UEFA
Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Iz Fudbalskog saveza Kipra je stigla iznenađujuća informacija da UEFA ima ideju da napravi "balon" u kom će biti održane kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Lokalni mediji su naveli da postoji inicijalna ideja da se preliminarne runde takmičenja pod okriljem evropske kuće fudbala grupišu, u svetlu pandemijskih okolnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom prethodnog perioda, potvrđen je 1.060 slučaj zaraze koronavirusom, a 19 osoba je umrlo na ostrvu koje ima oko 1.200.000 stanovnika.

„Informisali smo ministra zdravlja i postoje razni aspekti koje bi trebalo razmotriti. Mogućnost održavanja nekih kvalifikacionih utakmica u našoj zemlji javlja se jer se Kipar smatra sigurnom destinacijom s obzirom na koronavirus“, saopštili su iz tamošnjeg Saveza.

Ukoliko UEFA donese odluku da formira „balon“, u njemu bi učestvovali i srpski klubovi koji su stekli pravo da se pojave u kvalifikacijama za evropska takmičenja.

UEFA je već uvela jednu meru, u sklopu kvalifikacija će biti odigrana po jedna utakmica, umesto dve što je bila praksa u prethodnom periodu.

„Odluka da se igra samo jedna utakmica u kvalifikacijama i to da se će se domaćinstvo određivati žrebom je katastrofa za nas. To nam nikako ne odgovara. Razumem da su ljudi iz UEFA tražili najprihvatljivije rešenje u ovoj situaciji, ali za Partizan je ovo katastrofa“, naveo je trener Partizana Savo Milošević.

Crvena zvezda, kao šampion Srbije, učestvovaće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno moraće da prođe kroz tri ili četiri runde (ne zna se još tačno koliko) da bi stigla do grupne faze u kojoj je nastupala prethodne dve sezone.

Foto: EPA-EFE/SRDAN SUKI

Iz tabora srpskog prvaka nam je poručeno da zvanično nije dobijena nikakva informacija o ideji da se kvalifikacije održe na jednom mestu, odnosno na Kipru.

Takođe, navedeno je i da niko iz UEFA nije kontaktirao Zvezdu po tom pitanju, niti bilo šta, u ovom trenutku, ukazuje da to može da se desi.

Pročitajte još: Naši klubovi u Evropi: Test tri dana pre meča – pa na teren

Sa druge strane, Partizan na putu do Lige Evrope čeka četiri protivnika, što je slučaj i sa TSC iz Bačke Topole, dok će Vojvodina imati za jedno kolo kraći put kao osvajač Kupa Srbije.

Što se Partizana tiče, jednako kao i Zvezda, zvanično nije dobio predlog o stvaranju „balona“ na Kipru.

„Službeno, klub ništa nije dobio od UEFA, ali bi tu inicijativu snažno podržao“, naveo je potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić za Nova.rs.

Kako bilo, UEFA će morati brzo da donese odluku, pošto kvalifikacije za Ligu šampiona počinju 18. i 19. avgusta, dok će osam dana kasnije početi i trka za mesta u Ligi Evrope.

Ta organizacija je ranije donela odluku o „balonima“ u kom će biti okončane sezone – Liga šampiona će se igrati u Lisabonu, dok će domaćin mečeva Lige Evrope biti četiri nemačka grada u regionu Severna Rajna Vestfalija.

Foto: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Identično kvalifikacijama i u ovom slučaju će se igrati po jedna utakmica i sve bi trebalo da bude gotovo do 23. avgusta, za kad je zakazano finale Lige šampiona.

Za razliku od tih „balona“, ukolio UEFA bude odlučila da kvalifikacije smesti na jednu lokaciju, mogla bi da se suoči sa veoma ozbiljnim logističkim zadatkom.

Tokom leta je veoma moguće da uslovi za igru na Kipru ne budu toliko povoljni, primera radi, klubovi su obično putovali na to ostrvo tokom zime da bi obavili pripreme.

Takođe, pitanje je u kakvom su stanju tereni, ali i da li postoji dovoljno smeštajnih kapaciteta, pošto u trku za Ligu šampiona, na primer, ulaze 32 ekipe.

U tom svetlu bi eventualno rešenje moglo da bude formiranje više „balona“, poput ideje za Ligu Evrope, ali je se i tu stvar može iskomplikovati ukoliko u priču uđe veći broj zemalja.

Ipak, činjenica da je iz dva najveća srpska kluba rečeno za Nova.rs da UEFA zasad nije uputila nikakvu zvaničnu informaciju, može da upućuje i na to da je evropska kuća fudbala pustila „probni balon“ da opipa javno mnjenje, pa da tek onda odluči da krene u akciju.

O svemu tome bi javnost zvanično trebalo da bude obaveštena u najskorije vreme, a pre svih to očekuju klubovi kako bi mogli da planiraju svoje aktivnosti u skladu sa potencijalnim merama.

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar