Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Čarobni Argentinac po brojkama je ispred čuvenog Portugalca, a njihov okršaj na Mundijalu u Kataru moguć je tek u finalu - kakva bi to borba za "boginju" bila.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Argentina je pobedom protiv Australije (2:1) nastavila da živi san da će posle 36 godina ponovo postati prvak sveta i da će se na taj način završiti potraga Lionela Mesija za svetim gralom, fudbalskom „boginjom“ koja razdvaja najveće igrače od običnih smrtnika.

Narativ koji se kroz čitavu Mesijevu karijeru provlači kao lajtmotiv priče o najboljem svih vremena. Teško da je bilo boljeg igrača koji je ikada igrao na fudbalskim terenima, ali je nad Mesijem ostala senka neosvojene svetske titule, a Katar mu je verovatno i poslednja prilika da ostvari san.

PROČITAJTE JOŠ

U senci glavnog pohoda, Mesi je po ko zna koji put u karijeri zapanjio svet neverovatnim brojkama, a probio je i jednu barijeru koja ga je mučila, što bi mogao da bude dobar znak za konačan ishod.

Uradio je to u svom stilu, onako kako će ga svi zapamtiti kada se pomisli na njegovo majstorstvo.

Pronašao je put u sam ugao, tamo gde mnogi ne bi ni pomislili, i preciznim udarcem kroz noge rivalu još jednom pokazao da su mozak i imaginacija ispred fizikalija.

Mesi je u meču protiv Australije (2:1) odigrao svoj 1.000. meč u karijeri i po prvi put tek na petom pojavljivanju na Mundijalima uspeo da postigne gol u nokaut fazi. To mu je ukupno bio i deveti na svetskim prvenstvima.

Omalenom Argentincu je velika stvar što je uspeo da prestigne i Dijega Armanda Maradonu, jednog od najvećih igrača svih vremena čije breme nasleđa nosi dok nacija čeka da ih poput njega odvede do vrha.

Mesi je igrao neverovatnih 778 puta za Barselonu, može se pohvaliti sa 169 utakmica za Argentinu i nastupio je u 53 utakmice za Pari Sen Žermen, čime je njegov ukupan broj nastupa dostigao magičnih 1.000.

To je bila i prilika da se njegove brojke stave naspram onih koje je ostvario Kristijano Ronaldo, koji je svoj 1.000. meč u karijeri odigrao pre dve godine.

Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Mesijev gola protiv Australije bio je njegov 789. u karijeri, uz to je imao i 348 asistencija i do sada je osvojio 41 trofej.

Ronaldo je u tom periodu postigao 725 golova uz 216 asistencija i 31 podignut pehar u karijeri.

Zanimljivo je da su obojica postigla podjednak broj het-trikova, po 56, ali je Mesi uspešniji po golovima iz igre.

Od ukupnog broja pogodaka, Mesi je 684 postigao iz igre, dok je Portugalac bio manje uspešan sa 602, dok je do ostalih došao sa penala.

Kada se gledaju njihova individualna priznanja, Mesi ima prednost u onim najznačajnijim – sedam puta je bio dobitnik „Zlatne lopte“ naspram pet koliko je osvojio Portugalac.

Ronaldo je do sada u Karijeri odigrao 1.143 utakmice i ukupno tresao mrežu 819 puta uz 234 asistencije. Zanimljivo je i da je Argentinac postizao gol na svaka 104 minuta, dok je Ronaldu za to u proseku bilo potrebno 113.

Brojke su mahom na Mesijevoj strani, ali ni jedan ni drugi nisu rekli još uvek poslednje zbogom fudbalu.

I jedan i drugi su još uvek na Mundijalu, a žreb je takav da je njihov susret moguć tek u finalu. Možda bi to iz perspektive njihovog rivalstva bio i najbolji kraj turnira, da u međusobnom duelu odluče kome pripada ultimativni pehar u fudbalu i zatvore bitku za zvanje najboljih ikada.

Neutralni ljubitleji fudbala će sigurno navijati za takav scenario, a nama ostaje da uživamo u fudbalu.

BONUS VIDEO Dragan Stojković Piksi 80 minuta pričao o Srbiji na Mundijalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare