, Mandžek (od 46. Žeremi), Makun, Abubakar (od 46. Emana), Vebo (od 64. Idrisu), Čupo-Moting (od 79. Bong)

BONUS VIDEO Sve puca od luksuza, kako izgleda na navijačkom kruzeru u Dohi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar