Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto, Frank Gunn / Zuma Press / Profimedia, KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia

Zaista neverovatan podatak

Sitno se broji do početka Svetskog prvenstva u fudbalu, a 32 reprezentacije boriće se za takozvanu „boginju“.

Mnogo je zanimljivosti vezano za Mundijal u Kataru, a jedna od tih je upravo i podatak da čak 137 fudbalera ne igra za države u kojima su rođeni.

Najviše igrača od ukupno 137 koji su rođeni u drugoj zemlji u svom sastavu ima Maroko, čak 14, slede Tunis i Senegal sa po 12, Katar i Vels imaju po 10, Australija i Kamerun po devet, Gana osam, Kanada, Hrvatska, Portugal po sedam, SAD pet, Francuska, Švajcarska po tri, Poljaci, Španci, Nemci i Ekvador po dva, dok Meksiko, Urugvaj, Danska, Engleska, Iran, Holandija, Kostarika, Japan i Belgija imaju po jednog.

PROČITAJTE JOŠ:

Postoje i četiri reprezentacije koje u svom sastavu nemaju nijednog takvog igrača, a to su Argentina, Brazil, Saudijska Arabija i Južna Koreja.

Interesantno je takođe i da Srbija ima četiri igrača koji su rođeni van današnje teritorije naše zemlje – Vanja i Sergej Milinković-Savić su rođeni u Španiji (Ljeida i Orense), Srđan Babić je rođen u Bosni i Hercegovini, dok je Miloš Veljković iz Crne Gore.

Za ovaj Mundijal je registrovan 831 igrač, pošto je selektor Francuske Didije Dešan u odbranu trona poveo 25 od mogućih 26 fudbalera.

Kada je reč o Maroku koji je vodeći na listi, njegovi igrači su pored zemlje za koju nastupaju rođeni i u Španiji, Kanadi, Franskoj, Holandiiji, Belgiji i Italiji. Složićemo se, zaista šarenoliko.

Što se tiče tunižanskih reprezentativaca, čak njih desetorica su rođeni u Francuskoj. Ni Senegal se ne razlikuje mnogo po tom pitanju, pošto ima devet igrača rođenih na području Francuske.

PROČITAJTE JOŠ:

Zanimljivo je da je i domaćin Katar zaista šarenolika reprezentacija, pa tako igrači dolaze iz Alžira, Portugala, Gane, Bahreina…

Kod Velšana imamo devetoricu iz Engleske, kao i jednog iz Nemačke, dok kod Kameruna opet imamo osam Francuza, a kod Gane četiri.

Zanimljivo je da Hrvatska u svom sastavu ima sedam igrača rođenih van područja te zemlje. U pitanju su Dejan Lovren, Josip Šutalo, Josip Stanišić, Mateo Kovačić, Mario Pašalić, Luka Sučić i Ante Budimir.

Pomalo i iznenađujuće je da Švajcarska, rival Srbije iz grupe, ima samo tri reprezentativaca koji nisu rođeni na području te države – Filip Ken, Đerdan Šaćiri i Bril Embolo.

BONUS VIDEO Obnavlja se teren u Nišu na kome je Piksi zaigrao fudbal

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar