Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Posle najduže pauze u novijoj istoriji kojoj je kumovalo Svetsko prvenstvo u fudbalu igrano po prvi put u zimskom periodu, nastavlja se Superliga Srbije.

U jednoj od najznačajnijih sezona u novijoj istoriji zbog broja timova koji će nas predstavljati u Evropi, ovaj šampionat je imao poseban predznak pre nego što je i počeo.

Iako deluje da borba za titulu neće biti previše uzbudljiva, ostaje mnogo toga da se reši tokom ovog proleća.

Crvena zvezda je neprikosnoveni lider na tabeli i još uvek nije osetila gorčinu poraza jer je u 17 mečeva, samo dva puta igrala nerešeno. Četa Miloša Milojevića ima 10 bodova prednosti ispred večitog rivala i deluje da samo čudo može da ih spreči u pohodu na šestu titulu u nizu.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako do kraja sezone imamo dva derbija, Zvezda bi čak i u slučaju poraza imala stvari u svojim rukama. Uostalom, tokom zime se radilo na ojačavanju sastava kako se ništa ne bi prepustilo slučaju. Titula osim trofeja donosi i direktno mesto u Ligi šampiona, pa će crveno-beli posle dve eliminacije u kvalifikacijama imati priliku da zaigraju sa elitom i tu šansu ne žele da ispuste.

Doveden je Aleks Vigo da reši kritično pitanje desnog beka, a Uroš Spajić će pojačati odbranu i tu je da svojim iskustvom pomogne da se dešavaju evropski kiksevi.

U finišu prelaznog roka su dovedeni napadač Marko Rakonjac, a za sledeće leto kaparisan Peter Oladžinka iz Slavije iz Praga.

Crveno-beli su pokupili i najbolje igrače iz Srbije poput Luke Nikolića i Andrije Radulovića usput uspeli da na pozajmicu pošalju Sekua Sanogoa.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako su na pripremama igrali promenljivo što se najbolje videlo u porazu od Ludogoreca i u još nekim mečevima gde je odbrana lako kapitulirala, velika prednost im garantuje da mirno pripremaju ekipu za Ligu šampiona.

Iako važi za najvećeg rivala, godine bez trofeja i ogroman zaostatak za Zvezdom značajno su udaljile Partizan od borbe za titulu. Eliminacija iz Kupa Srbije nakon šokantnog poraza od Radničkog iz Sremske Mitrovice po svemu sudeći će ostaviti klub iz Humske još jednu godinu bez trofeja.

Ostaje uteha da je Partizan jedini tim iz Srbije u Evropi pa ih u plej-ofu Lige konferencija čeka borba za osminu finala protiv moldavskog Šerifa i šansa za još jedan dobar rezultat.

Petrić je od pojačanja dobio samo zadnjeg veznog, Kolumbijca Andrea Kolorada, na poziciji koju su pokrivali Hamidu Traore i Kristijan Belić.

U Partizanu ne odustaju od borbe, ali će po svemu sudeći morati da se zadovolje drugim mestom i plasmanom u kvalifikacije za Ligu šampiona posle šest godina.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Velika borba će se voditi za treće mesto koje bi moglo da garantuje učešće u Evropi. Osvajač Kupa Srbije ili treća ekipa iz prvenstva igraće u plej-ofu za Ligu Evrope. Čak i da ne prođe dalje, predstavnik Srbije će završiti u Ligi konferencija što bi bila velika stvar i prvi put od raspada bivše Jugoslavije da neko osim večitih igra u grupnoj fazi nekog evropskog takmičnja.

Trenutno je na toj poziiji TSC koji ima četiri boda više od Čukaričkog i šest od Vojvodine, dok svoju šansu traže i Novi Pazar i Voždovac sa po 31 bodom.

To će biti i krug timova koji će se boriti za Evropu jer Srbja ima i dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

U ovom trenutku deluje da će uz pomenute timove u plej-of posle 30. kola i Radnički iz Kragujevca koja ima pet bodova više od Kolubare.

Biće žestoka i borba za opstanak pošto dva tima ispadaju u niži rang. Radnik je zakucan za poslednje mesto sa svega osam bodova i verovatno će sledeće godine igrati u Prvoj ligi Srbije, dok je ispod crte i Mladost GAT, ali sa samo tri boda manje od Javora koji je poslednji tim u zoni optanka.

Prvenstvo otvaraju Kolubara i Radnik u petak od 18.000, a derbi igraju Crvena zvezda i Vojvosina u subotu od 16.00 u utkamici koja je posvećana Siniši Mihajloviću.

20. kolo parovi

Petak

18.00 Kolubara – Radnik

Subota

13.00 Radnički 1923 – Voždovac

14.00 Radnički Niš – Mladost

16.00 Crvena zvezda – Vojvodina

18.00 Spartak – Čukarički

Nedelja

14.30 Napredak – Partizan

16. 30 Novi Pazar – TSC

18.30 Mladost Gat – Javor

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Turci divljaju na meču Zvezda – Trabzon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare