Foto:Shutterstock/Nomi2626/rarrarorro/Srdjan StevanovicStarsportphoto/EPA-EFE/MOHAMMED BADRA/Pedja Milosavljevic/STARSPORT/EPA-EFE/VINCENT MIGNOTT

Glavni favoriti za najboljeg strelca Mundijala u Kataru su Hari Kejn, Kilijan Mbape i Lionel Mesi, top 5 kompletiraju Nejmar i Karim Benzema

Mundijalska groznica je već uveliko uzela maha širom planete, a i pored brojnih kontroverzi zbog odigravanja turnira u Kataru, svi sa nestrpljenjem očekujemo početak šampionata.

U Srbiji se priča samo o spektaklu protiv Brazila i oporavku Aleksandra Mitrovića, dok se širom svet bave kalkulacijama i prognozama svetskog šampiona. Konsenzus je da nikada nije bilo neizvsnije i da, iako je Brazil u većini projekcija prvi favorit, nikada teže nije bilo predvideti rasplet turnira.

PROČITAJTE JOŠ

Ništa manje neizesno neće biti ni u borbi za „Zlatnu kopačku“ Mundijala, a nekoliko kandidata je iskočilo u prvi plan za najboljeg strelca. Ni u jedno ozbiljno razmatranje nije uzet nijedan iz tandema reprezentacije Srbije Aleksandar Mitrović – Dušan Vlahović.

Prvi favorit za titulu najboljeg strelca je i branilac titule sa prvenstva u Rusiji, napadač Engleske Hari Kejn koji je tada postigao šest golova.

U sjajnoj formi dolazi u Katar, a Engleska spada među glavne favorite, tu je i dosta povoljan žreb koji mu daje prednost u odnosu na najveće konkurente, jer pored dobre grupe imaju otvoren put do četvrtfinala.

Glavni konkurent bi trebalo prema pognozama da mu bude Kilijan Mbape. Zvezda francuska reprezentacije nije srećna zbog pozicije koju igra kod Didijea Dešana, ali će uprkos tome biti jedna od dve udarne igle „trikolora“.

Treći favorit je Lionel Mesi koji poslednji put pokušava da sa Argentinom osvoji „boginju“, a očekuje se da i individualno odigra najbolji turnir. Najuži krug kandidata zaokužuje Nejmar koji će predvoditi napad Brazila, što dodatno pokazuje izazov sa kojim se suočavaju „orlovi“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Činjenica da su pored Kejna glavni kandidati igrači iz PSŽ pokazuje i kakav su „drim tim“ napravili katarski šeici u Parizu.

Prvi pratilac pomenute četvorke je i zvanično najbolji fudbaler sveta, Karim Benzema, koji u reprezentaciji ima nešto drugačiju ulogu, ali bi mogao da bude izuzetno opasan. Iza njega je Kristijano Ronaldo koji će imati mnogo toga da dokaže kritičarima posle sezone u kojoj nije dobio ozbiljnu priliku u Mančester junajtedu.

Deset glavnih kandidata kompletiraju Lautaro Martinez iz Argentine, Memfis Depaj iz Holandije i dvojac iz Brazila, Rišarlison i Vinisijus Žunior.

Brazil je jedina ekipa sa tri igrača u top 10 glavnih kandidata, pa srpsku odbranu očekuje pakleni trio.

Kada su u pitanju napadači Srbije, Aleksandar Mitrović je na 21. mestu po prognozama kladionica, dok Dušanu Vlahoviću daju još manje šanse.

Lionel Mesi/Foto: EPA-EFE/Villar Lopez

Ovo će biti veliki motiv za srpski tandem koji je dokazao da i na najvećoj sceni može da trese mreže.

Mitrović u Fulamu daje golove u najjačoj ligi sveta uprkos činjenici da igra u ekipi koja je po kvalitetu za donji dom, pa njemu neće smetati ni činjenica da je Srbija u teškoj grupi i da je i posle eventualnog prolaska čekaju paklena ukrštanja.

Doduše, Mitrovića muči i povreda pa možda ne bude 100 odsto spreman, ali će biti velika pretnja za golmane ukoliko bude istrčao na teren.

Dušan Vlahović je u dresu Fjorentine već osvajao titulu najboljeg strelca Serije A, takođe igrajući za ekipu koja nije bila u vrhu, što je poređenje koje važi za Srbiju.

Mitroviću i Vlahoviću neće neodstajati motiva u Kataru, a ovakvo potcenjivanje dva vrhunska golgetera bi moglo da bude samo dodatna motivacija.

BONUS VIDEO Srbija ima novog Vidića – biciklom išao na treninge, trener mu proveravao ocene, ima neobičan nadimak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar