Zvezda Kairat
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Duelom sa Evropom, šampionom Gibraltara, Crvena zvezda će krenuti u novi internacionalni pohod, sedmi put u klupskoj istoriji od prvog kola kvalifikacija.

Zbog drugačijeg sistema takmičenja ili boljeg UEFA koeficijenta, crveno-beli su retko dolazili u situaciju da evropski put kreću kad i predstavnici najslabijih država Starog kontinenta.

Međutim, poslednjih sezona igranje utakmica u terminima kad najbolji klubovi nisu još ni počeli pripreme za novu takmičarsku godinu postalo je praksa.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom prethodne tri godine crveno-beli su bili prinuđeni da igraju od prvog kola kvalifikacija i svaki od tri dvomeča rešili su relativno lako.

Iako ni na momenat plasman u sledeću rundu nije bio upitan, izabranici Vladana Milojevića na svakom premijernom gostovanju beležili su remi, koji je uz pobedu na domaćem terenu bio dovoljan za naredni korak.

Pred crveno-belima je leta 2017. godine u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope kapitulirala Florijana (3:0, 3:3). Malo ko je posle eliminacije Maltežana slutio da je upravo tim dvomečom započet niz koji nije uspeo da ostvari nijedan klub do tad, ali je Zvezda kasnijom eliminacijom Irtiša, Sparte i Krasnodara postala prvi tim koji je od 1. kola kvalifikacija stigao do grupne faze Lige Evrope.

Isti uspeh, ponovo jedina u svetu, Zvezda je ostvarila naredne godine i u Ligi šampiona, a prvi korak napravila je eliminisavši Spartaks Jurmalu u prvom kolu kvalifikacija (2:0, 0:0). U istoj fazi takmičenja sledeće sezone bili su bolji od Suduve (2:1, 0:0) i posle još tri koraka plasirali se drugu godinu zaredom u grupnu fazu Lige šampiona.

Vladan Milojević i Dejan Stanković; Foto: FK Crvena zvezda

Prethodnik Dejana Stankovića tako je popravio gorak ukus koji je zvezdašima ostao od dvomeča sa Kairatom u kojem je klub iz Ljutice Bogdana, predvođen Miodragom Božovićem sa klupe, pretrpeo debakl u vidu dva poraza (0:2, 1:2) kojima je ispao već u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Izuzev u pomenutim situacijama, Crvena zvezda je još samo dva puta igrala UEFA takmičenja od najranije faze kvalifikacija – u sezonama 1998/99 i 2000/01.

Leta 1998. godine crveno-beli su rutinski savladali Kolketi Poti u okviru kvalifikacija za Kup UEFA. Gruzijski tim poražen je 7:0 u gostima i 4:0 na svom terenu. Dve godine kasnije, u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona Zvezda je eliminisala prvaka Farskih Ostrva. Ki Klaksvik je u Beogradu izgubio 2:0, a 3:0 kod kuće.

Kad se podvuče crta, prvo kolo kvalifikacija neretko je za klub iz Ljutice Bogdana predstavljao samo zagrevanje za prave izazove i nagoveštaj istorijskih uspeha, ali primer Kairata opomena je dovoljna da nijedan rival ne bude potcenjen.

Zvezda u prvim kolima kvalifikacija

1998/99 Kup UEFA – Kolketi Poti (7:0, 4:0)

2000/01 Liga šampiona – Ki Klaksvik (2:0,3:0)

2015/16 Liga Evrope – Kairat (0:2,1:2)

2017/18 Liga Evrope – Florijana (3:0, 3:3)

2018/19 Liga šampiona – Spartaks (2:0, 0:0)

2019/20 Liga šampiona – Suduva (2:1, 0:0)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare