Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Liverpul i Mančester junajted, dva kluba sa najvećim brojem titula u engleskom fudbalu, predložili su radikalne promene u ostrvskom fudbalu.

„Projekat šire slike“, kako je nazvan, imao bi pre svega uticaja na to kako bi se klubovi u elitnoj i ostalim ligama finansirali, ali čini se da će naići na veliki broj protivnika.

PROČITAJTE JOŠ:

Premijer liga smatra da bi predlog mogao da ima „štetne posledice na fudbal“.

PROČITAJTE JOŠ: Fudbalski paradoks za glavobolju Srbije

Među stavkama koje se ističu u pomenutom predlogu je smanjenje broja klubova sa 20 na 18, zatim ukidanje Komjuniti Šilda i Liga kupa.

To bi smanilo broj mečeva i rasteretilo igrače koji su u obavezi da tokom sezone igraju prevelik broj utakmica, čime povećavaju mogućnost povrede.

Predlog ima podršku predsednika Engleske fudbalske lige (EFL) Rika Perija, nekadašnjeg izvršnog direktora Liverpula, ali očigledno ne i čelnika Premijer lige, koji su razočarani i smatraju da je predlog Liverpula i Junajteda koncentrisan na njihove uske interese.

Ono što čini predlog teško prihvatljivim je što predlagači traže specijalan status za devet klubova koji su najduže u Premijer ligi, „veliku šestork“ koje uz Liverpul i Junajted čine i Mančester siti, Totenhem, Arsenal i Čelsi, te Everton, Vest Hem i Sautempton.

Prilikom svakog odlučivanja, šest od devet klubova mora da glasa „za“ da bi se bilo šta promenilo.

Pitanje je koliko bi to bilo dobro za Everton, Vest Hem i Sautempton, koji nemaju istu moć kao klubovi „velike šestorke“.

Trenutno glasa svih 20 klubova, a za promenu je potrebno 14 glasova.

Pored toga, predlog je i da 16-plasirani tim na kraju sezone u ligi od 18. klubova ide u plej-of Čempionšipa, umesto ekipe koja je šesta u tom rangu.

Ostali predlozi tiču se strukture finansiranja i traži se kompenzacija EFL, dakle klubovima Čempionšipa, Lige 1 i Lige 2, od 350 miliona funti, kako bi im se pomoglo u periodu koronavirusa.

Traži se i da Premijer liga isplaćuje četvrtinu zarade na godišnjem nivou Engleskoj fudbalskoj ligi.

Iza predloga stoji „Fenvej grupa“, vlasnici prvaka Liverpula. Jasno je da bi to svu moć koncentrisalo u ruke grupe zaštićenih klubova i teško je videti na koji način bi to u sportskom smislu pomoglo ostalim klubovima.

„Ovo je verovatno najveća ideja još od formiranja Premijer lige. Što se tiče izjednačavanja uloga za sve i obezbeđivanja finansijske strukture u piramidi, za nas je ovo veoma privlačna ponuda“, rekao je predsednik EFL Rik Peri.

Kako god bilo, trenutna informacija je da je većina klubova u Premijer ligi, onih koji ne stoje iza predloga, protiv svega, naročito toga da se smanji broj klubova na 18.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram