Zdravko Mamić Foto:Screenshot/Youtube/FACE HD TV

Čak i oni koji su vrhunski u svom poslu ponekad naprave grešku, ali se jedno ime više verovatno ne spominje pred Zdravkom Mamićem.

Iako je Mamić tokom godina napravio transfere koji i dalje ostaju san za klubove iz Srbije poput odlaska Luke Modrića u Totenhem za 23 miliona evra (taj slučaj još nije okončan) ili Marka Pjace u Juventus za 30 miliona, znao je da napravi i veliek greške.

PROČITAJTE JOŠ

Njegova najpoznatija greška ima ime i prezime, a Mamić je pao na na prevaru. Dinamo iz Zagreba je 2013. godine doveo Alijua Darba, 21-godišnjeg fudbalera koji je zapravo najbolji prevarant među fudbalerima (iako i tu postoji žestoka konkurencija sa još nekim imenima poput Kajzera ranije).

Na papiru je delovalo da Dinamo dobija igrača koji je prošao mlađe kategorije Ergita iz Švedske, ali i da je igrao u francuskom Le Manu.

Došao je u Dinamo bez obeštećenja, kao slobodan igrač, a u Zagrebu je proveo samo 113 dana.

Nikada nije debitovao za klub jer je navodno odmah imao problema sa povredom. Potpisao je trogodišnji ugovor, ali je ubrzo napustio Hrvatsku, a godinama se pričalo da su braća Mamić platila fudbaleru 40.000 evra kako bi ćutao, kako bi sakrili sopstvenu grešku i kako se ne bi pročulo da su ispali naivni.

Kasnije se ispostavilo da Darbo uopšte nije profesionalni fudbaler i da je nešto novaca zaradio zaradio zahvaljujući dobroj montaži video snimaka na Jutjubu, ali i falsifikovanje mejlova.

U biografiji je napisao da je igrao protiv Nejmara i Kutinja, a potpis sa Dinamom mu je otvorio vrata reprezentacije Gambije. U nekim afričkim selekcijama i dalje važi pravilo da je bitno za koga neki igrač potpiše, a ne koliko je kvalitetan.

U vrhunskoj prevari je umalo stigao i do Vigana, pa je napravio čak i montažu u dresu ovog kluba.

„Trebalo je da potpišem za Vigan, sve smo se dogovorili, ali kada sam igrao s prijateljima kod kuće pao sam i polomio koleno. Morao sam na dve operacije i nisam igrao 18 meseci, a Vigan se povukao. Ja godinu dana nisam znao hoću li uopšte više igrati fudbal“, ispričao je svoju čuvenu laž koja mu je postala zaštitni znak Darbo za švedski „Aftonbladet“.

Zdravko Mamić Foto:Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Ponovo to koleno… Kako je uopšte završio u Dinamu? Tako što je uspeo da ukrade identitet uglednom skauta Bajerna Bjerna Andersona i da se preporuči Dinamu. Tek kasnije je utvrđeno da je sve ovo bila laž, a Dinamo nije omelo ni to problematično koleno fudbalera.

Darbu je puklo slepo crevo, morao je na operaciju, a  na kraju mu je Dinamo isplatio pola ugovora jer je pretio tužbama UEFA.

Varao je još ljude i na Malti, u Alžiru, Egiptu, Kataru i Norvekoj, a kada je stigao u PAOK jedan od navijača je hteo da ubije čoveka koji ga je doveo.

BONUS VIDEO Leo Mesi – fudbaler koji svakim danom nastavlja da ispisuje istoriju fudbala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar