FK Crvena zvezda, FK Monako
FK Crvena zvezda, FK Monako; Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Činilo se da Zvezda ima dobre šanse da se "ogreje" u Monaku, ali je ipak dobila samo hladan tuš.

Oliver Mijušković Foto: Nova.rs

Pri polasku iz Beograda mnogo toga je bilo u magli kada je odlučujuća utakmica u Ligi Evrope u pitanju, a sada su „konačno stigli odgovori“, kako su i najavili francuski mediji na dan meča Zvezde i Monaka.

Kada u novembru iz Beograda poletite za Nicu, verovatno se ne osećate loše i radujete se onome što ćete videti.

PROČITAJTE JOŠ

Kada samo nakon dva sata leta svuda oko sebe vidite more, sunce, plaže i lepote primorskog grada, verovatno se potrudite da što duže u tome uživate i želeli biste da ti trenuci potraju.

Kada dobijete priliku da obiđete Monako i sami odlučujute o svojoj sudbini u evropskim takmičenjima, sigurno je da imate samopouzdanja i bar neki plan.

Kada nakon laganog dana, možda čak i šetnje, fotkanja, obilazaka, ali i pripreme za utakmicu, počne kiša sigurno da se i vama malo naoblači.

Kada kiša pojača, a počnu priče o mogućem odlaganju utakmice, sigurno je da se ne osećate više tako sigurno, već pomalo zbunjeno uz veliku dozu neizvesnosti.

Ipak, kada izađete na teren, morate da znate zašto ste tu, da imate jasan plan i način kako će se zamisli pretvoriti u dela.

Zvezda to nije imala u Monaku i zato je umesto uzbudljivog, egzotičnog putovanja, „potopljena“ na stadionu „Luj Drugi“ okončala svoju evropsku epizodu ove sezone.

Nije sramota izgubiti 4:1 od finansijski daleko moćnijeg rivala, ali je veliki problem način na koji je to urađeno. Dva brzo primljena gola, totalna raštimovanost na sredini, bezidejni napad, a onda i dva naivna gola u drugom poluvremenu. Zvezda kakva je viđena u četvrtak uveče jednostavno nije dorasla izazovima u Evropi.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

To pokazuje i činjenica da crveno-beli na proleće neće igrati ni u Ligi konferencija, iako su pre žreba bili u prvom šeširu za gurpnu fazu Lige Evrope.

Ispasti iz ovako teške grupe nije blam, ali isto tako treba biti hrabar, pogledati se u ogledalo i priznati greške, kojih je bilo previše. I kada to kažem, ne mislim samo na meč sa Monakom, već i na mečeve sa Ferencvarošem i Trabzonom. Međutim, najviše će se pamtiti ovaj poslednji, pa iz njega treba izvući i najviše pouka.

Sada je možda najbolje vreme da se kaže ono čuveno „Zvezda se okreće obavezama u domaćem prvenstvu“, pošto će ova sezona do kraja biti i te kako uzbudljiva, ali i istorijska. Zvezda trenutno ima sedam bodova više od Partizana u Superligi, ali do kraja sezone ima još „dugo da se putuje“, mnogo gostovanja i gradova da se prođe, a uz to na programu su i dva večita derbija. Dovoljno je vremena da se sve zakomplikuje, a samo za jedan tim ima obezbeđen direktan let do Lige šampiona. Drugi će morati da pokuša zaobilaznim putem kroz kvalifikacije.

Činjenica je da ni Partizan ne blista u dosadašnjem delu sezone, ali će na proleće ipak imati makar jedan dvomeč u Ligi konferencija. To će u isto vreme biti i prednost i mana u odnosu na večitog rivala, ali Zvezda svakako ima ključeve u svojim rukama.

Međutim, crveno-beli treba da budu svesni da je let do Lige šampiona sigurno duži nego ovaj do Nice i Monaka, pa bi zbog toga mogli da spreme jasan plan gde žele da budu i u kakvom svetlu žele da se pokažu. U suprotnom, biće kažnjeni kao protiv Monaka. Da li sa istom dozom surovosti, teško je reći, ali jasno je da Zvezda mora da zaigra kvalitetniji i konkretniji fudbal na svakom od tri dela terena.

BONUS VIDEO Fudbaleri Crvene zvezde krenuli u Monako

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar