EPA-EFE/PETER SCHNEIDER

U sudaru dve odbrane slabe za Ligu šampiona, pobedila je ona srećnija.

Fudbaleri Jang Bojsa pobedili su Crvenu zvezdu sa 2:0 u meču petog kola grupe G u Ligi šampiona i otišli su crveno-belima na tri boda prednosti pred poslednje, šesto kolo.

Zvezda u poslednjem kolu dočekuje Mančester siti, dok Jang Bojs igra sa Lajpcigom i da li iko više veruje da ovakva Zvezda može da napravi senzaciju protiv Sitija? Teška priča.

Pobedila je u Bernu ona ekipa koja je znala da iskoristi svoje šanse što Zvezda nije umela, ili preciznije reći to nije umeo Šerif Endiaje.

PROČITAJTE JOŠ:

Mogu ljudi iz uprave kluba da ga brane koliko hoće, da je fudbalski pismen, da se gradi i prosleđuje loptu smisleno, čovek jednostavno ne vredi novca koji je dat za njega.

Ako ne može da trese mreže ni u Superligi, nije jasno kako to može da radi u Ligi šampiona gde je sam mogao da promeni tok meča u Bernu tek što je on počeo.

Čak su se i kolege Švajcarci pored smejali šta je promašio u prvih pet, šest minuta, što je kažnjeno samo koji minut kasnije – jer to je Liga šampiona.

Ono takmičenje koje Zvezda za sada ne zaslužuje. Ono tužnije je što ne zaslužuje ni Ligu Evrope jer je Jang Bojs možda imao sreće, ali je bar svoje šanse iskoristio.

Kao što je nekad radila Zvezda predvođena Vladanom Milojevićem. Nije uvek bila bolji tim na papiru, ali je znala da pobedi i bolje od sebe. Ova Zvezda danas je izgleda otišla korak ili dva unazad.

Young Boys Bern vs Crvena Zvezda Foto:EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Omri Glazer – Kod drugog gola je verovatno mogao bolje da reaguje, ali može možda da mu se oprosti jer ga je Dragović markirao i nije bio siguran hoće li njegov kapiten da zakači loptu koja mu je išla ka mreži. Kod prvog gola nije imao šta da uradi jer ni Nedeljković nije znao kad ga je lopta pogodila i otišla u mrežu. Pred poslednjih petnaest minuta je zaustavio jedan solidan šut Jang Bojsa. Odbranio je i udarac Čaive i uradio je koliko je do njega, ali ne neko preveliko čudo – 6.

Aleksandar Dragović – Lepo je pokrio centaršut igrača Jang Bojsa posle greške Đige u predaji lopte. Moglo je da bude opasno u 13. minutu po Zvezdu. Davao je sigurnost koliko je mogao, ali je po svoj prilici bio u pravu kad je rekao da ovaj tim jednostavno nije za Ligu šampiona. Pored njegove noge je prošao Blumov šut, ali to je ono što i može i ne može da se blokira. Nije alibi, odigrao je korektno i u drugom poluvremenu, ali tek toliko da ostane 2:0 jer je Nsame imao još jednu veoma opasnu šansu glavom – 6.

Naser Điga – Ako se izuzme rano i pogrešno dodavanje, nije imao nekih grešaka koje bodu oči u prvih pola sata igre. Presekao je nekoliko lopti, dok je Dragović dobijao masu vazdušnih duela. I kad je kapiten odlazio napred Điga je ostajao pozadi kao poslednji u odbrani. Blokirao je udarac u 81. minutu kada je Ugrinić šutirao – 6.

Kosta Nedeljković – On je na kraju bio taj od kog se lopta odbila u mrežu Omrija Glazera, mada je u prvih petnaestak minuta sasvim pristojno pratio igrače koje je čuvao u direktnim duelima. Posle 38 minuta igre mogao je opet da zatrese svoju mrežu i srećom po Zvezdu, lopta je otišla pored gola. Nije delovalo da ga je poremetio autogol, ali niti je išao široko napred, niti je pozadi bio „terminator“ kakav bi mogao da postane vremenom – 5,5.

Young Boys Bern vs Crvena Zvezda Foto:EPA-EFE/PETER SCHNEIDER

Milan Rodić – Pretrčao ga je Mešak Elija u 21. minutu kao da ga nema na desnoj strani i posledica je bio centaršut posle kog se tresla prečka Glazerovog gola. Sa strane na kojoj on treba da caruje došao je drugi gol Jang Bojsa, a i nije ispratio Eliju u 36. minutu kada je moglo da bude opasno. Imao je početkom drugog dela jedan centaršut koji nije pronašao metu mada nije bio tako loš – 6.

Srđan Mijailović – Nije bio toliko primetan u prvih pola sata igre, ali je bilo evidentno da u nekim momentima dovodi posmatrače u konfuziju jer ne zante da li je krenuo da udvaja igrača Jang Bojsa, ili pokriva prostor i onda je tako mogao da zbuni saigrače. Nije uradio ono zbog čega je trebalo da se podrži Baharov izbor da ide malo opreznije i na papiru čvršće na poziciji zadnjeg veznog, ali nije ni kiksnuo za gol. Doduše, ako je to merilo… – 5,5.

In Bom Hvang – Nekoliko dobrih dodavanja u prvih 25 minuta nije bilo dovoljno da se napravi razlika. Nije zaustavio akciju pre gola koji je postigao Blum u 29. minutu, pa ostaje pitanje da li je mogao da bude nešto agresivniji i čvršći i duelu koji je prethodio dodavanju. U 40. minutu je povukao loptu i sa ruba šesnaesterca pucao preko gola. U 57. minutu je pogodio stativu iz prodora, dok je u 83. naterao Račopija da izbije loptu u korner. Za novac koji je plaćen – 5,5.

Young Boys Bern vs Crvena Zvezda Foto:EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Marko Stamenić – Kao da je od starta na teren izašao drugačiji igrač od onog koji je bio u prethodna dva meseca. Bio je u prvih dvadesetak minuta skoncentrisan, konstantno je okretao glavu na jednu ili drugu stranu da mu neko ne bi promakao i u nekim situacijama je pokrivao istovremeno i Niasea i Garsiju. Neke lopte je presekao i generalno bio solidan. Njegova izmena posle nepunih sat vremena igre nije bila toliko posledica loše igre koliko želje Baraka Bahara da krene ofanzivnije napred – 6.

Osman Bukari – Imao je šansu odmah u šestom minutu kada je dobio pas kroz odbranu na desnoj strani i šutirao je preko gola. Iz slične situacije, bar se tako učinilo onako na prvu, dao je gol Švajcarcima. Lako je zaustavljen u kontri u 20. minutu kad je probao da proda kontakt. Onda je u 24. imao čist zicer i sve vreme ovog sveta da obiđe golmana Jang Bojsa i izgubio je loptu. Dobro je proigrao Mijatovića u 61. minutu, onda i Krasoa u 63, ali nije uspeo da se upiše u asistente – 6,5.

Mirko Ivanić – Dobro je uposlio Endiajea glavom u ranoj fazi meča posle greške Antonija Račopija, ali Endiaje to nije kaznio. Probao je da šutira u 45. minutu sa oko 17, 18 metara, izblokiran je, a njegov učinak je ostao pomalo bled jer ni u odbrani kod drugog gola Švajcaraca, ni u napadu nije bio dovoljno konkretan. Dobio je jak udarac u 54. minutu i morao je van terena, a ubrzo je izašao i iz igre – 5,5.

Young Boys Bern vs Crvena Zvezda Foto:Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Šerif Endiaje – Već u trećem minutu je propustio zicer šansu koju napadač ne može da propušta. Peti minut druga velika šansa i opet promašaj, imao je sve vreme da se namesti, bar kad govorimo o tome koliko treba napadačima. Već drugi ozbiljan minus. Da kad ne ide, pokazalo se i do kraja poluvremena jer mu ništa nije polazilo od ruke. Zato je zamenjen u poluvremenu, a ako se ne desi neko čudo, deluje da je vreme da bude zamenjen i za stalno – 5.

Jovan Mijatović – Ušao je od starta drugog dela umesto Endiajea. Mogao je, možda ne da se proslavi, ali bar da se pokaže u 60. minutu kada mu je Bukari poslao loptu sa desne strane posle pasa Hvanga. Morao i Jovan bolje. Do kraja utakmice nije bio u nešto mnogo prilika iz kojih je mogao da zapreti opasnije – 6.

Žan-Filip Kraso – Ušao je u drugom poluvremenu umesto povređenog Ivanića. Imao je šansu da u 63. minutu vrati svoj tim u igru i promašio je zicer pored golmamna koji je istrčao napred. Čuvar mreže Jang Bojsa kao da je iztazivao stravu u igračima Zvezde, niko nije mogao da ga probije. Našao se u prilici i u 65. minutu kada nije dobro iskontrolisao loptu posle pasa Bukarija 5,5.

PROČITAJTE JOŠ:

Vladimir Lučić – Ušao je umesto Marka Stamenića i malo pogurao Zvezdu napred, ali bez pravog efekta. Imao je jedan šut pored stative i loše uklizavanje u prvih desetak minuta otkako je ušao na teren. To loše uklizavanje otvorilo je prostor za šut Elije u 64. minutu. Imao je i posle nekoliko napada ali nije bio dovoljno ubojit – 6.

Aleksandar Katai – Osim jednog šuta sa leve strane iskosa, nije imao baš mnogo prostora da pokaže nešto epohalno, pa nema potrebe da bude ocenjen, isto kao i Kanga koji je zamenio Hvanga.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare