Foto: EPA

Pandemijske okolnosti su unele pravi haos u svet sporta, a naročito onog najpopularnijeg - fudbala.

Pojedine utakmice su okarakterisane kao „biološke bombe“, bilo je mnogo spekulacija u vezi sa zdravima, zaraženima, izlečenima, a kao posledica svega su se pojavile turbulencije u ligama i takmičenjima.

PROČITAJTE JOŠ

Momenat u kom su suspendovani sportski događaji je značio da će se sportski svet suočiti sa presedanom koji nikada pre, a nadamo se i nikada kasnije, neće biti ponovljen.

Nadležni su morali hitno da reaguju, pojedini su zakasnili, pojedini i poranili, a pojedini su bili i „kreativni“ u donošenju odluka u vezi sa sudbinom sezona.

Postojala su tri scenarija – da se sezona prekine bez proglašavanja šampiona, da prvak ipak bude proglašen, te da se takmičenje nastavi i privede kraju kada se steknu uslovi za to.

Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Dogodio se i četvrti, srpski scenario, po kom je sezona skraćena za kompletan jedan segment i svedena na momenat suženog takmičarskog značaja, zbog činjenice da pojedine ekipe, za sedam odigranih utakmica, nisu mogle niti da krenu ka vrhu tabele, niti da dovedu u pitanje svoj opstanak.

Vraćanje na tri scenarija, vraća i sećanje na događaje iz Belgije, čiji je Fudbalski savez odlučio da polovinom maja proglasi Briž šampionom države, s obzirom na to da je imao 15 bodova više od Genta.

Do kraja takmičenja je trebalo da se odigra jedno kolo regularnog dela prvenstva, uz plej-of.

To je značilo da je od preostalih 18 poena u igri, Briž trebalo da osvoji tri da bi stigao i zvanično do titule šampiona, odnosno pozicije da igra u Ligi šampiona.

UEFA je tražila da se odluka Fudbalskog saveza Belgije preinači, uz pretnju da klubovi iz takmičenja koja se ne budu završila na terenu biti izbačeni iz Evrope, ali se ništa od toga nije desilo.

Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Da jeste, takva sudbina bi zadeslila i francuski Pari Sen Žermen, a jasno je da UEFA ne bi sebi smela da dozvoli da klub sa tolikom finansijskom snagom i popularnošću završi van takmičenja.

Pritom, šampiona nije proglasila Holandija, tako da su sva insistiranja UEFA ostavljena na kraju na slobodnu procenu, ocenu i odluku nacionalnih saveza, odnosno tela koja organizuju takmičenja.

Zašto je to važno? Pa, da se nije desilo sve tako, drugoplasirani Gent ne bi došao do situacije u kojoj ga je poraz u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona vodi na put ka Ligi Evrope, do grupne faze i duela sa Crvenom zvezdom.

Srpski šampion nije uspeo po treći put uzastopno da uđe u Ligu šampiona, a na to je stekao pravo titulom osvojenom po, već pomenutom – srpskom scenariju.

Takmičenje u Superligi Srbije je prekinuto u momentu kada je proglašeno vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa, ali je već bilo jasno da će titula ponovo završiti u vitrinama stadiona u Ljutice Bogdana.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Zajednica klubova Superlige i Prve lige Srbije morala je da pronađe način da završi sezonu, a sve zbog ultimatuma iz organizacije UEFA da se do kraja jula pošalju imena klubova koji će igrati u takmičenjima pod njenom organizacijom.

Uz argumentaciju da je „bodovna razlika ogromna“ u odnosu na Crvenu zvezdu i Partizan, te da je pitanje da li bi plej-of, odnosno podela bodova doneli ikakvu promenu, scenario sa odigravanjem preostalih mečeva regularnog dela, bez plej-ofa – je pobedio.

Zvezda je, bar u medijskim navodima, insistirala na odigravanju pune sezone, iako je bilo jasno da taj scenario najmanje odgovara upravo tom timu, zbog potencijalnih kvalifikacija za Ligu šampiona.

S tim u vezi, malo je nedostajalo da Župile, belgijska prva liga i Superliga Srbije dobiju identičan ishod, da šampion bude proglašen po prekidu prvenstva, što je bila bizarnost prve vrste, ali su domaći fudbalski oci „smislili“ bizarnost druge vrste i insitirali na nastavku sezone, praktično bez ikakvog rezultatskog značaja.

Kome je više odgovarao koji scenario imaćemo priliku da vidimo u Beogradu, 5. novembra od 21.00, na stadionu „Rajko Mitić“, gde Crvena zvezda dočekuje Gent u trećem kolu prve faze takmičenja u Ligi Evrope.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar