Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Bivši kapiten Crvene zvezde Nenad Milijaš, čuveni defanzivac Milovan Đorić i legendarni glumac Ivan Bekjarev, inače veliki zvezdaš, napravili su interesantan izbor idealnog tima u okviru našeg serijala "Večitih 11".

Levonogi bombarder Nenad Milijaš, koji se penzionisao prošle sezone s titulom prvaka države u rukama pred 40.000 gledalaca na Marakani, imao je prave muke prilikom sastavljanja tima jer vreme u karantinu provodi s decom, koja mu „skaču po glavi“.

Sastavite i vi idealnih 11 Partizana i Crvene zvezde!

Sportska redakcija Nova.rs je pripremila serijal u kom će pokušati da, uz pomoć vas i navijača večitih rivala iz raznih oblasti društvenog života, dođe do najboljih timova u istoriji dva najveća srpska kluba. U komentarima na vest nam šaljite svoje najbolje timove ili na email [email protected], pa će i vaši izbori na kraju uticati na konačan izgled najboljih sastava večitih rivala.

Miki kapiten, kako ga zovu svi kojima je crveno-bela boja u srcu, osvojio je čak pet titula prvaka države sa Crvenom zvezdom uz dva kupa, opredelio se za neprikosnovenog Vladimira Bearu među stativama, dok su ostatak tima uglavnom činile Zvezdine zvezde iz Barija koje su 1991. godine pokorile Evropu i svet.

Njih je pojačao aktuelnim trenerom i legendom kluba – Dejanom Stankovićem, opredelivši se za formaciju 4-4-2. Sve to bi s klupe pomno pratio iskusni strateg Ljupko Petrović, čovek koji je vodio klub s Marakane do najvećih uspeha.

„Kod mojih idealnih 11 večitih mesto među stativama rezervisano je za Vladimira Bearu. Odbrana sa Duškom Radinovićem, Miodragom Belodedićem, Nemanjom Vidićem i Slobom Marovićem. U veznom redu su Siniša Mihajlović, Vladimir Jugović i Deki Stanković i Dragan Stojković Piksi. Ispred njih Dejan Savićević i Darko Pančev“, kratko i jasno poručio je Milijaš.

Večitih 11
Izbor: Nenad Milijaš; Grafika: chosen11.com

Veliki glumac Ivan Bekjarev, koji prati Crvenu zvezdu od malih nogu, nije imao dilemu oko sastavljanja njegovog idealnog tima.

Opredelio se za ultra-ofanzivnu formaciju sa Vladimirom Bearom na golu, baš kao i Nenad Milijaš, dok je špic rezervisan za Boru Kostića i Darka Pančeva.

ZAUVEK 11 NAJBOLJIH:

Moci dva spomenika, kod Tumbe jedino nema dileme

Deki čuva leđa Džajiću, Milko u Zvezdinom napadu

Pravnik u kopačkama, Galić bi i danas bio zvezda

Ćurković prošvercovao Mocu, Gorčin izabrao Antića

Bajaga se „kune“ u Bari, Ljupko u zvezde i Vidića

Dule i „10 najboljih“, Pecin Robi menja Mitića

Sale o Čigri, najvećem i Zvezdi, Ružić za Vokrija

Mance u Mocinom timu, Božo izabrao “bebe”

Kule na mukama, Juga dodao Rajka timu iz Barija

Njih bi „hranili loptama“ majstori poput Piksija Stojkovića, Dragoslava Šekularca i Pižona Petrovića.

„Zvezdaš sam otkako sam svestan! Zavoleo sam pre svega zahvaljujući Rajku Mitiću, Zvezdinoj prvoj zvezdi. Jednom slučajno, dok još nisam umeo da prepoznajem fudbalere, kada sam imao svega tri godine, bio sam na jednoj Zvezdinoj utakmica koja je igrana po blatnjavom terenu. I lopta je pogodila jednog igrača u leđa i na njegovom dresu se ocrtao krug. Prateći tog igrača, saznao sam da se radi o velikom Rajku Mitiću. Otac me je od malih nogu vodio na sve Zvezdine fudbalske utakmice, tako da sam gledao sve generacije Zvezdinih fudbalera“, kaže Bekjarev.

Kako bi izgledalo idealnih 11 slavnog glumca:

„Istrčali bi na teren u formaciji 3-3-2-2. Na golu Beara, ispred njega Vladimir Durković, Miodrag Belodedić i Siniša Mihajlović. Njih trojica svakako ulivaju poverenje. Ispred njih našli bi se Dragoslav Šekularac, Dragan Stojković Piksi i Vladimir Petrović Pižon. Levo krilo ili leva polutka, kako vam draže, rezervisana je za majstora Dragana Džajića, dok bi preko puta s desne strane bio Rajko Mitić. Dvojica napadača su Bora Kostić i Darko Pančev“, objasnio je Ivan Bekjarev, koji je svojevremeno za Piksija izjavio da je majstor u kopačkama i bio je na venčanju njegove ćerke pre dve godine na Kalemegdanu.

Bekjarev izabrao i Partizanov tim

Veliki zvezdaš, koga mnogi pamte i kao Stevana Kurčubića iz čuvene serije „Bolji život“, ispoštovao je i večitog rivala, sastavivši i idealan tim Partizana.

Na golu bi bio Ivan Ćurković, odbrana je rezervisana za: Fahrudina Jusufija, Jovana Miladinovića, Velibora Vasovića i Branka Zebeca. Sredina: Zlatko Čajkovski, Momčilo Moca Vukotić, Miloš Milutinović, Vladica Kovačević. I u napadu, naravno, neprikosnoveni Stjepan Bobek i Marko Valok.

Večitih 11
Izbor: Ivan Bekjarev; Grafika: chosen11.com

„Idealnih 11 večitih“ iz ruke je podelio legendarni Milovan Đorić, koji je od 1967. do 1973. godine s velikim uspehom nosio dres Zvezde, pre nego što je otišao u Španiju. Nekadašnji selektor Jugoslavije opredelio se za njegovu generaciju, kojoj je prirodao još nekoliko imena, a sve to u formaciji 4-3-3.

„Ratomir Dujković je za mene prvi golman. Onda ide najbolji levi bek svih vremena Živorad Jevtić. Kada sam došao u Zvezdu i video kako Žika igra… Čudo od igrača, bukvalno za poređenje s Džajićem. Bio je nižeg rasta, igrao i levom i desnom nogom, davao golove, a brz kao vetar. Petar Krivokuća desni bek, unutra dva centralna beka: Miroslav Pavlović i Ćiril Dojčinovski. Ispred njih trojica u vezi: Steva Ostojić, Jovan Kule Aćimović i Siniša Mihajlović“, priča Đorić i nastavlja:

„Dragan Džajić na levom krilu, Zoran Antonijević na desnom i Vojin Lazarević klasičan centarfor. To je ta najtrofejnija generacija, moja generacija koja je počela 1967. godine i koja je za sedam godina osvojila pet titula prvaka države i tri kupa. Dodao sam još Sinišu Mihajlovića, dok bi kapiten bio Dragan Džajić, a trener čuveni Miljan Miljanić Čiča. Spomenuo bih još i Vladimira Petrovića Pižona i Zorana Filipovića koji su posle ušli u tu generaciju, a sigurno da bih u Zvezdin tim uvek stavio u Dejana Savićevića“, podvukao je Milovan Đorić.

Veliki zvezdaši i partizanovci biraju zajedno

Neki su pamtili golove u večitim derbijima, drugi su se sećali pevanja navijačkih pesama, a bilo je i onih kojima su pojedini fudbaleri bili simpatični baš zato što su izgoreli u želji da postanu legende.

Nije bio lak posao izabrati najomiljenije, najbolje, najvoljenije, ali su to za vas učinile ličnosti poput Ljupka Petrovića, Vladimira Jugovića, Saše Ilića, Dušana Savića, Momčila Moce Vukotića, Ivana Ćurkovića, Milana Borjana, Momčila Bajagića Bajage, Boška Đurovskog, Boža Koprivice, Marka Živića, Gorčina Stojanovića, Pece Popovića…

večitih 11 djoric
Izbor: Milovan Đorić; Grafika: chosen11.com

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram