Žarzinjo (desno), Pele (sredina)/Foto: imago sportfotodienst / imago sportfotodienst / Profimedia

Čovek koji je uspeo da osvoji gotovo sve u fudbalu ostaće doživotno zapamćen zbog čuvene slike.

Brazilci su harali fudbalskim svetom polovinom 20. veka, kada je u dresu „karioka“ nastupao jedan od najboljih fudbalera u istoriji Pele.

Ipak, uz njega su u dresu Brazila nastupale i druge legende čije će ime ostati zapisano u istoriji, ali se posebno izdvaja priča „uragana“ iz Rio de Žaneira.

PROČITAJTE JOŠ

Taj nadimak je nosio krilni fudbaler Žarzinjo, koji se nalazi na jednoj od najpoznatijih fudbalskih fotografija. Naime, nakon osvajanja Mundijala 1970. godine, Pele je skočio u naručje Žarzinju koji je zajedno sa njim znao da proslavi podizanje „boginje“.

Čuvenom Peleu je to bio treći trofej sa Svetskog prvenstva, dok je Žarzinjo osvojio svoj prvi Mundijal.

Fudbalska legenda je poznata po svojoj završnici i oku za gol, a dobio je nadimak „uragan“ zbog postizanja neograničenog broja golova.

Ovako je izgledala čuvena fotografija Žarzinja sa Peleom.

Žarzinjo je jedan od fudbalera koji se nalazi na listi od 100 najvećih igrača 20. veka, koju je sastavio „World Soccer Magazine“.

Karijeru je započeo u Botafogu, iz kog je otišao u redove Olimpika iz Marseja. Nastavio je put oko sveta i zaigrao je Kaizer Čifse, Kruzeiro, Portugesu, Noroeste, Fast Klub, Vilsterman, nakon čega se vratio u Botafogo.

U dresu Brazila Žarzinjo je odigrao svoju prvu utakmicu sa 19 godina, 1964. kada je Brazil igrao protiv Portugala.

Žarzinjo (sredina)/Foto: EPA/JENS KALAENE

Najbolje takmičenje bilo mu je svakako Svetsko prvenstvo 1970. godine, kada je postigao gol na svim utakmicama, a ukupno je došao do brojke od sedam pogodaka.

Nakon kraja karijere „uplivao“ je u trenerske vode kada je 1988. preuzeo Al Vehdu, a nakon toga je vodio Kalamatu i Gabon.

Najveći trenerski uspeh mu je to što je prepoznao i preporučio Kruzeiru čuvenog „zubatog“ Ronalda koji je tada imao samo 14 godina.

Uspeo je da postigne gol i protiv Jugoslavije 1972. godine na turniru u Brazilu koji je odigran u Sao Paolu.

BONUS VIDEO Neverovatna greška golmana Borusije, primljen gol sa pola mogao bi da košta titule

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar