Veljko Birmačević: Foto: EPA-EFE/Andreas Hillergren SWEDEN OUT

Na hladnom evropskom severu, odigrava se vruća fudblaska priča. Švedski Malme nezadrživo hrli ka Ligi šampiona.

Posle pobede od 2:0 protiv bugarskog Ludogoreca, Malmeu treba još jedan dobar meč da se nađu među evropskom fudbalskom elitom.

A jedan od glavnih junaka ove fudbalske priče je srpski fudbaler Veljko Birmančević koji je od trenutka kada je kročio na skandinavsko tlo, krenuo da demonstrira svoj raskošan talenat, koji je u Srbiji ostao gotovo neprimećen.

PROČITAJTE JOŠ

U Švedskoj je zato glavna tema svih fudbalskih priča.

U dresu Malmea je do sada odigrao 19 utakmica i postigao je devet golova, a zabeležio je i tri asistencije.

Ludogorecu je u prvom meču jednom zatresao mrežu, a u prethodnoj rundi kvlaifikacija za Ligu šampiona je protiv Glazgov Rendžersa postigao gol i dodao dve asistencije, a bio je strelac i protiv Helsinkija.

Birmančević iz meča u meč podiže standarde u svojoj igri i sve je izvesnije da ćemo ga gledati u Ligi šampiona. Ako to i ne bude sa Malmeom, sa ovim partijama je već probudio interesovanje klubova iz najjačih liga, tako da nije pitanje da li će, već kada će zaigrati sa evropskom elitom.

Mogao je da bude ista takva priča i u dresu nekog od srpskih velikana, ali mu ovde nisu dovoljno verovali.

Birmančević je još kao dete, sa 12 godina obukao dres Partizana i svoj rodni Šabac zamenio srpskom prestonicom.

Već tada je bilo jasno kakav je talenat u pitanju. Brzina, pregled igre i sjajan dribling koji je znao da koristi sa velikom sportskom drskošću, gurnuli su ga u prvi plan najtelantovanijih mladih fudbalera u Srbiji.

Možda mu je ta drskost i bila problem donekle, jer je znao i da pretera i da dribla i kad treba i kad ne treba ponekad zaboravljajući da ima saigrače. Ali, talenta je bio tu.

Kako to obično ide u Partizanu, čim je stasao odmah je prebačenu Teleoptik da se sprema za prvi tim.

Nakon dve godine i samo tri utakmice u prvom timu, 2016. godine Birmančević odlazi na pozajmicu u Rad, pa zatim u Čukarički.

 

Posle godinu dana na Banovom brdu, odluuju da otkupe njegov ugovor, a u Partizanu se nisu mnogo buniili, niti pokušavali da ga zadrže.

Odmah po potpisu ugovora, Birmančević je u evropskom nastupu Čukaričkom protiv Urte iz Jermenije postigao gol i asistenciju i skrenuo pažnju na sebe vanserisjkim driblinzima. Nastavio je to da radi cele sezone i definitvno pokazao da ga je samo trebalo istrpeti.

Kada ga već Partiza nije želeo, pojavila se i priča da bi mogao na drugu stranu kod najvećeg rivala – Crvene zvezde. Dugo se pisalo o mogućem transferu, a stvar je dodatno podgrejala i njegova izjava da je veliki navijač Crvene zvezde i da ponekad ide da gleda njene utakmice.

„Zvezda je moj dečački san, navijač sam kluba sa ‘Marakane’! Sada sam u svetu fudbalskog profesionalizma, šta je najbolje odlučiće menadžeri i Čukarički, čiji sam član. Sa moje strane, nemam nikakvu dilemu i apsolutno sam za prelazak u Crvenu zvezdu“, rekao je svojevremeno Birmančević

 

Ipak, Zvezdan Terzić je izašao u javnost i stavio do znanja da o tome nema šta da se priča.

„Birmančević je sjajan igrač, ali je nastupao za prvi tim Partizana. Nećemo ponovo o tome“, rekao je prvi čovek šampiona Srbije. Da li je to bila želja da se izbegne negativna rekacija navijača, ili nešto drugo, tek Birmančević je u tri utakmice koliko je igrao u prvom timu Partitana proveo sam 61 minut na terenu, ali je izgleda i to bilo dovoljno da ga u Zvezdi ne razmatraju ozbiljno.

Bilo, kako bilo, proveo je još jednu polusezonu u Čukaričkom i vogo proleća krenuo put Švedske. Ekipa sa Banovog brda je za njegov transfer dobila milion evra, ali je gotovo izvesno da će Malme na njegovim igrama ozbiljno profitirati. I na terenu i od budućeg transfera.

Birmančevićevu vrednost sajt Transfermakt procenjuje na 1,7 miliona evra.

Tek su mu 23 godine, ali je konačno pronašao sredinu gde će demonstirati svoj raskošni talenat, a na struci u dva naša najveća kluba je da procene zašto im je ovakav biser izmakao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar