Fudbaleri Srbije će igrati u grupi G na Svetskom prvenstvu u Kataru, a pomno će "preko tranzistora" pratiti dešavanja i u grupi H.

Na nju naš nacionalni tim ide ukoliko uspe da se revanšira Švajcarcima za poraz iz 2018. i savlada Kamerun, a sa Brazilcima šta bude.

PROČITAJTE JOŠ:

U grupi H, stari znanci! Portugal, koji sa Srbijom ima neraščišćene račune, jer je upravo tim „orlova“ usred Lisabona poslao Kristijana Ronalda i ekipu u baraž za odlazak u Katar.

Nisu izabranici Fernanda Santoša dugo strepeli, pobedili su Turke u polufinalu baraža, a onda imali sreće da im naleti Severna Makedonija koja je izbacila Italiju i nije mogla do druge senzacije u nekoliko dana.

Portugalci su uz Urugvaj favoriti, a tu su i Gana i Južna Koreja. Razlika u kvalitetu možda neće biti toliko vidna na terenu u svakoj utakmici, ali je u renomeu očigledna.

Upravo zbog toga neće biti lako s kim god da se Srbija ukrsti, ako prođe grupu, na koju takođe treba posebno obratiti pažnju.

Portugal:

Foto: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Uh, još nije ni godinu dana prošlo od čuvene lisabonske noći i gola Aleksandra Mitrovića iz 90. minuta.

Gola koji se od tada prepričava, jer je reč o najvećoj pobedi nacionalnog tima od one nad Nemačkom na Mundijalu u Južnoj Africi.

Šta se dešavalo u međuvremenu između te 2010. i prošlogodišnje pobede nema mesta u ovim redovima, ali je bitno napomenuti da je Portugal i tada i danas jedan od favorita, najpre za prolaz u narednu rundu takmičenja, a dalje, to već zavisi od trenutne inspiracije.

Euzebio ju je imao posebno 1966. godine kada je dao devet golova, a njegov nacionalni tim završio kao treći.

Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Zanimljivo je da se Portugal sedam Mundijala pre tog i četiri posle nije kvalifikovao, 1986. je bio tek 17, pa je propustio još tri i onda je postao redovan na završnim turnirima, gde je 2006. bio četvrti, a na ostalim između 11. i 21. mesta.

Ne zvuči impresivno, zar ne? Svejedno ne treba nikako potcenjivati tim koji dolazi sa Santošom, posebno jer ima jednog od najboljih fudbalera svih vremena na raspolaganju.

Kristijano Ronaldo, dabome. Rekorder nacionalnog tima sa 191 utakmicom i 117 golova samo za portugalski „os navigadores“.

Uvek kada su ga selektori zvali, odazivao se i sa manje ili više uspeha vodio svoj tim.

Ronaldo sada ima 37 godina i ovo mu je izvesno poslednji svetski kup, osim ako ne uđe u Zlatan Ibrahimović mod.

U klubu mu ne cvetaju ruže, „greje klupu“, svađa se sa upravom i pitanje je gde će biti posle januara, iako su iz Mančester junajteda rekli da računaju na njega.

Ofanziva Portugalcima nije problem, što smo videli i u Beogradu protiv Srbije, kada samo pukom srećom i sudijskom greškom nismo primili i treći gol.

Problem može da im bude odbrana. Na golu nemaju vrhunsku rešenje, iako tu figuriraju imena poput Ruja Patrisija ili Dioga Košte, a tu je i Žoze Sa između ostalih.

FOTO: EPA-EFE/PAULO NOVAIS

Ispred njih potencijalno mogu da se nađu Pepe, Ruben Dijaš, Žoao Kanselo, Žoze Fonte, Sedrik Soareš, Diogo Dalot, Nunjo Mendeš… Ovde se vidi opasnost na bekovima, ali i naizgled ranjiva sredina.

U sredini će Santoš moći da probere između Vitinje, Bernarda Silve, Bruna Fernandeša, Danila, Otavija, Palinje, Žoaa Marija, dok će za napad biti zaduženi Ronaldo, Žoao Feliks, Rafael Leao.

Biće tu verovatno i nekog manjeg ili većeg iznenađenja, ali je svejedno reč o više nego respektabilnom timu gde će Ronaldo sigurno biti posebno motivisan.

Urugvaj:

Foto: Tanjug/Mariana Greif, Pool via AP

Slavni tim je svoje najbolje dane na Mundijalima video još pre oko sedamdesetak godina kada je osvojio drugi od dva trofeja sa Mundijala.

Prvi 1930, drugi 1950. i onda od tada još tri četvrta mesta. Ekipa poznata po beskompromisnoj borbi, po tome što ima čoveka „grizača“ Luisa Suareza, spremnog da igra i rukom i uskoči u kožu golmana ako će to značiti uspeh njegovog tima.

Upravo zbog toga će Gana imati zbog čega da se revanšira Urugvajcima, jer je ispala na penale u četvrtfinalu Mundijala u Južnoj Africi.

Mensa i Adija su tada promašili penale, a Suarezu se crveni karton i odbranjen gol u završnici drugog produžetka isplatio.

Mančester siti Livrepul fudbal utakmica
Foto: TANJUG/AP Photo/Frank Augstein

I ovog puta će Urugvajci biti taj tim od kog se očekuje da iznenadi, tim pre što bi mogao da ima trojicu iskusnih igrača u svojim redovima.

Spomenuti Suarez se nada svom poslednjem turniru, Edinson Kavani je takođe na zalasku karijere, baš kao i Dijego Godin.

Federiko Valverde, Darvin Nunjez i Ronald Arauho, ako uspe da se oporavi od povrede su neki od poznatih imena koja bi mogla da se nađu u Kataru.

Sve zavisi od Dijega Alonsa, selektora koji je zamenio, usred kvalifikacija otpuštenog Oskara Tabareza.

Foto: Tanjug-AP Photo/Jose Breton

Alonso će 14. novembra saopštiti spisak, na kom bi mogao da se četvrti put u ulozi golmana na Mundijalu nađe slavni Fernando Muslera.

Osim Godina i Arauha, u odbrani bi mogao da se nađe i Matijas Oliveira iz Napolija i Martin Kaseres iz Galaksija, dok bi za sredinu trebalo da se pobrinu Rodrigo Betankur iz Totenhema, Realov Valverde, Matijas Vesino iz Lacija, te Lukas Toreira iz Galatasaraja.

U krajnjoj liniji, Toreira je sebi odlazak u veći klub obezbedio posle Rusije kada ga je kupio Arsenal.

Južna Koreja:

Foto: EPA-EFE/Adam Davy

Južna Koreja nije jedna od četiri ekipe koje su do sada pokazale spisak za Mundijal u Kataru.

Deset puta su Korejci učestvovali i najbolje su prošli kada su i organizovali takmičenje 2002.

Sećamo se tada blistavog nastupa, uz, mnogi će reći i svesrdnu pomoć sudija, na putu ka polufinalu Mundijala.

Daleko se bolje pamti pobeda nad Nemačkom pre četiri godine u Rusiji, kada su Nemci ostali u šoku, na turniru na kom su branili titulu svetskog prvaka.

Koreja je rekorder po broju učešća na svetskim fudbalskim smotrama, bar kada je reč o azijskim zemljama i do sada su očito naučili ponešto.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Doduše, posle 2002. prošli su grupu jednom iz četiri pokušaja, a baš kada jesu, 2010. izbacio ih je Urugvaj.

Park Đi Sung, nekadašnji kapiten tima i vezista Mančester junajteda, u avgustu je rekao da će Koreja teško proći grupu.

Što ne znači da je i nemoguće. Paolo Bento je nacionalni tim Južne Koreje uzdigao sa 57. mesta na FIFA rang listi do 28. za četiri godine.

Pobeđivani su u međuvremenu Kolumbija, Čile i Egipt, sve veoma dobre ekipe, dok su Korejci imali samo jedan poraz u 17 mečeva kvalifikacija za Katar.

Glavna zvezda im je bez dileme Hjung-Min Son, as Totenhema i jedan od boljih ofanzivaca na svetu i u Premijer ligi.

Hjung-Min Son
Hjung-Min Son; Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Nažalost, njegov nastup je pod znakom pitanja zbog toga što je Totenhem najavio operaciju posle preloma ispod levog oka u okršaju sa Olimpik Marsejom.

Hvang Ui-đo, tridesetogodišnjak pozajmljen Olimpijakosu iz Notingem Foresta je glavni izvor golova korejskog tima.

Posebno dobro se snašao kod Benta, pošto je pre njegovog dolaska na deset utakmica dao samo jedan gol, a posle toga 15 pogodaka na 37 nastupa.

Min-Jae Kim je treći bitan šraf u ekipi Južne Koreje, zadužen za odbranu, kako u nacionalnom timu, tako i u Napoliju.

Dvadesetpetogodišnji štoper je visok 190 centimetara, došao je letos u Napulj i do sada tamo odigrao 18 utakmica. Dao je i dva gola, pa iz prekida može da doprinese svom timu.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Parnjak u odbrani bi mogao da mu bude In-beom Hvang, koji je u veznom redu upošljen u kreaciji.

On je stigao u Olimpijakos letos, dobio je ugovor do juna 2025, kao slobodan igrač Rubina iz Kazanja, a do sada je upisao i 14 nastupa i jedan gol za tim.

Vujang Jung je bitan u spajanju linija tima i to kada napad kreće iz faze odbrane.

Daleko tečnije izgleda igra Koreje kada je na terenu, zbog čega je i igranje na posed lakše kada Bento na njega može da računa.

Nije tip igrača koji će snagom ili startovima kvariti napade rivala, ali jeste onaj koga Bento pušta da igra svoju igru, uz visoki presing ostalih kako bi se rasteretio Jung u obrambenim zadacima.

Gana:

Foto: EPA-EFE/Marcial Guillen

Davno su slavni dani kada je Gana stigla do četvrtfinala Mundijala i bila zasluženo na pragu plasmana među četiri najbolje ekipe na turniru.

Još davnije je kada ih je Ratomir Dujković vodio na turniru u Nemačkoj do velikih pobeda nad Češkom i Sjedinjenim Državama.

Česi su tada ostali zapanjeni sa sve Petrom Čehom na golu, Marekom Jankulovskim pozadi, Karelom Poborskim, Tomašom Rosickim i Pavelom Nedvedevom u sredini i Vratislavom Lokvencom napred.

Mišel Esjen, Stefan Apija, Suli Muntari i Asamoa Gijan se nisu obazirali na to ko je favorit na papiru pa su sa 2:0 arhivirali Čehe, sa 2:1 Amerikance i onda ipak položili oružje pred Brazilom 0:3, mada su imali svojih šansi za znatno bolji rezultat.

Foto: EPA-EFE/Justin Setterfield

Sada neka drugačija ekipa u drugačijim okolnostima čeka Mundijal u Kataru, ali je pokazala da može da iznenadi.

Pobedila je favorizovanu Nigeriju da bi se domogla svetskog prvenstva, dok Oto Ado može da računa na nekoliko bitnih igrača.

Milovan Rajevac je otpušten posle neuspeha na Afričkom kupu nacija, a Ado je nastavio tamo gde je Rajevac stao.

Danijel Amarti je ostao deo tima u defanzivi, a već sad 27 godina ima zavidno iskustvo.

FK Rendžers
FK Rendžers; Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Osvojio je dansko prvenstvo sa Kopenhagenom, onda i Premijer ligu sa Lesterom, gde i danas igra, premda je ove sezone upisao 11 nastupa.

Mohamed Kudus je drugi bitan igrač u Adovom timu i to zato što pokušava da maksimalno vodi računa o lopti na sredini terena.

Arsenalov Tomas Parti je poslednjih nekoliko mečeva Gane propustio zbog povrede, Injaki Vilijams iz Bilbaa se oprobao u septembarskim prijateljskim mečevima sa Brazilom i Nikaragvom, baš kao i Mohamed Salisu, defanzivac Sautemptona.

Dvadesetogodišnji Kamaldin Sulemana je već neko vreme nezaobilazan na krilnim pozicijama, a Gani se priključio i Tarik Lempti, nekada mladi reprezentativac Engleske iz redova Brajtona.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Džordan Aju i Andre Aju su takođe bitna imena u timu Gane, a na kraju za njen tim konkuriše i Osman Bukari.

Bukari se letos dobro pokazao u Crvenoj zvezdi, mada je pitanje hoće li dogurati do konačnog spiska, jer je promenom trenera, došlo i do njegovog pada forme, uzrokovanog donekle i povredama.

Sve u svemu, ova grupa će biti zanimljiva, a iznenađenja će i te kako biti moguća.


Raspored mečeva grupe H:

1. kolo (24.11.2022)

14.00 Urugvaj – Južna Koreja (stadion Education City, Al Rajan)

17.00 Portugal – Gana (Stadion 974, Doha)

2.kolo (28.11.2022)

14.00 Gana – Južna Koreja (stadion Education City, Al Rajan)

20.00 Portugal – Urugvaj (stadion Lusail, Lusail)

3. kolo (02.12.2022)

16.00 Južna Koreja – Portugal (stadion Education City, Al Rajan)

16.00 Gana – Urugvaj (stadion Al Džanub, Al Vakra)


Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO: Katar 2022 Lična karta – Aleksandar Mitrović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar