Ivan Gvozdenović o meču Zvezde i Tirane, albanskom fudbalu, Čoli, Breni, prolazu dalje
Ivan Gvozdenović dok je igrao za Zvezdu; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Gostovanje Crvene zvezde u Tirani ipak je više od igre i samog plasmana u 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, a prilike u Albaniji savršeno poznaje Ivan Gvozdenović, bivši fudbaler i kapiten srpskog šampiona, odnosno igrač i trener albanskog prvaka.

Zvezda, Zdravko Čolić i Lepa Brena – nedodirljivi trio u Albaniji! Savršeno dobro znaju ko im je došao u goste. Albanac koji je „lud“ za crveno-belima i soba njegovog sina sva u bojama kluba sa „Marakane“…

PROČITAJTE JOŠ

Mnogo toga zanimljivog ispričao nam je Gvozdenović, trenutno na radnom zadatku u Rijadu, da spase ekipu Aj Mujazal od ispadanja iz najvišeg ranga u Saudijskoj Arabiji.

Kada je stigla noć i „pala“ vrućina, bilo mu je mnogo lakše za razgovor, a od njega nema boljeg sagovornika uoči meča Zvezde i Tirane (utorak, 20) na stadionu „Er Albanija“.

Tamošnje prilike odlično poznaje i iz njegovih reči zaključuje se kako često dozvoljavamo da predrasude ovladaju. Ivan Gvozdenović stasavao je u crveno-belom dresu od 1996. do 2003. i bio kapiten Zvezde, dok je u Albaniji bio od 2010. do 2015. i branio je i boje Tirane, na čijoj je klupi kasnije sedeo u dva navrata.

Prisetio se tog vremena i za Nova.rs odmah ispričao jednu anegdotu.

„Desilo mi se svojevremeno da sam sedeo u centru Tirane i da me je gazda kafića pitao koju pesmu želim. Samo je odjednom pustio Zdravka Čolića. Niko ništa nije rekao, naprotiv, nego je sve super bilo“, priča Gvozdenović.

Bivši krilni fudbaler otkriva i odakle tolika naklonjenost u Albaniji prema Crvenoj zvezdi i našim ljudima, uopšte srpskom fudbalu, kulturi…

„Ma, ja sam to uporno pričao i dok sam bio dole, i dan danas. Jugoslavija je onda bila pojam za sve zemlje u okruženju, i po pitanju sporta, i po pitanju muzike, svega. A, Zvezda je naš najveći klub, sa najviše uspeha, prvaci smo Evrope i sveta. Od malena su odrastali na tim pričama i pratili sve, vole Zvezdu i mnogo znaju o njoj, odlično znaju ko im je došao u goste. Poznaju veličinu kluba, što je dobro, kada sam ja dolazio u Tiranu, znali su sve i o meni i o klubu“.

Pročitajte još: Užas u Tirani: Presečena jagoda, pretnje Zvezdi i UČK

Kažu da Zvezda, Zdravko Čolić i Lepa Brena imaju poseban status…

„Haha, ne znam da li postoji jači trio. Oni su to meni, fudbalski rečeno na prvu loptu, domaćinski odmah hteli da pokažu šta znaju o tvojoj zemlji. Svaki dan je bilo samo – Zvezda, Čola i Brena. Bilo je baš drago, prijatno, i često smo se šalili na tu temu. Posle sam im delio i Zvezdine dresove, donosio CD-ove tih pevača“, ističe Gvozdenović.

Jedan njegov prijatelja, Genci, gaji neverovatnu ljubav prema Crvenoj zvezdi, koju je „do koske“ preneo i na sina.

„Taj drugar je iz grada Korče, koji se nalazi ka granici sa Grčkom, tamo ima najviše pravoslavnih ckrvi. Igrao sam tri godine tamo za Skenderbeg, oni isto nose crveno-bele dresove. Kapiten ekipe pričao je srpski, igrao je pre toga u Rijeci pa zna srpsko-hrvatski. Prijatno sam se bio iznenadio… A, Genci priča srpski normalno, obožava Zvezdu. Zna šampionsku ekipu iz ’91. sve napamet od Dike Stojanovića do Binića. Soba njegovog sina sva ucrveno-belom, nisam mogao da verujem. Zna ekipu Zvezde iz 91 od Dike do Binića“.

Priča nas polako vraća na teren, Zvezda preko Tirane traži prolaz u 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i bivši kapiten crveno-belih veruje da je sve na njihovoj strani.

„Naravno da pratim Zvezdu, i pored dosta obaveza, i kad igra u Superligi, a posebno u Evropi. Jedna utakmica je u igri, u toku sam sa svim. Za mene je Zvezda veliki favorit, bolja je i kvalitetnija ekipa“, smatra Gvozdenović i dodaje:

„Možda jedina mala prednost za Tiranu može da bude što se igra jedan meč, zato treba biti maksimalno oprezan. Da su dva, ne bi imali šta da traže. Nemaju ni prednost domaćeg terena, jer se igra bez publike, pa tu ne vidim prednost. Inače, teren je odličan, stadion je napravljen pre godinu i po dana i uslovi su fenomenalni, što je za nas (Zvezdu) olakšavajaća okolnost“.

Pročitajte još: “Tirana favorit protiv Zvezde? Prihvatamo to”

Bivši kapiten crveno-belih odlično poznaje sadašnju ekipu i analizira prednosti i mane srpskog i albanskog prvaka.

Gvozdenović za opstanak

Ivan Gvozdenović se vratio u Saudijsku Arabiju, na klupu Al Mujazala iz Rijada, i po završetku treninga nam se javio.

„Uveče je mnogo prijatnije, preko dana je ‘pakao’. Bio sam u ovom klubu pre dve godine, tada su bile malo bolje okolnosti borili smo se za ulazak u ligu, a sada za opstanak. Imamo još šest kola do kraja, u okviru nastavka posle korone. Imamo četiri boda manje od mesta u sigurnoj zoni, tako da nam u suštini pobeda i remi donose mir“, jasna je računa Gvozdenovića za opstanak.

„Zvezdine prednosti su dve stvari. Odbrana Tirane dosta je sporija od našeg napada, brži smo i jači individualno u igračima kao što su Katai, Kanga, Ivanić, Spiridonović. Oni uvek mogu da stvore višak u ofanzivi i to je naša najveća prednost. Drugo bi bila igra posle prekida – korneri, vazdušni dueli, i tu mislim da smo mnogo jači, jer je to njima problem. Bekovi su im niski, iskusni desni štoper Vanđeli je takođe slabiji u skoku“, objašnjava Gvozdenović i dodaje:

„Mislim da samo treba da budemo mirni, da se traži višak na strani, da tu dođemo do prostora u igri jedan na jedan. Naravno, očekujem pobedu i prolaz u 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, Zvezda samo treba kvalitet da potvrdi na terenu i sigurno da ću navijati za crveno-bele“.

Veruje perspektivni trener da bi njegov kolega Dejan Stanković mogao da nastavi stopama Vladana Milojevića na stazi evropskih uspeha.

„Korak po korak… Miloje je napravio velike uspehe, svi zajedno sa njim u klubu. Hajde da se nadamo i pomognemo Dekiju i Zvezdi da sve to ponove. Uveren dam da su odlično skautirali Tiranu i da imaju svakako više informacija od mene. Prvi naredni korak je Tirana i nadam se Zvezdinom prolasku dalje“, završio je Gvozdenović javljanje iz Rijada za Nova.rs.

Može li Zvezda iz Tirane sa celim plenom?

 

Zvezda večeras (20.00) u Tirani, protiv istoimenog tima, traži plasman u 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i favorit je za pobedu s kvotom 1,55. Srpski šampion objektivno je mnogo kvalitetniji, a kvota da će slaviti bez primljenog gola (Sigurna pobeda) je 2,60.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Tirana – Zvezda.

Kvota da će se Zvezda i ove sezone plasirati u grupe Lige šampiona je 3,50, dok je kvota da će igrati u grupama Lige Evrope 1,80.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za plasman Zvezde u Evropi ove sezone.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare