Foto: Marco Alpozzi/LaPresse via AP

Kao da nešto ne funcioniše...

Dušan Vlahović već pet godina igra u Italiji, koja mu očigledno prija, ali mu u Juventusu ne cvetaju sve ruže, pre svega zbog diskutabilnog odnosa sa trenerom Masimilijanom Alegrijem.

Još pre početka sezone bilo je jasno da će „stara dama“ propustiti evropska takmičenja zbog kazni koje je dobila od UEFA, pa je fokus tima samo na Seriji A i što boljem rezultatu, kako bi sledeće godine opet mogla da se zaigra Liga šampiona.

Dušan Vlahović je od početka sezone na šest nastupa (jednom ulazio sa klupe) upisao četiri gola i jednu asistenciju, pa se čini da se polako, ali sigurno vraća u prepoznatljivu formu.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, trener Masimilijano Alegri ga je kritikovao nakon poraza od Sasuola (4:2) za vikend, a onda ga nije uvrstio među startnih 11 protiv Lečea, tri dana kasnije.

„Imao je Vlahović nekoliko važnih situacija, ali ih nije iskoristio. Nije bio baš dobar nekoliko dana u nedelji. Sve u svemu, meč nije bio dobar, ali na opštem nivou“, rekao je Alegri posle meča sa Sasuolom.

U italijanskim medijima je to aktiviralo alarm, pa se pisalo o nezadovoljstvu Srbina.

„U 76. minutu meča Sasulo – Juventus, dok su belo-crni gubili sa 2:1, Alegri je rešio da izvrši izmenu u napadu, Vlahovića je pozvao na klupu, a ušao je Mojze Kin. Neočekivna zamena je dovela do burnog rezultata, Srbin nije dobro prihvatio izmenu i odmah je pokazao da je njome nezadovoljan“, piše između ostalog u italijanskim medijima.

Masimilijano Alegri
Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Protiv Lečea i Vlahović i Kostić su ostali na klupi, sve do samog kraja meča. Filip Kostić je šansu dobio od 72. minuta, dok je Dušan Vlahović na teren ušao u 78. minutu, i to posle više od 15 minuta čekanja kraj aut-linije, pošto je Alegri konstantno odlagao da ga uvede u igru. Svakako čudna odluka Alegrija, pogotovo jer je Vlahović možda i najbolji igrač Juventusa od početka sezone.

Vlahović je odlučio da reaguje, pa je preko društvenih mreža poslao (ne)skrivenu poruku Alegriju. Objavio je fotografiju na Instagramu uz poruku koja je jasno adresirana na situaciju u kojoj se nalazi:

„Uvek se bori, nikada se ne predaj“, poručio je Vlahović.

Uz to je objavio i „stori“ na kom sedi na klupi Juventusa, pa je poruka i više nego jasna.

View this post on Instagram

A post shared by DV9 (@vlahovicdusan)

Sve u svemu, Vlahović i Alegri imaju čudan odnos, u kom je trener nekada prvi spreman da ga pohvali, ali ujedno ne štedi kritike, koje se nekada čine kao potpuno bespotrebne, jer neke stvari treba da se kažu i iza zatvorenih vrata.

Nije ovo prvi put da Alegri ume da krivi Vlahovića za neki neuspeh, te da mu skraćuje minutažu, iako je dobro poznato da je napadačima potreban kontinuitet kako bi pokazali sve što znaju.

I prošle sezone Alegri je imao neke neshvatljive poteze i odluke kada je Vlahović u pitanju, pa ni Srbin nije imao sezonu kakva se možda očekivala od njega – postigao je tek 10 golova u prvenstvu uz samo dve asistencije.

PROČITAJTE JOŠ:

Bilo je primetno da se Vlahović muči, problem su pravile i povrede, ali i Alegri, koji mu nije uvek davao dovoljno prostora.

Takođe, Juventusov problem jeste i to što jednostavno više nema mnogo zvezda u timu, a trener i čelnici se ni tokom leta nisu baš mnogo potrduili da ga pojačaju. Vlahović pored sebe praktično nema zvezdu ili nekog vezistu vrhunske klase, koji bi mu namestio više golova.

Bilo je ovog leta i priča da će Vlahović napustiti Juventus, što se ipak nije desilo, ali nema sumnje da će i u narednim prelaznim rokovima biti meta velikana. Intenzivno se pričalo o njegovom prelasku u Čelsi, koji već mesecima ne uspeva da podigne efikasnost, pa bi Vlahović možda već na zimu bio idealno rešenje. Bajern je takođe bio zainteresovan, ali je on rešio pitanje napadača sa Harijem Kejnom, dok je PSŽ doveo Randala Kolo-Muanija.

Dušan Vlahović Foto:Jonathan Moscrop / Zuma Press / Profimedia

Veoma je moguće da će pored Čelsija još nekoliko klubova da se uključi u priču oko dovođenja Vlahovića, pogotovo ako Alegri bude nastavio da ga ostavlja na klupi.

Međutim, ni Alegirjeva pozicija nije sigurna, s obzirom da se i prošle sezone pričalo o njegovom potencijalnom otkazu, ali je ipak dobio poverenje uprave. Ako rezultati izostanu ove sezone, te Juventusu izmaknu trofeji i prolaz u Ligu šampiona, teško da će Alegri ostati na klupi, a Vlahovićeva sudbina se možda reši već u zimskom prelaznom roku.

Od dolaska u Juventus, srpski napadač jeste pokazao da je klasa, ali izgleda da još nije na svom maksimumu. Pred njim je težak i naporan rad, nema sumnje da je gladan golova i uspeha, kao i dokazivanja na najvećoj evropskoj sceni. Može se reći da je pored svega lepog, Dušan u „staroj dami“ imao i trenutke u kojima je patio, sigurno da želi još veću minutažu, a preduslov za to jeste da ga zaobiđu povrede.