Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Dok se u većem delu Evrope svode računi nakon zimske fudbalske pijace, u Srbiji još traje, a večiti rivali su i dalje aktivni na tržištu u oba smera

Crvena zvezda je krenula u veliku rekonstrukciju tima sa ciljem da na proleće odbrani veliku prednost na tabeli i ekipa već sada krene u pripremu za izazove u Ligi šampiona.

Iako je nastavak sezone krenuo kiksom u emotivnoj utakmici protiv Vojvodine (1:1) posvećene sećanju na Sinišu Mihajlovića, šampion Srbije ne skreće sa zacrtanog puta.

Poslednji u nizu potez to najbolje odslikava. Zvezda je posle nekoliko pozajmica odlučila da proda mladog napadača Ibrahima Mustafu koji uprkos dobijenim šansama prošle jeseni nije uspeo da se izbori za mesto u timu, pa je rastanak posle tri godine bio neminovan.

Crveno-beli su napravili više nego dobar posao i od ekipe LASK, trećeplasiranog tima u Austriji, dobila 500.000 evra za transfer Mustafe. Ukoliko ostvari zacrtane uslove, ofanzivac će crveno-belima doneti još 100 hiljada evra, a tu je i 15 odsto od naredne prodaje.

Ovaj transfer usledio je samo dan nakon što je klub ozvaničio dolazak Marka Stamenića, zadnjeg veznog Kopenhagena, koji se već neko vreme spominjao i koji će ekipi da se priključi po završetku tekuće sezone kao slobodan igrač.

Jasno je bilo da za Mustafu neće biti mesta u planovima trenera Miloša Milojevića nakon što je 3. februara i zvanično predstavljen napadač Marko Rakonjac, koji je došao na pozajmicu iz Rusije uz mogućnost otkupa ugovora na kraju sezone.

Crveno-beli su inače bili prilično aktivni tokom zime i prilikom poslovanja razmišljali i na duže staze. Lazar Nikolić koji je igrao u ekipi Javora bio je prvo pojačanje, a igrao je i kao desno krilo i kao desni bek.

Aleks Vigo protiv Vojvodine; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Tokom proleća će se za minute boriti sa Aleksom Vigom, Argentincem koji je stigao na pozajmicu iz slavnog Rivera plejta. Mladi fudbaler prvi put je u Evropi i ovo će mu biti prilika da se dokaže, ali i ubedi Zvezdu da ga otkupi.

Treće i poslednje pojačanje u odbrani za prolećni deo sezone je povratnik Uroš Spajić koji se u klub vratio zbog titule i Lige šampiona, kako bi ispunio dečačke snove. Na igranje pred omiljenim navijačima moraće da sačeka do aprila, jer još nije u potpunosti spreman zbog povrede.

Crveno beli su za naredno leto dogovorili i dolazak Petera Olanjinke iz Slavije iz Praga, dok je pre Mustafe klub napustio Seku Sanogo koji je pojačao redove Pariza. Put Francuske otišao je i već zaboravljeni Kalifa Kulibali na plaćenu pozajmicu u Amijen, dok su na pozajmice u Čukarički prosleđeni i prvotimci Zoran Popović i Radovan Pankov.

Odlaske je kompletirao El Fardu Ben, verovatno najbolji stranac u istoriji Zvezde, bez obeštećenja se preselio u kiparski APOEL, na čijoj klupi je Vladan Milojević.

U Partizanu je bilo mnogo manje burno i sa još manje promena.. U redovima crno-belih nisu želeli da ove zime prave drastične promene, a u rezultatskom smislu su sjajno krenuli u drugi deo sezone nakon što su u užasnim uslovima pobdili Napredak sa 1:0 i iskoristili kiks Zvezde da smanje zaostatak na osam bodova.

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

U nastavak sezone ušli su sa starim snagama, a ekipu je posle tog meča napustio Aleksandar Lutovac. Partizanovom univerzalcu (pokriva desnu stranu kao krilo, manje kao bek) na leto ističe ugovor, pa je dobio čiste papire da pojača redove austrijskog Rida.

Partizan je ove zime doveo samo jedno pojačanje, a u pitanju je Kolumbijac Andres Kolorado koji igra u veznom redu. Ima 24 godine, visok je 190 centimetara i igrao je jednom za reprezentaciju Kolumbije, a iskustvo je sticao u Sao Paolu. U Humsku je došao kao pozajmljeni igrač Kortulue iz svoje rodne zemlje.

Pre Lutovca su još dvojica igrača otišli u inostranstvo, a crno-beli su se po mnogim mišljenjima olako odrekli dvojice talenata.

Nikola Terzić je novi igrač Bandirmaspora u drugoj ligi Turske i tamo će mu društvo praviti Ivan Šaponjić, dok će Vanja Vlahović krenuti koracima slavnog prezimenjaka Dušana i zaigrati u Italiji. Prvo za ekipu Atalante do 19 godina, a kasnije možda i za prvi tim kluba iz Bergama ako zadovolji igrama.

CRVENA ZVEZDA

Došli: Aleks Vigo, desni bek (River plejt), Lazar Nikolić, desni bek (Javor), Uroš Spajić, štoper (bez kluba), Marko Rakonjac, napadač (Lokomotiva Moskva, pozajmica)

Dolaze na leto: Marko Stamenić, zadnji vezni (Kopenhagen), Peter Olanjinka, krilo (Slavija Prag);

Otišli: Ibrahim Mustafa, krilo (LASK), El Fardu Ben, krilo (APOEL), Andrej Đurić, štoper (Domžale)

Pozajmica: Zoran Popović, golman (Čukarički), Radovan Pankov, štoper (Čukarički), Seku Sanogo, vezni (Pariz), Kalifa Kulibali, napadač (Amijen)

PARTIZAN

Došli: Andres Kolorado, vezni (Kortulua)

Otišli: Aleksandar Lutovac, bek/krilo (Rid), Vanja Vlahović, krilo (Atalanta); Pozajmica: Nikola Terzić, krilo (Bandirmaspor)

BONUS VIDEO Nemanja Vidić: „Dosta više“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar