Foto: Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Neka u ponedeljak sve bude drugačije, a onda u petak da se slavi

Fudbalska reprezentacija Srbije nije opravdala očekivanja u prvom kolu Svetskog prvenstva protiv Brazila (2:0), ali zato ima više nego dobru priliku za popravni.

Ispit koji Srbija mora da položi, ukoliko planira da ode u nokaut fazu, na programu je u ponedeljak u 11 sati, a rival je Kamerun, veoma neugodna afrička selekcija.

Čekajući Svetsko prvenstvo navijači Srbije bili su pod sve većom euforijom iz dana u dan, ali je Brazil svojom igrom i kvalitetom mnogo toga ugasio, nadamo se samo na kratko.

Nisu „orlovi“ protiv Brazila ličili na tim koji je dobijao Švedsku, Norvešku i Portugal. Nisu delovali kao da su godinama i mesecima željno iščekivali Mundijal i taj čuveni Brazil, koji nam je dugo nerešiva enigma. Nisu Piksijevi momci igrali onako kako znaju. Nisu napadali, falilo je i borbe i žara, ali istini za volju bilo je i povreda koje su poprilično poremetile rad našeg selektora, a na taj način direktno uticale na konačan rezultat.

PROČITAJTE JOŠ:

Od kada je Piksi seo na klupu obično smo ga videli u samouverenim izdanjima, u kojima je isticao da se nikoga ne plaši i da će Srbija svakoga moći da napadne i makar stvori neku šansu. Protiv Brazila smo ga videli veoma besnog nakon drugog primljenog gola, bacao je sako i vodu, a i posle utakmice je bio poprilično razočaran.

Iako smo od tada čuli mnogo ohrabrujućih izjava i od selektora i od igrača, nije bilo teško zaključiti da su i oni očekivali više i da će ostati žal što se Brazilu nisu suprotstavili punom snagom, žargonski rečeno u punom gasu. Posle takvih poraza najbitnije je da se ekipa psihički spremi za ono što je čeka, bez obzira što nije sramota izgubiti od Brazila.

„Kad se desi poraz, najvažnije je da glava bude hladna. To je jako bitno, važno je da komunikacija između igrača bude na istom nivou i da niko ne pomisli da imamo problem, da se neko ljuti… Ja sam otvoren i ne krijem išta. Da imamo probleme, rekao bih da imamo i da ćemo rešiti. Ali, nemamo takve probleme“, rekao je Piksi pred Kamerun.

Piksijeva energija i fudbalsko znanje doneli su reprezentaciji ono što dugo nije imala, a sa pozitivnim duhom i nadom u veliko dela se otputovalo u Katar. Stoga, Brazil mora da bude nauk, ali nikako okretnica ka ponoru i kanalu u kom je godinama unazad naš reprezentativni fudbal bio.

PROČITAJTE JOŠ:

Ova generacija srpskih fudbalera na papiru izgleda moćno, ali sada je vreme da se pokaže skladno i na najvećoj svetskoj fudbalskoj smotri. Želja protiv Kameruna mora biti na najvišem mogućem nivou, a jedna dobra utakmica i pobeda značili bi i odličnu uvertiru za Švajcarsku u poslednjem kolu.

Švajcarci nam jesu „dužnici“ od Mundijala u Rusiji, a bolju priliku za „osvetu“ od ove možda dugo nećemo dobiti. Nisu se ni Švajcarska ni Kamerun pokazali u najboljem svetlu u prvom kolu, nije to bila briljantna igra koja bi trebalo da uplaši Piksija i momke.

Srbija i dalje ima sve u svojim rukama, ali sada će i pritisak biti znatno veći nego pred meč sa Brazilom. Sada bi poraz mogao da znači i ispadanje, a remi bi svakako bio označen kao neuspeh.

Međutim, odlika najvećih i najboljih je uvek bila da se dobro snalaze pod pritiskom i da su psihički uvek spremni da odgovore izazovu koji se pred njih stavlja. To sada moraju da pokažu i „orlovi“.

Fudbalska reprezentacija Srbije
Foto: EPA-EFE/Ali Haider

„Odnos je od početka do danas na mestu. Moje dileme? Imao sam ih jer znam koliko je igrača povređeno. Jedino vi ne znate, ali ne mogu to da kažem javno. Sve je u redu u našim odnosima i neće nas poremetiti poraz od Brazila i ne može to da poništi sve ono što smo radili“, istakao je Piksi.

Sada se samo nadamo da neće biti onih neprijatnih iznenađenja, kao posle prvog duela kada Piksi nije bio zadovoljan trenutnom fizičkom spremom pojedinaca. Pred meč sa Kamerunom selektor kaže da i na tom planu ima pomaka, pa sada nema razloga da igra ne bude na najvišem mogućem nivou.

Duhom ne smemo da klonemo, a hladna glava i „vatra“ na terenu biće recept za Kamerun i Švajcarsku. Da li je Brazil i u glavama „orlova“ arhiviran, najbolje će se videti u ponedeljak od 11 sati po srpskom vremenu.

BONUS VIDEO Zgodna plavuša zaigrala fudbal u lobiju hotela, namestili joj teren za dva minuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar