Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

"Žuta podmornica" ruši velikane.

Pred početak svake prvenstvene trke, Viljareal se uvek svrstava u grupu timova koji će se boriti za četvrto mesto i plasman u Ligu šampiona u Španiji. I tako već godinama.

Viljareal tokom prvenstvene trke odigra dosta sjajnih mečeva, ali često ume da kiksne i još uvek ne uspeva dapostane konkurent u borbi za titulu.

POČITAJTE JOŠ

Međutim, kada krenu evropska takmičenja i kada krenu utakmice na biti ili ne biti, Viljareal postaje ubica velikana.

Nije bio među glavnim kandidatima da osvoji Ligu Evrope prošele sezone, ali kada je došao u situaciju da se bori za trofej na pleća položio veliki Mančester junajted.

Time je kupljena karta za Ligu šampiona, ali ponovo niko nije davao prevelike šanse „žutoj podmornici“.

Solidan žreb i plasman u osminu finala u grupi sa pomenutim Junajtedom, Atalantom i Jang Bojsom smatran je za krajnji domet ovog tima.

Pogotovo jer ih je žreb spojio sa trofeja gladnim Juventusom.

Tada je na scenu stupio Unaj Emeri, majstor za eliminacionu fazu i bajka je mogla da počne.

Juventus je krenuo silovito u prvom meču u Španiji, ali je Viljareal preuzeo kontrolu i na kraju sa 1:1 otišao u Torino.

Otišao je Vilajreal na revanš Lige šampiona protiv Juventusa u grotlo „AlijanC Arene“ u Torinu bez neke opipljive prednosti u rezultatu i sa oreolom autsajdera, ali je na kraju došao do spektakularne pobede i izbaco italijanskog velikana.

Foto: TANJUG/AP Photo/Antonio Calanni

Delovalo je u većem delu meča da je Viljareal podređen tim, koji se grčevito brani čeka produžetke ili penale, ali ako se izumu dve-tri situacije u kojima je domaći tim bio opasan, španski tim je uradio ono što je želeo.

Prigrlio je ulogu autsajdera, prepustio inicijativu protivniku i prihvatio određene rizike koji uz to idu i čekao svoju šansu da zada konačan udarac Juventusu. I kada je delovalo da meč ide ka produžecima, sevnula je kontra koja je iznedrila penal, a onda je usledio brodolom – „žuta podmornica“ je torpedovala brod Juventusa na dno i nastavila svoj put ka završnici Lige šampiona.

Ako je protiv Juventusa bilo spektakularno, potiv Bajerna je bilo maestralno.

Ohrabren prethodnom pobedom i činjenicom da je otpisan, Viljareal je održao čas fudbala Bajernu.

Pobeda od 1:0 i nekoliko promašenih šansi protiv nemoćnih Bavaraca zadivile su svet.

Sve je kulminiralo u revanšu kada se Vilareal uspešno branio, a potpom i nakon primljenog gola sačuvao mir da bi Čukuveze u finišu postigao gol i izazvao erupciju.

Foto: EPA-EFE/BIEL ALINO

I ne samo sjajne igre, ova sezona je iznedrila i nove heroje. Pored prošlogišnjih Toresa i Morena, Viljareal je dobio sjajnog napadača u liku Dandžume, a briljira i iskusni Kokelan.

Rulji je postao noćna mora za napadače na golu, a Albiol igra kao da je mladić, a ne igrač na kraju karijere.

Nivo se podiže, prepreke su sve teže, a po svemu sudeći ih u narednoj rundi čeka Liverpul.

Ovaj tim je pokazao da se nikoga ne plaši, zato više neće biti iznenađenje ako se ova bajka nastavi i posle polufinala.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar