Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Majstor za kup takmičenja nastavlja da živi svoj san.

Kada su u Nionu kuglice na žrebu četvrtfinala Lige šampiona spojile Viljareal i Bajern, malo ko je osim tvrdokornih navijača španskog kluba verovao u neko iznenađenje.

Posle odigranog dvomeča i dramatične završnice meča na „Alijanc areni“, Viljareal je napravio veliku senzaciju i to kao tim koji je sve ukupno pokazao više od rivala.

PROČITAJTE JOŠ

Nije to bila ni puka sreća, ni silni rpomašaji Bajerna i slučajni golovi „žute podmornice“ kako ovično biva u sudaru dva tima sa velikog razlikom u kvalitetu, već doktorska disertacija Unaja Emerija koji je potpuno nadigrao moćnog bavarskog giganta.

Naročito u prvom meču kada je na sastavne komade taktički razbio mladog kolegu Julijana Nagelsmana i sa svojim timom domnirao na terenu.

Ni to mnogima njie bilo dovoljno da veruju u ovaj tim, jer se očekivala Bajernova rapsodija i preokret, koje na kraju nije bilo ni u naznakama. Samo ples momaka u žutom u ritmu tišine zabezeknutih Bajernovih navijača.

Unaj je tako još jednom pokazao da će ga istorija pamtiti po taktičkim minijaturama i majstorstvu da sa ekipom dominira u kup sistemu čak i protiv mnogo jačih rivala.

Kup sistem u kojem se igra završnica Lige šampiona upravo daje šansu ekipama kao što je Viljareal da u dva meča iskoriste svoje prilike i naprave iznenađenje. Pogotovo sada, kada gol u gostima više ne važi.

Karijera sjajnog Španca prožeta je vrhunskim rezultatima u ovakvom sistemu takmičenja.

Unai je osvojio četiri Lige Evrope i još jednom igrao finale i sada ide ka svom najvećem uspehu u karijeri.

Foto: TANJUG/AP Photo/Antonio Calanni

Za ligaški sistem, nedostaje mu možda sposobnost da sagleda širu sliku, umeće da „rukuje“ zvezdama neophodnim za trke na duge staze i kvalitetniji roster, ali mu u sistemu u kojem jedan gol može da napravi razliku izgleda nema ravnog.

Takav kakav jeste, Emeri je majstor detalja, opsesivno posvećen analizi svake moguće taktičke sekvence u pokušaju da je primeni ili razbije kod rivala i na nivou kup takmičenja, to mu je donelo ogromne benefite. Znao je da se posveti i prilagodi rivalu i da iskoristi sve što mu se u tom duelu pruža.

Sa Seviljom je tri puta osvoji Ligu Evrope i da kasnije to ponovi jednom i sa sadašnjim klubom. Uspeo je i Arsenal da dovede do finala tog takmičenja, a iako je trpeo kritike zbog poraza u finalu, ispostaviće se da je to bio najveći uspeh u Evropi londonskog kluba poslednjih desetak godina.

Način na koji je ove godine stigao do polufinala, daje mu pravo da se nada odlasku do kraja i podizanju „ušatog“, trofeja koji je fudbalski sveti gral.

Prvo je eliminisan Juventus, italijanski gigant, da bi potom pao i Bajern. Kako se bliži završnica, biće još teće jer po svemu sudeći sledi dvoboj sa Liverpulom.

Ali, igre u Ligi šampiona, sposobnost da do detalja prouči protivnika, daju Emeriju i njegovim pulenima pravo na nadu.

Ekipa zna kako se osvajaju trofeji, većina ovih igrača je bila tu pre dve sezone kada je u finalu Lige Evrope srušen Mančester junajted i biće maksimalno spremna i našpanovana da napravi veliki problem i iskoristi svoje prilike.

BONUS VIDEO Skandal: Tadića pogodili časom piva u glavu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar