Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ivan Vukomanović prošle nedelje "pogodio je u srž" najavljujući večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana u slaboj Superligi, a sada je za Nova.rs analizirao i aktuelnu situaciju u srpskom fudbalu.

PROČITAJTE JOŠ

Nekadašnji fubaler i bivši trener Standarda iz Liježa, Slovana iz Bratislave i Apolona iz Limasola, trenutno uživa u odmoru u Istri, ali prati aktuelnu situaciju u srpskom fudbalu.

Pre nedelju dana, bio je direktan u razgovoru za „Danas“, kada se zapitao koliko je smisleno dizati euforiju oko pobedničkih nizova Crvene zvezde i Partizana, u ovakvoj ligi koja je opet na udaru UEFA zbog sumnji u nameštanje.

Liga je preglomazna, šest klubova se bori za opstanak i tu se otvara prostor za brojne kalkulacije i mahinacije, pa smo svedoci sveopšteg cirkusa u završnici prvenstva, kada se juri opstanak.

Veliki intervju sa Vukomanovićem moći ćete da pročitate u sredu na portalu Nova.rs, Ivan se, bez želje da u bilo koga upire prstom ili nešto prejudicira, osvrnuo na brojne anomalije u našem fudbalu.

Napravio je poređenje sa belgijskim sistemom, upravo u Belgiji se školovao i zna kako je tamo postavljen temelj za reprezentaciju koja nema više talenata od Srbije, ali je sada prva na FIFA rang listi.

U jednom delu intervjua, dotakli smo se i imena Nemanje Vidića. Vukomanovića vezuje poreklo iz Užica, igrali su zajedno za Crvenu zvezdu, ali Ivan ne smatra da će Vidić imati smelosti da skoči u domaći mulj, iako je dao nadu mnogima svojim saopštenjem da će se latiti pakleno teškog posla.

„Smatram da on neće imati želju da se pojavi i da to radi, jer on zna, nije lud, jako je pametan momak i zna kako stvari funkcionišu u Srbiji, zna kakav je uticaj politike i ostalih struktura na FSS i klubove i fudbal, mislim da neće želeti da on okalja sebe i ime svoje. Moraju mnoge stvari da se promene i da se sklopi velika grupa pametnih ljudi koja će želeti dobro srpskom fudbalu. Možda u toj nekoj priči… Ali mislim da do tada neće imati želju da se pojavi ovde. Ne verujem da će sutra neki političar da ga zove i da ga moli, on je pametan i zna kako stvari funkcionišu na zapadu, bio je kapiten najvećeg kluba na svetu, o čemu da pričamo dalje. Zna kako funkcioniše klub kao privatna firma, koja treba da bude profitabilna, on kad bi se pojavio dešavali bi se veliki rezovi, a to je jako diskutabilno u takvom sistemu i takvoj državi. Verovatno ne želi da se upušta u sve to, to je moje mišljenje. Ako ima želju da uđe u srpski fudbal, sve najbolje – čestitamo. Neko sa takvim imenom i imidžom je odlučio da uđe u taj mulj, da popravi sve to. Ali to su promene koje zahtevaju ogromne rezove, od vrha FSS do lokalnih saveza, regionalnih, trenerske, sudijske organizacije, Zajednice superligaša, klubova, statuta klubova… To su ogromne stvari. Mislim da svako pametan ko je bio preko i ima sređen život negde, jako teško se u to upušta. Jako ga cenim i volim, poštujem, igrali smo zajedno u Zvezdi, ako uđe u to, nadam se da će se samo okružiti pametnim ljudima“, kaže Vukomanović za Nova.rs.

Foto: EPA/ALBA VIGARAY

On smatra da je reprezentacija ogledalo svega što se radi u domaćem fudbalu od mlađih kategorija do superligaškog fudbala, pa je potrebna i sistemska promena, a ne samo da se oslanjamo na Piksijev elan, ime i „kredit“ koji ima u javnosti.

„Ako se neke stvari ne promene, neće nama pomoći ni pet Piksija, on je veliki majstor i ja ga obožavam, imao sam na vratima njegov poster u prirodnoj veličini i ja kad sam bio mlad i kad sam maštao o Zvezdi, ali to će biti samo jedna evaluacija koja će biti mučenje, gde nikad nećete moći da pretendujete na evropski krem i vrhunski rezultat. Stvorila se retorika ‘samo da se plasiramo na Svetsko prvenstvo.’ Došli smo do toga da pričamo ‘samo da se plasiramo na veliki turnir’. Ne možemo sebe zvati silom ako je san da odemo na Evropsko prvenstvo. Onaj EP 2000. ne možemo da računamo, to je bila Jugoslavija. Mi kao Srbija nikad nismo bili na Evropskom prvenstvu. Bili smo tri puta na Svetskom prvenstvu, ispali iz grupe. To je realnost i to treba da se FSS bazira na tome da se to promeni. Ne možemo onda da čekamo da upiremo prstom jedni u druge, ko je kriv što nismo otišli na prvenstvo. Moramo prvo da priznamo sebi da imamo problem, kad to uradimo, krećemo da rešavamo. Ali mislim da fudbalska Srbija ne želi da prizna da ima taj problem“, naveo je Vukomanović.

On je ispričao i kako se Belgija suočila sa brojnim problemima, kako su tamošnji mediji ispratili skandale u Srbiji i na šta možemo da se ugledamo, kako bi srpski fudbal ispunio bar deo svog velikog potencijala, koji se guši u društvenim i političkim anomalijama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare