Nenad Bjeković i Nemanja Vidić
Nenad Bjeković i Nemanja Vidić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©/SilverHub / Shutterstock Editorial / Profimedia

Srbija je izborila plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru, ali već mesecima nema predsednika Fudbalskog saveza.

Nakon hapšenja Slaviše Kokeze i borbe za presto dve struje nakon njegovog odlaska, utvrđen je status kvo i privremeni vršilac dužnosti postao je Nenad Bjeković, čovek koji već decenijama žari i pali srpskim klupskim i reprezentativnim fudbalom.

PROČITAJTE JOŠ

Ono što se još tada dalo naslutiti, sada je postalo i zvanično. Bjeković će biti glavni kandidat za prvog čoveka srpskog fudbala,a vrlo verovatno i jedini.
Ako i bude imao protivnika, čini se da će to biti reda radi, a da je suštinski ishod eventualne trke odavno poznat.

Time će biti legalizovano trenutno stanje stvari, a procenjeno je da je tajming za izbor idealan i da se neće previše dizati frka.

Dragan Stojković Piksi je odveo Srbiju u Katar i vlada potpuna euforija, a čini se da javnost previše ne zanima ko će u predsedničku fotelju.

A postavlja se pitanje da li je izbor Nenada Bjekovića dobra stvar za srpski fudbal u ovom trenutku i koji su to kvaliteti koje nekadašnjeg igrača i funkcionera Partizana kvalifikuju za ovakvu ulogu.

Bjeković je posle uspešne igračke karijere, postao i trener u Partizanu da bi kasnije preuzeo ulogu sportskog direktora crno-belih koju je obavljao skoro dve decenije.

Ipak, nezadovoljstvo koje je godinama trajalo među navijačima Partizana radom uprave koju su uz Bjekovića činili Žarko Zečević i Ivan Ćurković, kulminiralo je ostavkama 2007. godine.

Posle više od jedne decenije od odlaska iz Partizana, teško da možete pronaći nekoga ko smatra da je Bjeković obavljao svoj posao, a sad bi trebalo da dobije najveću ulogu u svojoj karijeri.

NEnad Bjeković i Dragan Stojković Piksi
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

 

Statut kao mrtvo slovo na papiru

Ako se ostavi po strani pitanje njegove sposobnosti da predvodi FSS, uvek možemo postaviti pitanje legitimiteta.

Nenad Bjeković je po prvi put izabran za potpredsednika FSS-a 2018. godine, a odluka o njegovom ponovnom imenovanju na tu poziciju doneta je 24. maja ove godine.

Problem sa poslednjim imenovanjem leži u činjenici da prema postojećem statutu potpredsednike saveza predlaže predsednik,a koje potom bira Izvršni odbor.

Tog dana FSS nije imao predsednika, jer je na istoj sednici smenjen Marko Pantelić koji se na toj poziciji zadržao manje od 24 časa, pre nego što su ga „pučisti“ predvođeni Bjekovićem smenili.

Samim tim, nije bilo nikoga da predloži kandidate za izbor potpredsednika.

Usledilo je i drugo kršenje statuta, nedugo pošto je Nenad Bjeković postavljen kao vršilac dužnosti predsednika FSS-a.

Iako je prethodno bio definisan sistem takmičenja Superlige Srbije za sezonu 2022/2023, usledila je promena najavljenog formata od 12 klubova i odlučeno je na sednici za Hitna pitanja da će broj učesnika biti 16.

Problem sa takvom odlukom je nastao zbog toga što je ona morala biti doneta na minimum mesec dana pre početka tekuće sezone, a sednica je održana samo deset dana pre prve utakmice

Zanimljivo je to što je takav predlog izglasan odmah pošto je o njemu govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa čim su se brže bolje složili brojni funkcioneri u Srbiji, a FSS po kratkom postupku izglasao iako pre toga nije bilo nikakve stručne rasprave niti inicijative iz fudbalskog sveta.

Usledio je i predlog statuta koji je trebalo da definiše i pravila za izbor novog predsednika koji je poslat na razmatranje svim telima, klubovima i lokalnim savezima.

Posebno zanimljiva je tačka D pomenutog predloga u kojoj se navodi da „kandidat za predsednika nije stariji od 70 godina (ALTERNATIVA: tačka d) se briše, odnosno nema ograničenja u vezi godina starosti). To znači da po potrebi ograničenje može da postoji, ali i ne mora, pa je tako Bjekoviću koji je nedavno napunio 74 godine otvoren put za kandidaturu.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Trebaju nam nova lica, gde su legende poput Vidića?

Iako je Zbog uspeha PiksijevIh „orlova“ velika euforija u srpskom fudbalu, ne treba zaboraviti da kada se svetla ugase, postoje brojni problemi koji se ne mogu gurnuti pod tepih.

Katastrofalni rezultati mlađih seleKcija, očajan stručni rad, i očajni uslovi za igranje na terenima širom Srbije čim krene loše vreme, problemi su koji postoje godinama.

Sumnjivo finansijsko poslovanje, nepoznanica gde nestaje novac od brojnih transfera i brojni skandali koji drmaju naš fudbal već godinama jasan su znak da je vreme za promene koje bi čak i slepac primetio.

Ime poput Nemanje Vidića koji iza sebe ima neverovatnu igračku karijeru koje su gradili u najvećim evropskim klubovima i najjačim ligama, bile bi dovoljno samo po sebi da se makar razmatra kao kandidat koji će doneti promene u fudbal.

Nemanja Vidić se čak i oglašavao i ukazivao na brojne probleme koje potresaju fudbal u Srbiji.

Foto:EPA/MATTEO BAZZI

U otvorenom pismu javnosti ukazao je na katastrofalan sistem koji ruši fudbalske radnike, pravi fudbalere i trenere za kratku upotrebu, postavlja ljude na funkcije sa sumnjivim namerama.

Govorio je Vidić o problemima sa nerezonskim smenama selektora, mešetarenju menadžera, nesportskom i nezdravom odnosu Crvene zvezde i Partizana i mnogo toga drugog.

„Sposobni ljudi kod nas u fudbalu su oni koji manipulišu sistemom i zakonom! Samo ih pitajte odakle im novac i kako su ga zaradili! Dok se to ne promeni – nema napretka! Baš me interesuje koji će sledeći stručnjak da se javi da brani takav sistem“, stoji između ostalog u poruci Nemanje Vidića.

Problem u čitavoj priči jeste u činjenici da ljude poput Nemanje Vidića neko mora da pozove da ima kaže, želimo da predvodiš FSS, da budeš čovek za promene.

Jasno je iz javnih Vidićevih nastupa da kod njega postoji želja da pomogne srpskom fudbalu, ali neko mora da mu uputi poziv, kako bi se latio posla i da stane iza njegove kandidature.

Zašto ne bi legendi na klupi u vidu Dragana Stojkovića Piksija pridružili i Nemanju Vidića, Vladimira Jugovića i imena tog kalibra koji su imali priliku da rade u najrazvijenijim ligama i sistemima i čije bi iskustvo bilo dragoceno.

Verovatno jer nisu spremni da budu poslušnici i da klimaju glavama.

Međutim, dok takav sistem opstaje, uspesi poput ovog u Portugalu, pre će biti izuzetak nego pravilo, a kada sa scene siđe aktuelna generacija, možda nam ni jedan Piksi ne bude dovoljan za iole ozbiljan rezultat

BONUS VIDEO Piksi: Pitao sam moje momke imaju li ti Portugalci krila?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare