Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Fudbalska takmičenja u Srbiji ulaze u završne borbe, a kao što je često bio slučaj kroz istoriju i ovog puta se za oba trofeja bore Crvena zvezda i Partizan. Ipak, ulozi su sada daleko veći.

Kada je u pitanju domaće prvenstvo, Zvezda na pet kola do kraja prvenstva ima 12 bodova prednosti u odnosu na Partizan i na pragu je nove titule. Za to će joj biti dovoljno da u sledećoj rundi pobedi Vojvodinu na svom terenu, bez obzira na rezultat meča između Proletera i crno-belih.

PROČITAJTE JOŠ

Crveno-beli su osvojili trofej u prethodna tri izdanja Superlige, pa prvi put u klupskoj istoriji mogu da dođu do četiri vezane titule. Zanimljivo, nijedne od tih sezona nije osvojen trofej Kupa, pa je sada imperativ osvajanje i najmasovnijeg takmičenja.

Zvezda već punih devet godina nije osvojila trofej u Kupu, a poslednji put je to učinila pod trenerskom palicom Roberta Prosinečkog (u finalu savladala Borac iz Čačka sa 2:0). Od tada je imala samo dva nastupa u finalu i oba puta je slavio Partizan 1:0.

Poslednji put se dupla kruna slavila na „Marakani“ još 2007. godine kada su tim vodili Dušan Bajević do 10. marta, a zatim Boško Đurovski, dok je predsednik bio Dragan Stojković Piksi, sadašnji selektor naše zemlje.

Motiva za crveno-bele ne manjka, a samo tri igrača su osvojila prethodne tri vezane titule: Milan Borjan, Marko Gobeljić i Milan Rodić.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ipak, neće to finale Kupa Srbije zakazano za 25. maj biti bitno samo po crveno-bele, i crno-beli imaju razloga da posmatraju taj meč kao istorijski.

Partizanu će ovo biti sedmo uzastopno učešće u finalu (mesto odigravanja će biti naknadno određeno), a četiri puta u tim uzastopnim učešćima je osvajao trofeje. Zapravo, jedino su Čukarički (1:0) i Vojvodina (4:2 posle penala) uspevali da mu preotmu ovo takmičenje.

Poslednji put su večiti rivali u finalu igrali pre dve sezone, a u sezoni 2012/2013 nijedan beogradski tim nije igrao za trofej – Jagodina je slavila 1:0 protiv Vojvodine.

S obzirom na bodovnu razliku u prvenstvu, Partizanu će biti fokus na osvajanje trofeja u Kupu i spasavanje sezone.

U poslednjih 14 godina, od poslednje duple krune crveno-belih, „parni valjak“ je čak četiri puta uspevao da osvoji oba domaća trofeja, podslednji put pod vođstvom trenera Marka Nikolića u sezoni 2016/2017.

Tog 25. maja će čitava sezona, ali i prethodnih 15 godina, stati u samo 90 minuta, pa nas očekuje spektakl.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Podsetimo, pre večitog derbija sa početka aprila (1:0 slavila Zvezda), oba tima su imala po 17 prvenstvenih pobeda zaredom. Crveno-beli su nastavili niz i stigli do 20. prvenstvenog trijumfa uz pobedu u polufinalu Kupa, dok je Partizan nakon kiksa u derbiju u seriji od četiri slavlja.

U ovom trenutku nije poznato da li će navijači moći da gledaju finale Kupa Srbije, ali postoje najave da bi mogle da se uvedu nešto lakše epidemiološke mere.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare