Foto: EPA-EFE/Stian Lysberg Solum

Potpuno spektakularan tekst o Srbiji i fudbalu osvanuo je u škotskom Heraldu, iz pera Džejmsa Morgana.

Autor je sasvim izvesno imao pomoć sa ovih prostora, pošto je naveo podatke koji ne mogu baš sami da pređu granicu.

I sve to u vezi sa predstojećom utakmicom finala baraža za plasman na Evropsko prvenstvo, između Srbije i Škotske.

Meč je zakazan za 12. novembar, ali se miris te utakmice već oseća…

„Sujeverje je integrisano u srpski način života. Njegovi pojavni oblici su toliki da i dalje postoje, naročito u ruralnim predelima. Primera radi, Ana Ivanović, najbolja srpska teniserka, izbegavala je da gazi po linijama na terenu, verujući da će zbog toga izgubiti. Jedna od najbizarnijih bapskih priča je i ta da se u kući ne zviždi jer se na taj način prizivaju miševi, a pranje odeće osobe koja putuje znači da se nikada neće vratiti kući…“, počinje tekst Morgan.

Autor navodi da će verovatno mnogima delovati kao potpuna smejurija sve to, ali dodaje i da je činjenica da je bavljenje mističnim stiglo i do nacionalnih televizija, kroz „transrodnu proročicu Kleopatru i čitača karata pod imenom Milan Tarot, koji je tvrdio da Barak Obama i Bil Gejts koriste njegove savete“.

A ključ svega je…

„Možete da zamislite kako su srpski mediji reagovali kada je Vanja Milinković-Savić objavio da je svom bratu Sergeju zatražio da da dva gola u meču protiv Norveške? ‘Neverovatno’ – pisali su mediji, kao da je sve to delo natprirodne sile koja radi u korist Srbije, a ne samouverenog fudbalera koji je dao prazno predviđanje članu porodice“.

Morgan navodi da su Sergejevi golovi možda bili očekivani, s obzirom na to da na 16 prethodnih mečeva za Srbiju nije zatresao mrežu, a još veće iznenađenje su načini na koji je postigao dva gola.

Autor je dalje u tekstu pominjao sistematski rad u srpskom fudbalu, ulaganja, zlatnu generaciju sa Novog Zelanda, investicije u mlađe kategorije, i tako dalje, i tako dalje…

„Jedina stvar koja stoji na putu Srbije je Škotska… Dobra sreća ili kako god, očekujte da Kleopatra i Milan Tarot imaju gužvu u narednom mesecu“, zaključio je Morgan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar