Foto: Starsport

Trebalo je vremena, ali su stvari izgleda legle na mesto - Crvena zvezda ima ofanzivni deo veznog reda koji je sposoban da nanese štetu svakom rivalu i praktično samostalno da pobeđuje utakmice.

Uz malu ogradu, kada su svi tu, spremni, orni i voljni da prikažu najbolje što znaju.

PROČITAJTE JOŠ

Slovan iz Libereca je bio idealna žrtva.

Tri uzastopne utakmice Zvezda nije pobedila, nije uspevala da dođe do pravih šansi za golove, a eventualni neuspeh u prvom meču Lige Evrope na svom terenu ove sezone bi značio paljenje alarma na mnogo nivoa.

Ofanzivni trio veznog reda srpskog šampiona je sprečio to. Aleksandar Katai, El Fardu Ben i Mirko Ivanić su pokazali ceo repertoar svojih napadačkih mogućnosti i objedinili ideje koje je imao trio poslednjih trenera Zvezde.

Radi se, naravno, o Miodragu Božoviću, Vladanu Milojeviću i Dejanu Stankoviću.

Foto: Starsport

I baš tim redom, svako od pomenutih stručnjaka je imao udeo u rastu i sazrevanju po jednog od imenovanih fudbalera.

Paradoksalno, pravi procvat su doživeli u meču gde nijedan od njih nije bio na klupi – zbog suspenzije Stankovića utakmicu protiv Slovana vodio je Nebojša Milošević, pomoćni trener.

Krenimo redom… Aleksandar Katai je godinama važio za velikog talenta srpskog fudbala, momka sa magijom u nogama, ali i „voljnim momentom“ koji prečesto „nije na najvišem nivou“.

Sve do 2014. godine momak iz Srbobrana je sa sobom nosio negativne epitete, ali je Božović od te, pa u naredne dve godine, uspeo da pronađe pravi pristup njemu i da njegove potencijale iskoristi do maksimuma.

„Davno sam rekao da se posle Dejana Savićevića nije pojavio igrač takvih kvaliteta. Još on i ne igra kako može, može mnogo bolje kada hoće. On je taj igrač koji pravi ogromnu razliku“, naveo je Božović.

Dobre igre u Zvezdi su mu omogućile transfer u španski Alaves, ali tamo nije bilo nekog „Grofa“ da ga motiviše i stvori mu pravu atmosferu za „ispoljavanje magije“.

Posle dve godine u Čikagu, te dve utakmice u Galaksiju i spornih objava njegove supruge, morao je da napusti Ameriku i vratio se u Zvezdu, gde je bilo potrebno neko vreme da se vrati u stari ritam.

Ali, kada to uspe, Zvezda ne mora da brine. Katai je motivisan, spreman i oran da doprinese radosti navijača najpopularnijeg srpskog kluba, gde ima maksimalnu slobodu u delovanju.

Po odlasku Božovića, trajno rešenje na klupi Zvezde postao je Milojević, koji je sa sobom u klub doveo Bena, krilnog napadača sa kojim je sarađivao u Panioniosu i video ga kao pravo pojačanje za avanturu u Ligi šampiona.

Momak sa Komorskih ostrva je od prvog momenta postao važan šraf u timu, igrao je na gotovo svim pozicijama u ofanzivnoj postavci, a njegove dobre igre Zvezda je u nekoliko navrata pokušavala da unovči.

Toliko da ga uoči prošle sezone nije prijavila za Ligu šampiona, u nameri da ga proda ovome ili onome, ali…

Sve to je palo u vodu, Ben je ostao u klubu, izborio se za mesto u timu i sada se nalazi na dobrom putu da postane najbolji stranac u istoriji beogradskog giganta.

Odigrao je 101 utakmicu, postigao 55 golova, dva protiv Slovana, upisao 26 asistencija i čini se da ne namerava da stane na tim brojevima u crveno-belom dresu.

A, pokušali su da ga zaustave, dovodili su Matea Garsiju, Radživa van la Paru, Srđana Spirodonovića…

Ben je nadživeo u Zvezdi prvu dvojicu, a veoma je moguće da će i trećeg, pošto je pozicija desnokrilnog napadača radno mesto definitivno rezervisano samo za njega.

Protiv češke ekipe u drugom kolu ovosezonske Lige Evrope je zablistao i Mirko Ivanić, momak beskrajnog talenta, ali i karaktera koji je ponekad toliko sklon stvaranju sumnje u sebe.

Toliko kritikovan, toliko osporavan, stavljan po strani, zablistao je po dolasku Dejana Stankovića na mesto šefa stručnog štaba kluba iz Ljutice Bogdana.

Taman što je uhvatio formu, ustalio se u timu, pronašao poziciju i konekciju sa glavnim saradnicima, sasekao ga je koronavirus, a posle toga je na njegovo samopouzdanje pretio da utiče i promašeni penal u duelu sa Javorom u Superligi Srbije.

Ovoga puta, čini se, Ivanić se iz svega vratio jači nego ikad, a meč protiv Slovana je potvrdio da je Stanković bio u pravu kada je „projekat Ivanić“ kreirao kao jedan od osnovnih, uz „čišćenje“ nagomilanog igračkog kadra i uvođenje mladih igrača u prvi tim.

Dakle, rezultat utakmice protiv Slovana nije stigao preko noći, na tome se radilo godinama u Zvezdi, a češki tim je samo poslužio kao poligon za prezentaciju onoga što je urađeno u prethodnom periodu.

Zvezda je ubedljivom pobedom odškrinula sebi vrata evropskog proleća, ali će i dalje morati da se pomuči za to, pošto, kako bi rekao upravo Grof Božović, nije Slovan vrhunski fudbalski velikan, ali je partija protiv tog tima dobar znak da Zvezda ima potencijal da ostvari sjajan rezultat i ode korak dalje u nastavku evropske odiseje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar