Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Početkom sezone ništa nije slutilo na ovakav razvoj situacije

Fudbaleri Crvene zvezde trenutno su daleko od idelane forme, dok se Partizan značajno „podigao“ u odnosu na početak sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Već nakon četiri kola u Superligi Srbije, Zvezda je imala sedam bodova prednosti u odnosu na večitog rivala, ali je na iznenađenje mnogih brzo posrnula.

Crno-beli bili su očajni od sredine jula do sredine avgusta, te su u tom periodu imali tri remija, dva poraza, sukobe igrača, uprave i navijača, ispali su iz Lige Evrope, a igra je više ličila na ametersku nego profesionalnu.

Usledila je i promena trenera, pa je umesto Ilije Stolice stigao Gordan Petrić, koji je uspeo da uđe u bolju seriju i „izvede ekipu iz kanala“.

Dve pobede u ligi došle su u poslednjim minutima, a onda su usledile goleade protiv Kolubare (5:1) i Mladosti (6:0), pa sada deluje da Partizan više nije na staklenim nogama.

Fuseni Dijabate „leti“ po terenu, protiv Nice u Ligi konferencija je pokazao šta sve ume, postigao je i gol, te je definitivno neko ko može da potpuno preokrene sezonu crno-belih.

Proradio je i Rikardo Gomeš, vezni red pojačan je dolaskom Hamidua Traorea, a kad bi još i odbrana bila na visini zadatka Partizan bi mogao da se nada i evropskom proleću i borbi za titulu u prvenstvu.

Kada je reč o Zvezdi, ona igra poprilično bledo od odlaska Dejana Stankovića, odnosno dolaska Miloša Milojevića.

PROČITAJTE JOŠ:

Novi trener sa sobom je doneo i novi sistem, često je menjao i formaciju u poslednjih nekoliko mečeva, a sada se suočava i sa povredom Mirka Ivanića.

Ono što je možda i najveći problem crveno-belih je izuzetno loša forma Aleksandra Kataija, koji je bio glavni igrač u pohodu na duplu krunu prošle sezone.

Katai je već 700 minuta bez gola, a na terenu se ponaša veoma nervozno i nezadovoljno. Ne ulazi u dovoljno šansi, a ni kondiciono nije na najvišem nivou.

Kada se na to dodaju problemi sa neefikasnim napadačima i desnim bekom, nije teško zaključiti da je Zvezda u krizi.

Ova sezona u Superligi ima posebnu važnost, iz razloga što će šampion Srbije naredne sezone igrati u grupnoj fazi Lige šampiona, dok će drugoplasirani verovatno u kvalifikacije.

Trenutno je tabela u domaćem prvenstvu dosta konfuzna, pošto večiti imaju po tri utakmice manje od nekih ekipa.

Zvezda trenutno ima sedam pobeda i dva remija, što je ukupno 23 boda iz devet utakmica. Crveno-beli prvo mesto dele sa TSC-om, koji ima tri utakmice više.

Čukarički i Novi Pazar takođe prete, a u vrhu su i Voždovac i Vojvodina. Partizan je tek sedmi sa 18 bodova, ali pet bodova zaostatka za večitim rivalom je i te kako dostižno.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Setićemo se da je i prošle godine Zvezda imala zaostatak za Partizanom sve do drugog dela sezone kada se sve okrenulo.

Prvi večiti derbi završen je remijem, u njemu nismo gledali mnogo kvalitetnog fudbala, ali Partizan sa trenutnom formom ima čemu da se nada.

U drugom delu sezone čeka nas još jedan derbi, a onda još jedan u plej-ofu. Ništa lepše u srpskom fudbalu nego kada međusobni susreti večitih odlučuju o šampionu. Tada je ulog veći, a sada kada je u pitanju i direktan plasman u Ligu šampiona, očekuje se da oba tima „zagrizu“ više nego ranije.

Zvezda do reprezentativne pauze ima meč protiv Napretka na svom terenu u nedelju, a čini se da će odmor i vreme za trening crveno-belima biti izuzetno važan.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Milojević će morati da se odluči sa kojom formacijom želi da igra, ko će mu biti glavni vezisti, ali će imati zadatak i da probudi Kalifu Kulibalija, koji je doveden kao pojačanje u napadu, za sada je „nevidljiv“.

Partizan će u nedelju gostovati Radniku, a pauzu će iskoristiti da se pripremi za dva veoma važna rivala – Vojvodinu i Keln. Nakon toga sledi i duel sa Voždovcem, pa ponovo na red dolazi Keln. Sredinom oktobra Partizan i Čukarički će odmeriti snage u prvenstvu i nakon toga će biti mnogo jasnije koji su dometi Petrićeve ekipa ove sezone i u šampionatu i u Evorpi.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Ono što je bitno napomenuti je da će večiti rivali morati da odigraju i zaostale mečeve u ligi, što će im predstaviti dodatni teret u prepunom kalendaru. To će iziskivati mnogo fizičke spreme i snage, pa je i to faktor koji može da odluči šampiona na kraju sezone.

BONUS VIDEO Milojević i Borjan posle poraza u Trabzonu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar