Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Crvena zvezda nije zaslužila da igra Ligu šampiona. Lopta i teren ne lažu.

Dejan Stanković kao trener treći put zaredom nije uspeo da se domogne elitnog takmičenja. Tu sreća ne može da bude takav faktor, ako su ekipe kao što su Omonija (Kipar), Šerif (Moldavija) i Makabi Haifa (Izrael) ne premostive prepreke, onda za tebe mesta nema među najboljima.

Onda si druga evropska liga. Ako trenutni cilj ne ispuniš u avgustu tri puta zaredom, ipak je u pitanju nešto više od sreće. Priprema? Znanje? Fokus? Plan B?

PROČITAJTE JOŠ

Ako ti igra strogo zavisi od nevaspitane tempirane bombe zvane Gelor Kanga, nesvesne igračke veličine Dejana Stankovića, ako desnog beka igra štoper, a levog beka igra zadnji vezni, a ne dovedeš pojačanja na najkritičnijim pozicijama, onda je sve više nego jasno.

Neko, a taj neko je sportski sektor, u Ljutice Bogdana ne radi svoj posao kako treba.

Druga strana medalje kaže – posle godina rasula s početka prošle decenije, sada je neuspeh kada Zvezda treću godinu zaredom igra grupnu fazu Lige Evrope. I dobro je da se sada tako gleda, jer šampionu Srbije je mesto sa šampionima. Ne tako davno, Kairat je bio sila na startu evropskih kvalifikacija, grupna faza je bila misaona imenica.

Ali, sa bahatim Kangom, bez adekvatnih pojačanja za najvažniju utakmice sezone, iako je potrošeno više od sedam miliona evra za leto, što je otprilike zarada od ulaska u Ligu Evrope – sa toliko grešaka u koracima ne može se do cilja. Mada će sportski direktor Mitar Mrkela reći da Crvena zvezda ima desnog beka i da se on zove Marko Gobeljić. Taj isti Marko Gobeljić nije odigrao ni minut od 180 protiv Makabija iz Haife!?

Biće onda da, na delu potvrđeno, Zvezda ipak nema desnog beka. Levi je Milan Rodić, čovek koji igra pet godina bez prave zamene, i koji se u drugom poluvremenu bori za vazduh.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Ekipa Dejana Stankovića nije fizički bila spremna da se nosi sa tako fudbalski pismenim i fizički nadmoćnim rivalom, iako je odlagala superligeške utakmice, iako ima četvoricu trenera zaduženih za kondiciju. Nije psihički bila spremna da u dva meča sačuva vođstvo ili se izdigne kada je to potrebno.

Nema plana B, „zaboravljaju“ se igrači (čitaj pod Ohi Omoidžuanfo), rehabilituju oni koji odigraju tek po koji minut, šansa se daje Milanu Pavkovu koji je u glavi već otišao put Arabije da se unovči.

Da li je Dejan Stanković dorastao zadatku zvanom crveno-bela klupa odlučivaće neko drugi. Samo što taj neko drugi svoj posao obavlja tako što vrati Nemanju Milunovića, iskusnog štopera, i napravi karambol u odbrani. Rasformirao se fantastičan štoperski tandem Eraković-Dragović, pa je mlađani štoper otišao na desnog beka, a levog je privremeno igrao i Slavoljub Srnić, što nije igrao ni na treningu.

Da ne gnjavim više o taktici-galaktici, ko je u životu pogledao više od pet utakmica, jasno mu je da tu stvari ne funkcionišu baš kako treba.

BONUS VIDEO Koreografija navijača Zvezde, zviždali i himni Lige šampiona pred Makabi

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare