Milorad Vucelic i Ivica Iliev
Milorad Vučelić i Ivica Iliev Foto:Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Slučaj Asano ne prestaje da izaziva reakcije, a iznenadni odlazak reprezentativca Japana, ogolio je jedan od najvećih problema u srpskom fudbalu godinama unazad.

Plate igrača kasne, ugovori su praktično mrtvo slovo na papiru, a klubovi funkcionišu po principu „dođem ti“, što prolazi uglavnom kod domaćih fudbalera, koji se zarad čistih papira u budućnosti drže po strani, kako bi bez buke iskoristili šansu kad im se, i ako im se nekada ukaže šansa da odlaskom u inostranstvo, obezbede egzistenciju.

Osim toga, Asanov odlazak još jednom je na površinu izneo situaciju u fudbalskom klubu Partizan, koji se već dugo vremena nalazi u stanju totalnog organizacionog haosa.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon tirade koja se sručila na Asana od dojučerašnjih saigrača, koji su gotovo kao po komandi krenuli da ga javno napadaju zbog odlaska, optužujući ga da je saigrače i klub ostavio na cedilu, prethodnih dana konačno su počeli da se oglašavaju i oni kojima bi posao treblao da bude, da sa jasnim i nepobitnim činjenicama, razjasne svaku eventualnu nedoumicu.

Umesto toga smo dobili niz paušalnih tvrdnji, ličnih stavova i plasiranje lažnih informacija i poluinformacija.

Tako je prvi čovek kluba, Milorad Vučelić, između ostalog, navodeći datume o isplatama Takume Asana, bez dokaza o istim, izneo i tvrdnju da Japanac nije imao pravo da traži isplatu kovid plata u potpunosti.

„Asano sa tim samo u ovoj godini bi do sada dobio 240.000 evra. On je to zaradio, ja samo kažem da mu ne bi bila ugrožena egzistencija u Srbiji. On je spreman da nas tuži za kovid plate koje su umanjene i u Realu i u Interu i svuda. On je naplatio svoje igre i te kako. I po našim zakonima, on ne može da raskine ugovor jednostrano na ovaj način. Naročito jer nijednim aktom ni on ni advokati nisu rekli „ako ne platite, mi raskidamo ugovor“. A to upozorenje je nužno, to kažu i naši i FIFA propisi.“

Foto: Starsport

Problem sa pričom o smanjnju plata za 50 posto leži u činjenici, da na nju mora da pristane i sam fudbaler.

Kada su krenule glasine da će FIFA zbog pandemije narediti smanjenje plata igračima za 50 posto, direktor pravne službe FIFPro, organizacije za zaštitu prava igrača, Roj Vermer, je to demantovao i još početkom aprila prošle godine sve razjasnio.

„Svesni smo glasina koje kruže da je FIFA naredila smanjenje plata za 50 odsto. To je u potpunosti netačna informacija jer ni FIFA ni UEFA nikada neće narediti smanjivanje plata klubovima. Za sada su obe organizacije imale brojne i raznovrsne razgovore sa vlasnicima evropskih i svetskih klubova na temu prevazilaženja globalne krize. Konsenzus je postignut na način da bilo kakve promene u uslovima zapošljavanja i ugovora moraju da budu donete uz pristanak igrača ili predstavnika igrača i da neće biti jednostrano nametane“, rekao je tada Roj Vermer.

Dakle, potpuno je jasno da je za eventualno smanjenje plate u Partizanu, klub morao da ima i pristanak igrača, a i iz izjave samog Milorada Vučelića, koji kaže da Asano potražuje kompletne zarade i za taj period, očigledno tako nečega nije bilo.

Iako je prvi čovek Partizana najavio tužbu i rešenje pravnim sredstvima, bivši potpredsednik kluba, Vladimir Vuletić, koji je učestvovao u pregovorima prilikom dolaska Asana, smatra da je gotovo nemoguće da je Japanac napravio grešku.

„Avgusta 2019. godine predvodio sam pregovore sa Asanovim pravnim timom u vezi sa uslovima njegovog ugovora. Pedantnost i pravničnka minucioznost tog tima rezultirala je osmočasnovnim pregovorima, uspešno okončanim. Šansa da je Asano načinio pravni propust je na nivou statističke greške“, napisao je Vuletić.

Dodatnu neozbiljnost u čitav nastup Vučelića unosi i njegova konstatacija da je „ovo verovatno prevara u kojoj je učestvovao jedan strani klub, koji je s Asanom hteo da izbegne da plaća transfer Partizanu, i da je na taj način, da dobije više para, i on sam bio deo toga“.

Dakle, prvi čovek Partizana svoju argumentaciju u odbranu stavova kluba, zasniva na spekulacijama i nagađanjima, i sam nespreman da tvrdi bilo šta sa jasnim i nedvosmislenim činjenicama.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Da Vučelić nije jedini koji se našao u ulozi moraliste, svedoči i slučaj Ivice Ilieva.

Nekadašnji sportski direktor Partizana koji je učestvovao u dovođenju brojnih igrača u klub, bio je brutalan u javnim istupima.

PROČITAJTE JOŠ

„To je bezobrazno i podmuklo ponašanje jednog profesionalca“ bez pardona je ispalio Iliev.

On je istakao i da se sam nalazio u sličnim neprilikama.

„Kao igrač sam prošao kroz nekoliko zemalja i često se dešavalo da bude sličnih problema, čak i u vreme kada je finansijska situacija bila znatno bolja od aktuelne, ali to ne može da bude opravdanje za ovo“, izjavio je Iliev.

Međutim, njegov dojučerašnji saradnik, Vladimir Vuletić, izneo je zanimljive detalje njegovog rastanka sa Partizanom, kada je Iliev bio igrač.

Vuletić je na svom profilu podelio tvit u kome se navodi da Iliev 2004. godine nije hteo da produži ugovor sa Partizanom i da je bio suspendovan i otišao u Mesinu kao slobodan igrač.

Dodaje se i da je u leto 2011. potpisao za Vislu, a Partizan opet ništa nije zaradio od tog transfera.

Vuletić je neko ko je godinama imao priliku da sarađuje sa Ivicom Ilievim, i verovatno bolje od mnogih poznaje nekadašnjeg igrača Partizana, pa je teško poverovati da bi tek tako prenosio neproverene informacije.

Ono što je zajednički imenilac čitave priče jesu horski napadi na Asana, kako od strane bivših i sadašnjih funkcionera, tako i od strane brojnih igrača koji deluju kao nevešti pokušaj da se skrene pažnja sa sveopšteg rasula u kojem se Partizan nalazi.

Kako god bilo, ako su iz kluba zaista pokrenuli sudski postupak, sve će vrlo brzo biti razjašnjeno, pa će se i dileme ko je kriv, a ko nevin brzo razrešiti.

A ako pravda bude na strani japanskog fudbalera, postavlje se pitanje, da li će još jedan fijasko u nizu biti dovoljan da trenutno rukovodstvo konačno smogne snage i nađe trunku obraza i napusti klub koji su doveli na ivicu propasti.

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare